Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012 14:22

Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών Σπάρτης Λακωνία: Μισός αιώνας παραγωγής ποιοτικών χυμών

Γράφτηκε από τον
Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών Σπάρτης Λακωνία: Μισός αιώνας παραγωγής ποιοτικών χυμών

Με παρουσία 47 ετών στην παραγωγική διαδικασία, με συνεχή εξέλιξη και αξιόλογη δυναμική, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης "ΛΑΚΩΝΙΑ" δίνει συνεχώς το "παρών" στον τομέα της παραγωγής, χυμοποίησης και εξαγωγής εσπεριδοειδών, παράγοντας τους επώνυμους ποιοτικούς χυμούς "ΛΑΚΩΝΙΑ", καθώς και διάφορα υποπροϊόντα εσπεριδοειδών, όπως ζωοτροφές και αιθέρια έλαια. Ο Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών Σπάρτης "ΛΑΚΩΝΙΑ" αποτελεί πρότυπο ακμαίας και υγιούς Συνεταιριστικής Οργάνωσης - Ομάδας Παραγωγών. Σήμερα τα μέλη του αγγίζουν τα 1.000, στην πλειοψηφία τους αγρότες καλλιεργητές πορτοκαλιών, είτε κατά κύρια είτε κατά δευτερεύουσα απασχόληση.

Ο συνεταιρισμός κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έχει κατορθώσει να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς και να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στα μέλη του, σε αγρότες μη μέλη του, αλλά και στην ευρύτερη οικονομική ζωή της Νότιας Πελοποννήσου.

Αμέσως μετά την ίδρυση του το έτος 1965 κατασκεύασε μία μικρή μονάδα χυμοποίησης πορτοκαλιών (εκχυμωτήριο). Σκοπός της μονάδας ήταν η από κοινού χυμοποίηση πορτοκαλιών των μελών του συνεταιρισμού και η από κοινού διάθεση του παραγόμενου συμπυκνωμένου χυμού. Στη συνέχεια με διαδοχικές νέες επενδύσεις η δυναμικότητα του εκχυμωτηρίου σε πρώτη ύλη αυξήθηκε σημαντικά ώστε να είναι σήμερα από τα μεγαλύτερα χυμοποιεία εσπεριδοειδών της χώρας. Η μονάδα εξοπλίστηκε με τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό και τους απαιτούμενους αποθηκευτικούς χώρους.

Το 1977 ο συνεταιρισμός κατασκεύασε μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας νωπών πορτοκαλιών (συσκευαστήριο). Η μονάδα αυτή συνοδεύτηκε από ψυγεία νωπών, θαλάμους αποπρασινισμού,  αποθηκευτικούς χώρους μέσων συσκευασίας, πρώτων υλών και τελικών προϊόντων κλπ.

Το 1981 κατασκευάστηκε μία μονάδα επεξεργασίας στερεών υποπροϊόντων χυμοποίησης εσπεριδοειδών (ξηραντήριο), με σκοπό τον περιορισμό των ρύπων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογικότερη εκμετάλλευση της πρώτης ύλης με την παραγωγή ξηράς ζωοτροφής.

Τα έτη 1985 και 1989 κατασκεύασε και βελτίωσε αντίστοιχα μία μονάδα ασηπτικής επεξεργασίας και συσκευασίας χυμών Tetrapak στην οποία παράγει χυμούς διαφόρων ειδών ασηπτικά συσκευασμένους, έτοιμους για κατανάλωση. Με τις ίδιες επενδύσεις αγοράστηκαν εκχυμωτικές μηχανές για αντικατάσταση αυτών που είχαν φθαρεί, κατασκευάστηκαν σιλό χωρητικότητας 3.600 τόνων για την αποθήκευση της ζωοτροφής, αγοράστηκαν δύο ηλεκτρονικές πλάστιγγες, κατασκευάστηκαν ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης χυμών εντός των ψυγείων. Παράλληλα έγινε η μηχανοργάνωση του συνεταιρισμού με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το αναγκαίο λογισμικό. Η παραπάνω επένδυση έγινε με σημαντική επιχορήγηση.

Το έτος 1993 κατασκεύασε τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού όπου αποδομούνται όλα τα σε αιώρηση οργανικά στοιχεία που βρίσκονται στα υπολείμματα της χυμοποίησης εσπεριδοειδών και του ξηραντηρίου. Ο βιολογικός καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του νόμου 1892/92 με επιχορήγηση και επιχορήγηση επιτοκίου δανεισμού. Στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού γίνεται αποδόμηση των υγρών αποβλήτων.

