Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020 08:55

Ομάδα Διαχείρισης και Προστασίας Ελιάς από ΣΥΜΕΠΟΠ, Ενωση Μεσσηνίας και “Νηλέα” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Ομάδα Διαχείρισης και Προστασίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ συστήνουν ο ΣΥΜΕΠΟΠ και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί "Ενωση Μεσσηνίας" και "Νηλέας".

Στόχος της ομάδας είναι η προστασία του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ο εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών του ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες, και η ενίσχυση της μεσσηνιακής παραγωγής με αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, που θα οδηγήσει σε περισσότερα δέντρα της ποικιλίας Ελιά Καλαμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του "Νηλέα" Γιώργος Κόκκινος, ο τυποποιητής και εκπρόσωπος του ΣΥΜΕΠΟΠ Γιάννης Σταθόπουλος και ο διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος άφησαν ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με τους παραγωγούς της ποικιλίας Ελιά Καλαμών των άλλων νομών.
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας κινδυνεύει με κατάργηση εξαιτίας απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Η απόφαση ελήφθη μετά από πίεση των παραγωγών της ποικιλίας Ελιά Καλαμών από τους άλλους νομούς της Ελλάδας. Στους υπόλοιπους νομούς, όπου το προϊόν δεν μπορεί να ονομαστεί Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα της ποικιλίας Ελιά Καλαμών, καθώς η Μεσσηνία για πολλά χρόνια είχε στραφεί στο ελαιόλαδο. Κατά της απόφασης Αποστόλου έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία θα εκδικαστεί στις 5 Δεκεμβρίου.


Ο διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος, μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε ότι είναι έτοιμος ο φάκελος για την τροποποίηση των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, που είχαν καθοριστεί το 1996. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ονομασία Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ δεν μπορούν να τη φέρουν σήμερα ούτε οι απύρηνες ελιές που πωλούνται σε πλαστική συσκευασία, ούτε οι ξιδάτες ελιές.
Ο κ. Πάζιος είπε ότι η Ομάδα φιλοδοξεί να γίνει θεσμικός εταίρος ώστε να εκπροσωπεί τους Μεσσήνιους παραγωγούς στο διάλογο με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΜΕΠΟΠ Γιάννης Σταθόπουλος είπε ότι η προσφυγή κατά της απόφασης Αποστόλου είναι αυτονόητη, αφού το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από παραγωγούς άλλων νομών. Στη συνέχεια πέταξε το γάντι στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η Πολιτεία δεν προστατεύει το ΠΟΠ. O κ. Σταθόπουλος χαρακτήρισε την Ελιά Καλαμάτας ως την «Coca Cola της Ελλάδας».
Ο πρόεδρος του “Νηλέα” Γιώργος Κόκκινος κάλεσε τους βουλευτές, τους δημάρχους, τα δημοτικά συμβούλια της Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να στηρίξουν την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και να αξιοποιήσουν την αναγνωρισιμότητα του ονόματος.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα το έθεσε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καλαμάτα, και
ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος. Ο κ. Σκρέκας δεν απάντησε επί της ουσίας και παρέπεμψε σε μελλοντικές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.
Θ.Λ.