Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2012 10:32

Εξάμηνη παράταση για τις γεωτρήσεις

Εξάμηνη παράταση για τις γεωτρήσεις



Παράταση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου δίνεται για την υποβολή των αιτήσεων για την χορήγηση άδειας χρήσης νερού μετά από νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Να σημειώσουμε ότι η προθεσμία έληγε στις 16 Ιουνίου αλλά καθώς η ΚΥΑ που καθόριζε με σαφήνεια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εκδόθηκε μόλις πριν από 1 μήνα περίπου, σχεδόν όλοι οι δικαιούχοι δεν είχαν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες. Ετσι υπήρχε το αίτημα να δοθεί παράταση - κάτι που είχε εκφραστεί έντονα και από τους Αγροτικούς Συλλόγους Γαργαλιάνων και Φιλιατρών.
Επίσης, όσον αφορά το θέμα κατάθεσης των αιτήσεων από τους δικαιούχους, πλέον αυτή δεν θα γίνεται μόνο στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας αλλά και στους ορεινούς μειονεκτικούς δήμους, σύμφωνα με έγγραφο της Περιφέρειας για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους δήμους. Εδώ φυσικά θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν οι δήμοι θα παραλαμβάνουν τις αιτήσεις μόνο από τους δικαιούχους που οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια βρίσκονται σε ορεινές - μειονεκτικές περιοχές ή από όλους τους δικαιούχους που βρίσκονται στον εκάστοτε δήμο, με δεδομένο ότι στον πίνακα αποδεκτών περιλαμβάνονται όλοι οι δήμοι της Μεσσηνίας.
Το σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας που αναφέρεται στο νόμο 4071/11-4-2012 μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Στους ορεινούς - μειονεκτικούς δήμους όπως αυτοί ορίζονται στην παράγραφο 1 του ιδίου άρθρου, μεταξύ των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται είναι η εξέταση αιτήσεων για την χορήγηση αδειών χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων.
Κατόπιν των ανωτέρω οι ορεινοί - μειονεκτικοί δήμοι της περιφέρειας είναι αρμόδιοι για την παραλαβή των αιτήσεων για την αδειοδότηση και των υφιστάμενων υδροληψιών».

Κ.Μπ.