 

Ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Παναγιώτης Παπαδάκος, μιλώντας στην “Ε”, τόνισε ότι σήμερα ο Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών Σπάρτης “ΛΑΚΩΝΙΑ” αριθμεί 975 μέλη-παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης οι οποίοι προμηθεύουν την Οργάνωση με εσπεριδοειδή για την παραγωγή των προϊόντων της. Κάθε συνέταιρος διαθέτει μία μόνο συνεταιρική μερίδα. Τα μέλη είναι κατά βάση αγρότες καλλιεργητές πορτοκαλιών, είτε κατά κύρια είτε κατά δευτερεύουσα απασχόληση.

Από το σύνολο των μελών οι 75 είναι πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές με εκτιμώμενη παραγωγή κατ’ έτος 3.000 τόνους βιολογικού προϊόντος και οι 252 είναι πιστοποιημένοι κατά AGRO 2.1 & 2.2 και GLOBALGAP με εκτιμώμενη παραγωγή 12.000 τόνους.

Παράλληλα η Οργάνωση συνεργάζεται με πάνω από 2.000 παραγωγούς που είναι είτε μέλη άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων του Ν. Λακωνίας είτε μεμονωμένοι παραγωγοί.

Ο συνεταιρισμός σήμερα διαθέτει τις ακόλουθες γραμμές παραγωγής:

1) Μία γραμμή τυποποίησης και συσκευασίας πορτοκαλιών δυναμικότητας 30 τόνων/ώρα.

2) Μία γραμμή εκχύμωσης πορτοκαλιών με σκοπό την παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού με 10 εκχυμωτικές μηχανές συνολικής δυναμικότητας 25 τόνων/ ώρα σε πρώτη ύλη.

3) Μία γραμμή αποξήρανσης υπολειμμάτων πορτοκαλιών δυναμικότητας 14 τόνων/ώρα σε πρώτη ύλη που είναι η φλούδα πορτοκαλιών και παραγωγή ζωοτροφής “ξηράς πούλπας πορτοκαλιού”, εμπλουτισμένης με μελάσα πορτοκαλιού.

4) Τέσσερις γραμμές συσκευασίας Tetrapak, εκ των οποίων οι δύο σε ασηπτική χάρτινη συσκευασία των 250 ml.

 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ» έχει αναπτύξει και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας από το 1998, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του τότε ισχύοντος προτύπου ISO 9002:1994, με το οποίο πιστοποιήθηκε το 1999. Η εταιρεία επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής και προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της έκδοσης ISO 9001:2000, πιστοποιούμενη από το 2003 για το συμπυκνωμένο χυμό και από το 2004 για την παραγωγή χυμών Tetrapak. Παράλληλα με το πρότυπο ISO 9001:2000 το εφαρμοζόμενο σύστημα ήταν πιστοποιημένο σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο HACCP. Για το συνεταιρισμό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η λέξη "ποιότητα" με την "ασφάλεια των τροφίμων".
Το 2009 το εφαρμοζόμενο σύστημα αναθεωρήθηκε και επικαιροποιήθηκε, προκειμένου να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των προτύπων ISO 9001:2008 και ISO 22000:2005. Από το καλοκαίρι του ίδιου έτους το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας – Ασφάλειας Τροφίμων πιστοποιήθηκε από τον γερμανικό φορέα πιστοποίησης TÜV SÜD Management Service GmbH για την παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού εσπεριδοειδών, την παραγωγή χυμών φρούτων και Ice Tea σε ασηπτική συσκευασία.

 

Η εταιρεία, εκτός από τους γνωστούς χυμούς (φυσικούς και συμπυκνωμένους) σε διάφορες γεύσεις και συσκευασίες, παράγει αιθέρια έλαια πορτοκαλιού, αλλά και ζωοτροφές από τα υπολείμματα - και συγκεκριμένα ξηρά πούλπα πορτοκαλιού σε pellets και σε flakes.


 

Α.Σ.Ε.Ε. ΑΜΥΚΛΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ “ΛΑΚΩΝΙΑ”

4ο χλμ ε.ο. Σπάρτης - Γυθείου
Αμύκλες Λακωνίας
Τηλ. 27310 44781, 27310 44783
Γραφείο Αθηνών: 210 6828662
Φαξ: 27310 44782
E-mail:info@lakoniacoop.gr
Site: www.lakoniacoop.gr


NEWSLETTER