Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 12:11

Μπλάουελ - Ελληνικά Βιολογικά: Ο Φριτζ ήρθε όταν έφευγαν οι Μανιάτες

Μπλάουελ - Ελληνικά Βιολογικά: Ο Φριτζ ήρθε όταν έφευγαν οι Μανιάτες

Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η αναζήτηση ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής ενός Βιενέζου στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Μάνη θα οδηγούσε αργότερα στη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιολογικών προϊόντων και στην παραγωγή του πρώτου βιολογικού ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Κι όμως η επιχείρηση της οικογένειας Μπλάουελ μεθοδικά και περνώντας από αρκετά στάδια σήμερα παράγει μία σειρά βιολογικών προϊόντων με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξάγονται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.

Κλειδί της επιτυχίας οι... πρώτες ύλες από τη Μεσσηνία και ολόκληρη τη Μάνη, αλλά και το κλίμα συνεργασίας εντός της επιχείρησης.

Ολα ξεκινούν στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν ο Αυστριακός Φριτζ Μπλάουελ καταγόμενος από οικογένεια ξενοδόχων και ιδιοκτητών εστιατορίων gourmet στη Βιέννη, μαζί με ομοεθνείς συμπατριώτες του έφθασε στη Μάνη αναζητώντας έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Η ανάγκη της επιβίωσης τους οδήγησε στο λιομάζωμα και από εκεί στο λιοτρίβι. Η διαδικασία εκεί σε συνδυασμό με το γαστρονομικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο της οικογένειας Μπλάουελ δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν τον Φριτζ, ο οποίος σταδιακά άρχισε να διακινεί μικρές ποσότητες ελαιολάδου προς την Αυστρία αρχικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός μέχρι ο Φριτζ να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες, αλλά και η βοήθεια του αδερφού του για την προώθηση του ελαιολάδου στην αυστριακή αγορά. Σημαντική πάντως ήταν και η υποστήριξη των Μανιατών, που παρά την αρχική επιφυλακτικότητα “αγκάλιασαν” τις προσπάθειες.

“Ενώ οι νέοι της Μάνης είχαν αρχίσει να φεύγουν, ο Φριτζ ήρθε” τονίζει μιλώντας στην Ε” ο γιος του Φέλιξ θεωρώντας πως αυτό συνέβαλε στην καλή αντιμετώπιση των Μανιατών προς τον πατέρα του. Οι πρώτες προσπάθειες του Φριτζ Μπλάουελ ξεκίνησαν από το Νεοχώρι Λεύκτρου, αρχικά σε ένα υπόγειο και στη συνέχεια σε ένα παλιό καφενείο, όπου έγιναν και τα πρώτα βήματα τυποποίησης ελαιολάδου. Παράλληλα ο Φριτζ εξασφάλισε αρχικά το πρώτο διεθνές πιστοποιητικό βιολογικής καλλιέργειας και στη συνέχεια το 1985 προχώρησε στην παραγωγή του πρώτου βιολογικού ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Πρώτος προορισμός των βιολογικών προϊόντων ήταν οι αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας, ενώ από το 1992 η δραστηριότητα της επιχείρησης μεταφέρεται σε ιδιόκτητη μονάδα στον Πύργο Λεύκτρου. Η βελτίωση των εγκαταστάσεων οδήγησε και σε νέες αγορές με την εταιρεία Μπλάουελ σήμερα να διαθέτει τα προϊόντα της στη γερμανόφωνη Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία), αλλά και σε Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αγγλία ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία κ.α., έχοντας τζίρο της τάξεως των 6 εκατ. ετησίως.

Από το 2009 μάλιστα ο Φέλιξ Μπλάουελ, γιος του Φριτζ μπήκε για τα καλά στην επιχείρηση, αν και όπως μας λέει ο ίδιος από μικρός έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον ελιάς και ελαιολάδου. Σημαντική είναι και η συμβολή της Μπούργκι, συζύγου του Φριτζ Μπλάουελ, η οποία παράλληλα πλέον ασχολείται και με τον τουρισμό έχοντας δημιουργήσει κοντά στη μονάδα Μπλάουελ το πρώτο βιολογικό ξενοδοχείο ("Mani Sonnenlink"), έναν χώρο που εκτός από διαμονή προσφέρει ευκαιρίες πολιτισμού και προσωπικής ανάπτυξης. Επίσης η κόρη της οικογένειας Μπλάουελ, Γιούλια σπουδάζει Διαχείριση Περιβάλλοντος στη Βιέννη με σκοπό στο μέλλον να ενώσει τις δυνάμεις της με τους υπόλοιπους. Αλλωστε βασική αρχή της εταιρείας είναι η ανάπτυξή της με όσο το δυνατόν φιλικότερο τρόπο προς το περιβάλλον.

Η επιχείρηση απασχολεί σε μόνιμη βάση 35 εργαζόμενους και από τη σύντομη επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις στον Πύργο Λεύκτρου δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι όλοι ανήκουν στην “οικογένεια Μπλάουελ”.
Οι ελιές που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ελαιώνες από όλη τη Μάνη και από την περιοχή της Πυλίας, ενώ το 99% των προϊόντων διατίθενται στη διεθνή αγορά. Σε εγχώριο επίπεδο διατίθενται στις τουριστικές περιοχές της Μάνης, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα η εταιρεία συμμετέχει κατά καιρούς σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς αποσπώντας συχνά πυκνά διακρίσεις. Σημαντικότερη από αυτές θεωρείται η 1η θέση που απέσπασε η εταιρεία μεταξύ 74 ανταγωνιστών στην μεγαλύτερη έκθεση βιολογικών προϊόντων “BIOFACH” το 2010 στη Νυρεμβέργη. Αρκετές παράλληλα είναι και οι διακρίσεις και μέσα στο 2012.

“Θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο υποστήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως των νέων επιχειρηματιών. Η Πολιτεία θα πρέπει από την πλευρά της κάνει ευκολότερη τη ζωή των επιχειρηματιών” τονίσει ο Φέλιξ Μπλάουελ, ο οποίος πάντως συνεχίζοντας σημειώνει ότι “οι ίδιοι οι άνθρωποι θα πρέπει να δώσουν ώθηση και να αναδείξουν την αξία του ελληνικού προϊόντος” θεωρώντας “λάθος να επιρρίπτονται όλες οι ευθύνες στο κράτος”. “Στην κρίση ο κόσμος θα πρέπει να προσπαθήσει παραπάνω και να συσπειρωθεί” σημειώνει ο κ. Μπλάουελ.

ΜΠΛΑΟΥΕΛ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Πύργος Λεύκτρου

Τηλ.: 27210 77711

Φαξ: 27210 77590

Email: mail@blauel.gr

Site: www.blauel.gr