Κυριακή, 08 Απριλίου 2012 11:16

"Φάρμα Χριστόπουλου Α.Ε.": Κτηνοτροφία, εμπορία, σφαγή και επεξεργασία

"Φάρμα Χριστόπουλου Α.Ε.": Κτηνοτροφία, εμπορία, σφαγή και επεξεργασία

Ξεκίνησαν από του Κόκκινου Πυλίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με την πάχυνση και εμπορία ζώων και κρεάτων και έχουν σήμερα φθάσει να έχουν ένα σύγχρονο σφαγείο με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, ενώ προσφάτως πέρασαν και στη δημιουργία κρεατοσκευασμάτων. Η "Φάρμα Χριστόπουλου Α.Ε." διαχειρίζεται παράλληλα και τα Βιομηχανικά Σφαγεία του Δήμου Καλαμάτας, όπου έχουν καταφέρει να βάλουν τη δική τους σφραγίδα σε επίπεδο υγιεινής και ποιότητας.

Το 1979 τα πέντε αδέρφια Χριστόπουλου (Νίκος, Φώτης, Γιώργος, Θεόδωρος και Κωνσταντίνος) ξεκίνησαν στου Κόκκινου Πυλίας στο Λυκόδημο την πάχυνση και την εμπορία ζώων και κρεάτων, όπου δραστηριότητες τις οποίες συνέχισαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τέσσερα χρόνια αργότερα περνούν και στον τομέα της λιανικής πώλησης ανοίγοντας κατάστημα στην οδό Φαρών, το οποίο από το 1986 λειτουργεί στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Το 1996 μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε ιδιόκτητο στάβλο στον κάμπο της Σπερχογείας και μέχρι το 2003 συνεχίζουν την κοινή τους πορεία. Τότε αποφασίζουν να "χωρίσουν" επιχειρηματικά οι δρόμοι τους. Ετσι οι Γιώργος, Θεόδωρος και Κωνσταντίνος αναλαμβάνουν τη λιανική πώληση και τα άλλα δύο αδέρφια, ο Γιάννης και ο Φώτης παραμένουν στο κομμάτι της φάρμας. Οι ανάγκες της εποχής, αλλά και της αγοράς οδήγησαν τη "Φάρμα Χριστόπουλου Α.Ε." εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό της και να επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες της έδωσαν τη δυνατότητα επεξεργασίας των κρεάτων και της παραγωγής κρεατοσκευασμάτων (λουκάνικο, παστό κ.ά.).
Το 2004 η επιχείρηση αναλαμβάνει τη διαχείριση των Βιομηχανικών Σφαγείων του Δήμου Καλαμάτας για την επόμενη 25ετία. Ο Δήμος Καλαμάτας αδυνατώντας να τα λειτουργήσει διατηρώντας όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, είχε διακόψει τη λειτουργία τους για ένα διάστημα. Στη δημοπρασία που ακολούθησε, πλειοδότησε η "Φάρμα Χριστόπουλου Α.Ε.". Η εταιρεία πλέον διαθέτει μία σύγχρονη μονάδα αδρανοποίησης των υποπροϊόντων σφαγής συμβάλλοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια υγεία. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα σε εμπόρους και ιδιώτες έναντι αμοιβής να αδρανοποιούν τα υποπροϊόντα τους, είτε προέρχονται από κρέας, είτε από ψάρι.
Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα τεμαχισμού των σφαγίων ιδιωτών, καθώς και για φασόν παραγωγή αλλαντικών.
Η "Φάρμα Χριστόπουλου Α.Ε." εκτός των ζώων που εκτρέφει, εμπορεύεται ζώα από επιλεγμένες φάρμες σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μετά την πιστοποιημένη διαδικασία σφαγής και έπειτα από κτηνιατρικούς ελέγχους τα διαθέτει σε εμπόρους σε όλο το νομό, αλλά και μέσω του καταστήματος λιανικής πώλησης. Οι πιστοποιήσεις HACCP και ISO, καθώς και οι εντατικοί έλεγχοι από κτηνιάτρους διασφαλίζουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Προ των πυλών βρίσκεται και η δεύτερη γενιά, αφού ο γιος του Νίκου, ο Παναγιώτης σπουδάζει στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στην Ορεστιάδα, ενώ ο γιος του Φώτη, επίσης Παναγιώτης, σπουδάζει στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Αγρίνιο.
"Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση ντόπιου κρέατος γιατί είναι πιο ακριβό" σημειώνει ο Νίκος Χριστόπουλος, ο οποίος σχολιάζοντας το "κίνημα του οβελία" τονίζει: "Θα μπορούσε να γίνει μόνο εφόσον υπήρχαν χώροι που θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση των κρεάτων και τη οργανωμένη διάθεσή τους, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο, αφού πρόκειται για νωπά προϊόντα, ενώ υπάρχει και διαφορετικό βάρος. Θα μπορούσε να γίνει, αν η διάθεση γινόταν με το τεμάχιο και όχι με το κιλό".
Παράλληλα ο κ. Χριστόπουλος στάθηκε ιδιαιτέρως στις προσπάθειες που πρέπει να εντείνει το κράτος, ώστε να σταματήσει τις λαθραίες σφαγές και την ανεξέλεγκτη εμπορία κρεάτων. "Εχουμε ακόμα και περιπτώσεις όπου ραδιοφωνικοί σταθμοί διαφημίζουν σφαγές σε μαντριά" λέει ο Νίκος Χριστόπουλος. Σίγουρα πάντως οι αθρόες λαθραίες σφαγές και η... ελεύθερη διάθεση δεν δημιουργούν μόνο φορολογικά προβλήματα, αφού οι συναλλαγές γίνονται χωρίς παραστατικά, αλλά φυσικά και προβλήματα υγιεινής, αφού κανείς δεν πιστοποιεί ότι έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι. Η σφαγή σε οργανωμένα σφαγεία επιπλέον σταματάει και τον κύκλο μετάδοσης ασθενειών. Οι αριθμοί πάντως μιλούν από μόνοι τους και είναι πραγματικά εντυπωσιακοί, αφού η "Φάρμα Χριστόπουλου Α.Ε." σφάζει σε ετήσια βάση (στοιχεία 2011) περίπου 40.000 αρνοκάτσικα και περισσότερα από 3.000 μοσχάρια, ποσότητες πάντως μειωμένες κατά 40 - 50% σε σχέση με το 2004 σύμφωνα με τον Φώτη Χριστόπουλο.
Η εταιρεία απασχολεί 12 υπαλλήλους, ενώ ακόμα 15 - 17 εκδοροσφαγείς αμείβονται με το κομμάτι.

 


 

 

"Φάρμα Χριστόπουλου Α.Ε."
6ο χλμ. Καλαμάτας - Μεσσήνης
ΒΙΠΕ Σπερχογείας
Τηλέφωνα: 27210 69001, 6977-074991, 6972-553714
Φαξ: 27210 63882