Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 10:49

Λίλιαν Ψηλάκη πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας: «Εξαφάνιση επαγγελματιών από την αγορά»

Γράφτηκε από την
Λίλιαν Ψηλάκη πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας: «Εξαφάνιση επαγγελματιών από την αγορά»

"Η ελληνική κοινωνία αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των δανειστών μας", διαπιστώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε" η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη. Λέει ότι «τα εισπρακτικά μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ συνεπάγονται την στέρηση του ποσού αυτού από την αγορά». Και εκτιμά ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον, που μπορεί να μην οδηγήσει στο… θάνατο του εμποράκου, αλλά σίγουρα θα εξαφανίσει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες από την αγορά. Τονίζει επίσης ότι ο φετινός χειμώνας προβλέπεται βαρύς για τους καταστηματάρχες και μιλάει για πλήγμα στην αγορά εξαιτίας του παραεμπορίου και της παραοικονομίας, που πρέπει να παταχθούν. 

Για τη φοροδιαφυγή στον κλάδο λέει ότι δεν αποτελεί κανόνα. Δεν αρνείται πάντως ότι κάποιοι συνάδελφοί της κάνουν «παρασπονδίες». Δηλώνει αντίθετη στην αναδιάρθρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ για ένα νέο άνθρωπο που θέλει να ανοίξει μαγαζί λέει ότι δεν θα του ευχόταν να ασχοληθεί με το εμπόριο. Αλλά αν το κάνει θα πρέπει να γνωρίζει ότι «ο ελεύθερος επαγγελματίας παλεύει μόνος του σε μια παλίρροια καθημερινών προβλημάτων».

 

- Βρισκόμαστε σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και ύφεσης για τον εμπορικό κόσμο. Θα ζήσουμε το... θάνατο του εμποράκου;

«Το θάνατο του εμποράκου δεν θα τον ζήσουμε στο βαθμό αυτό σαν οριστική διαγραφή ύπαρξης αλλά σίγουρα θα υπάρξει κάποια μείωση. Η ελληνική κοινωνία αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των δανειστών μας. Τα εισπρακτικά μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ συνεπάγονται την στέρηση του ποσού αυτού από την αγορά. Θα αφαιρεθούν από τους Ελληνες καταναλωτές ώστε να πληρωθούν οι πιστωτές της χώρας, με τη δικαιολογία της ισορρόπησης της οικονομίας σε χαμηλότερο επίπεδο».

 

- Ο μειωμένος τζίρος των επιχειρήσεων και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έφεραν λουκέτα. Αν δεν υπάρξει ανάκαμψη και συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, πώς προβλέπετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα;

«Αν συνεχιστεί η ύφεση δεν θα υπάρξει εξέλιξη και θα είναι εφιαλτική η προοπτική της ελληνικής αγοράς. Θα έχουμε περισσότερους χαμένους τζίρους, περισσότερα λουκέτα και λιγότερη αξιοπρέπεια. Η ρευστότητα είναι απαραίτητη για τη συνεχή ύπαρξη μιας οποιασδήποτε επιχείρησης, μικρής ή μεγάλης».

 

- Η περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων κύλησε καλά για την αγορά της Καλαμάτας. Τι περιμένετε το φετινό χειμώνα; Οι τζίροι θα ανέβουν;

«Ας είμαστε ρεαλιστές και ας μην έχουμε οφθαλμαπάτες. Αναπόφευκτα θα μειωθούν οι ήδη μειωμένοι τζίροι μας το φετινό χειμώνα. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη μιας παραγωγικής Ελλάδας, αν δεν παταχθεί το παραεμπόριο και η παραοικονομία, δεν υπάρξει απλοποίηση της φορολογικής και εργασιακής αγορανομικής νομοθεσίας, οι τζίροι μας όχι μόνο δεν θα ανεβούν αλλά συνεχώς θα κατεβαίνουν και θα βλέπουμε το ταμείο μας να αδειάζει».

 

- Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του εμπορικού κόσμου της Καλαμάτας;

«Η κραυγή αγωνίας του εμπορικού κόσμου είναι το μέλλον της ελληνικής αγοράς, οικονομίας, κοινωνίας και της ύπαρξής του».

 

- Μπορούν οι εμπορικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό ή προχωρούν σε απολύσεις;

«Σίγουρα κανείς δεν επιθυμεί να παίρνει τέτοια μέτρα, ειδικά όταν έχει επενδύσει συναισθηματικά και οικονομικά στο προσωπικό του, αλλά είναι αναπόφευκτο τις περισσότερες φορές. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερες θέσεις εργασίας και αύξηση της ανεργίας».

 

- Οι έμποροι κατηγορούνται ως πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή. Ισχύει κάτι τέτοιο και πώς μπορεί να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στον εμπορικό κλάδο;

«Δεν είναι κανόνας ότι οι έμποροι είναι πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή. Πάντα εύκολα και πρώτα κατηγορούνται οι έμποροι. Μην ξεχνάμε ότι η σπονδυλική στήλη της οικονομίας είναι ο ιδιωτικός τομέας. Σίγουρα γίνονται παρασπονδίες αλλά δεν αποτελούν τον κανόνα».

 

- Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Καλαμάτας μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες;

«Δύσκολα, παρόλα ταύτα μόνο όφελος μπορεί να υπάρξει από την αποκλειστική και συνεχή υποστήριξη του καταναλωτικού κοινού όχι μόνο των ελληνικών προϊόντων αλλά ιδιαίτερα των τοπικών επιχειρήσεων».

 

- Γιατί οι καταναλωτές να προτιμήσουν τα τοπικά καταστήματα;

«Οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τα τοπικά καταστήματα για πολλούς λόγους: Διότι έχουν εξαιρετικά προϊόντα σε καταπληκτικές τιμές και ποιότητες, διότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα καταστήματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Τώρα πλέον υπάρχουν τα πάντα. Ενας άλλος σοβαρός λόγος στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων είναι ότι διατηρούν προσωπικό από το Μεσσήνιο κόσμο για τις ανάγκες τους. Οταν επενδύουν και αναπτύσσονται είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση».

 

- Μελετά ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας κάποιες δράσεις για την τόνωση της κίνησης στην αγορά;

«Βέβαια μελετά κάποιες δράσεις ο σύλλογος για την τόνωση της αγοράς, που θα τις συζητήσουμε με τα μέλη μας σε προσεχή συνέλευση και εκεί θα χρειαστούμε τη βοήθεια και στήριξή σας».

 

Αντίθετοι στην αλλαγή ωραρίου

 

- Υπάρχει δυνατότητα αναδιάρθρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων; 

«Οχι, είμαστε κάθετοι σ’ αυτό. Το υπάρχον ωράριο είναι ανθρώπινο. Μας επιτρέπει να ξεκουραζόμαστε και να έχουμε "οικογένεια". Το θέμα είναι να έχουν περισσευούμενα χρήματα οι καταναλωτές, να καταναλώνουν στην αγορά».

 

Δεν είναι καιρός για εμπόριο

 

- Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο άνθρωπο που επιλέγει να ανοίξει μαγαζί; 

«Κατ’ αρχάς δεν θα ευχόμουν σ’ ένα νέο άνθρωπο τη σημερινή εποχή να ασχοληθεί με το εμπόριο. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ελεύθερο επάγγελμα έχει ευκαιρίες αλλά εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους. Ο ελεύθερος επαγγελματίας παλεύει μόνος του, σε μια παλίρροια καθημερινών προβλημάτων, σ’ έναν χώρο δημιουργικό και ενθουσιώδη».

 

- Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης στην αγορά ή χρειάζονται μέτρα από την κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα μπορούσε από μόνη της να σώσει την κατάσταση; 

«Το ελληνικό εμπόριο μόνο του πλέον και χωρίς καμία βοήθεια θα αγωνιστεί να αποτελέσει τη μοναδική ελπίδα, το μοναδικό μοχλό ανάκαμψης. Αλλωστε τι αξία θα έχει η άνοδος αν δεν υπήρχε η πτώση; Η οικονομία ποτέ δεν ήταν, είναι ή θα είναι μια ευθεία γραμμή. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η ατμομηχανή της οικονομίας κάθε κράτους. Γι’ αυτό απαιτείται να αλλάξουν δραστικά οι δομές και οι κεκτημένες νοοτροπίες. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες με την αφύπνιση και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, για την βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ευκαιριών και προοπτικών. Το εμπόριο προσπαθεί, μπορεί να ψυχορραγεί και να πενθεί, δεν πεθαίνει».

 

- Είναι μεγάλο το ποσοστό των εμπόρων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;

«Είναι μεγάλο δυστυχώς το ποσοστό και η αναφορά σε αριθμούς είναι περιττή. Με μία βόλτα στην Καλαμάτα και στα κεντρικότερα σημεία αυτής, το πρόβλημα είναι αμέσως ορατό. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι συνάδελφοι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Πολλοί δε, χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα με αποτέλεσμα να μην έχουν φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη. Οπως αντιλαμβάνεστε είναι στην κυριολεξία ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για χιλιάδες οικογένειες ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ».

 

- Θα μπορούσε τελικά η αγορά να κινηθεί με δανεικά; Είναι η λύση για την έλλειψη ρευστότητας ο δανεισμός από τις τράπεζες, αν και εφόσον ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης; 

«Ο δανεισμός για να είναι σωστή κίνηση έχει προϋποθέσεις αλλά σίγουρα βοηθά να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις, να δοθούν θέσεις εργασίας και να κινηθεί χρήμα στην αγορά».

 

Συνέντευξη στη 
Νικολέττα Κολυβάρη


NEWSLETTER