Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 05:10

Οι επιχειρηματικοί φορείς της Πελοποννήσου ελπίζουν: Η ανακεφαλαιοποίηση λύση στα πυροδάνεια;

Γράφτηκε από την

Σε βραχνά εξελίσσεται για χιλιάδες επιχειρήσεις το θολό τοπίο που διαμορφώνεται για τη ρύθμιση των πυροδανείων που δεν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η "Ε" μίλησε με τα Επιμελητήρια της Νότιας Πελοποννήσου και τους μεγάλους Εμπορικούς Συλλόγους, που τόνισαν ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση και όποια ενέργεια γίνει να είναι συλλογική. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Β. Ευαγγελίου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γ. Μπουντρούκας συνέδεσαν τη ρύθμιση των πυροδανείων με την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Μάλιστα ο Γ. Μπουντρούκας είπε ότι ήδη ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, δεσμεύτηκαν προφορικά ότι η ρύθμιση θα γίνει μόνο αν γίνει και η ανακεφαλαιοποίηση.
«Αν δεν έρθουν έγκαιρα τα χρήματα της δόσης προκειμένου να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν θα εγκριθούν ρυθμίσεις πυροδανείων χωρίς εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας. Τόνισε επίσης ότι τα 6 Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών είναι σε αναμονή για να δεχτεί τους εκπροσώπους τους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι από τον περασμένο Απρίλιο ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τους τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη ρύθμιση είναι η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αλλά και η τωρινή κυβέρνηση, διά στόματος τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και των δύο αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, δεσμεύτηκαν προφορικά ότι η ρύθμιση θα προχωρήσει εφόσον προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση.  
Σε "κλειδί" για την ρύθμιση των πυροδανείων χωρίς εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου εξελίσσεται η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα και με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου (ΟΕΣΠ) Βαγγέλη Ευαγγελίου. Είπε ότι από κοινού με τα 6 Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών πιέζουν για μια συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το συγκεκριμένο ζήτημα και ευελπιστούν αυτή να γίνει μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου. Επιπλέον, επιδιώκουν ραντεβού και με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Μάλιστα ανέφερε ότι για να καμφθεί η αντίσταση που προβάλλουν οι τραπεζίτες στο να γίνει η ρύθμιση των πυροδανείων, η νομική υπηρεσία της Συνομοσπονδίας Εμπορίου εξετάζει το κατά πόσο μια τράπεζα νομιμοποιείτο «να ονοματίζει πυροδάνειο ένα δάνειο χωρίς εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

«Χρειάζονται συλλογικές ενέργειες», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης. Είπε ότι είναι κοινή η προσπάθεια με όλα τα άλλα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών και σημείωσε ότι στις 3 Δεκεμβρίου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, θα συζητηθεί τι πρέπει να γίνει για να πιεστεί η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη ρύθμιση των πυροδανείων χωρίς εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. «Θα επανέλθουμε επί του θέματος, αλλά όχι μεμονωμένα ή πριν το συζητήσουμε στο Δ.Σ. Κάθε ενέργεια που θα προγραμματιστεί θα είναι σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια», είπε.  
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη σημείωσε ότι από την πλευρά τους ασκούν πίεση για τη ρύθμιση των πυροδανείων χωρίς εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της Ομοσπονδίας τους. «Σαφώς είναι ένα μεγάλο θέμα γιατί η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, και λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης ζητάμε την μακροπρόθεσμη αποπληρωμή όλων των δανείων, με χαμηλό επιτόκιο», ανέφερε. Τόνισε πως η αντίδραση θα πρέπει να είναι συλλογική και πάντα κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης και αντιπρόεδρος της ΟΕΣΠ Παναγιώτης Γεωργανές τόνισε και αυτός ότι καμία μεμονωμένη ενέργεια δεν θα έχει αποτέλεσμα. «Εμείς θα θέσουμε στο επόμενο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας το ζήτημα και θα διεκδικήσουμε τη ρύθμιση των πυροδανείων χωρίς εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, είτε απευθυνόμενοι απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών είτε μέσω της Συνοσπονδίας», ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης Θανάσης Αρβανίτης είπε ότι οι δράσεις που θα δρομολογηθούν θα πρέπει να είναι μέσα από την Ομοσπονδία και σε συνεννόηση και με τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών. «Ο δικός μας Εμπορικός Σύλλογος συνεργάζεται ήδη για το ζήτημα αυτό με το Επιμελητήριο Αρκαδίας και την Ομοσπονδία Ελεύθερων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η συλλογική δράση θα αποδώσει καλύτερα». 
Σημειώνεται ότι σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας Κώστα Πανδή, μας είπε ότι θα μας στείλει σχετικό δελτίο Τύπου, το οποίο ωστόσο δεν λάβαμε.

 

[Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη]