Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 04:51

Κινητοποιήσεις για την πώληση της Αγροτικής

Γράφτηκε από την

 

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες της Τριφυλίας για το θέμα της ΑΤΕ αντιδρώντας στην «εκχώρηση», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, στην Τράπεζα Πειραιώς. Η σύσκεψή τους πραγματοποιήθηκε στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών σε μια ανοιχτή κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Μάλιστα προχώρησαν και στην συγκρότηση μιας επιτροπής που θα αναλάβει να έρθει σε επαφή με όλους τους αγρότες του νομού προκειμένου να συντονίσουν από κοινού τις δράσεις τους.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι η ΑΤΕ δεν πρέπει να ξεπουληθεί (χαρακτηρίζοντας μάλιστα σκανδαλώδη την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε) και ότι θα πρέπει να μείνει στο πλευρό των αγροτών - εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία τους για το μεγάλο ποσοστό υποθηκευμένης αγροτικής γης που υπάρχει. Από αρκετούς τονίστηκε ότι πλέον πρέπει να υπάρχουν συντονισμένες και δυναμικές αντιδράσεις καθώς όπως όλα δείχνουν ακολουθούν ακόμη πιο δύσκολες μέρες για τον αγροτικό τομέα.

Στην σύσκεψη που έγινε τον λόγο πήραν σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι, με τον Ηλία Μπουντουβά να σημειώνει ότι θα πρέπει όλοι μαζί να δουν το πώς θα αντιδράσουν απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, συμπληρώνοντας στην συνέχεια ότι το ευτελές τίμημα των 90 εκ. ευρώ που δόθηκε για την ΑΤΕ κάλλιστα θα μπορούσαν να το καταβάλουν οι 1 εκατομμύριο αγρότες βάζοντας από 90 ευρώ ο καθένας. Ο Αριστοτέλης Κανναβός επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι πλέον δεν θα μπορούν να πάρουν αγροτικά δάνεια, αλλά και ότι και στα υποθηκευμένα θα γίνει εκκαθάριση «και θα μας πάρουν το κεφάλι μια και έξω» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το θέμα καίει πιο πολύ τους μικρούς παραγωγούς.

Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος σημείωσε ότι μέχρι τώρα όλοι μετακυλούσαν τα προβλήματα στο αύριο και «ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα μάτια μας αλλά να κουνήσουμε και τα χέρια μας. Αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά θα μας τα πάρουν όλα». Την ανάγκη να βρεθεί «ένα πλαίσιο αντίστασης απέναντι σε αυτό το ξεπούλημα» επισήμανε ο Μπάμπης Καλογερόπουλος, προτείνοντας καταλήψεις στα καταστήματα μόλις τελειώσει η απεργία των εργαζομένων.

Η ΑΤΕ είναι εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο είπε ο Δημήτρης Τάμπασης τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να καθίσουν με

σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να υπάρχει μαζική αντίδραση σε επίπεδο νομού και να γίνει αυτό η σπίθα για όλη την χώρα, είπε. Ο Βασίλης

Σπυρόπουλος έκανε μια αναδρομή από την ίδρυση της ΑΤΕ τονίζοντας ότι από το 1991 και μετά που έγινε ΑΕ «άρχισαν τα όργανα». Τόνισε ότι πρέπει να ειπωθούν οι αλήθειες και να λείψουν οι στρουθοκαμηλισμοί, ενώ πρότεινε κινητοποιήσεις σε ένα πλατύ μέτωπο με όλους όσοι εμπλέκονται γύρω από την ΑΤΕ. Για ξεκίνημα πρότεινε την συγκρότηση μιας επιτροπής που στην συνέχεια θα διευρυνθεί.

Ο πρόεδρος του ΑΣ Χανδρινού Παναγιώτης Λάππας τόνισε ότι χρειάζεται μια γερή βάση για έναν αγώνα που θα ξεκινήσει και που δεν θα φοβάται κανένας να βάλει το στήθος του μπροστά όταν θα πάνε να πάρουν το σπίτι του άλλου - υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το 40% της αγροτικής γης είναι «στο κόκκινο». Ο Τάκης Δημητρόπουλος επισήμανε ότι ένα μέτρο πίεσης είναι η απόσυρση των όποιων καταθέσεων υπάρχουν στην ΑΤΕ αφού μόνο κάτι τέτοιο θα τους ταράξει - κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος.

Η Βασιλική Μαρίνη είπε πως η ΑΤΕ είναι ο προάγγελος των ιδιωτικοποιήσεων που έρχονται, και καθώς έρχεται ένα πολύ σκληρό αύριο πρέπει όλοι μαζί από κοινού να δουν τι μπορούν να κάνουν. Σημείωσε ακόμα την ανάγκη της ενημέρωσης, της συλλογικότητας και της επαφής με τους γύρω μας. Κλείνοντας ο Αγγελος Θεοδωρόπουλος που συντόνισε την συζήτηση επισήμανε και αυτός από την πλευρά του την δύσκολη κατάσταση που έχουν βρεθεί οι αγρότες αλλά και την προσπάθεια κοινού αγώνα με όλους τους συλλόγους της Μεσσηνίας.

Οσον αφορά την επιτροπή που συγκροτήθηκε, την αποτελούν οι Παναγιώτης Λάππας, Ηλίας Μπουντουβάς, Αγγελος Θεοδωρόπουλος, Βασίλης Σπυρόπουλος, Χαράλαμπος Καλογερόπουλος  και Βασιλική Μαρίνη.

Κ.Μπ.