Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020 18:01

Πελοπόννησος: Με νέα κριτήρια οι αποφάσεις για τα δίκτυα φυσικού αερίου

Γράφτηκε από τον

Με νέα, τεχνοκρατικά κριτήρια θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα δίκτυα του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, καθώς η ΡΑΕ σχεδιάζει ένα καινούργιο μοντέλο αξιολόγησης των προτάσεων.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, με τα νέα αυτά κριτήρια θα εξεταστεί η σύνδεση της Καλαμάτας, της Σπάρτης και της Αργολίδας με τον κεντρικό αγωγό της Μεγαλόπολης μέσω δικτύου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).
Η ίδια πηγή αναφέρει πως η “Hellas Edil SA” θα δημιουργήσει τα δίκτυα σε Κόρινθο και Τρίπολη.
Υπενθυμίζουμε ότι ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ζητεί να συνδεθεί όλη η Πελοπόννησος με τον κεντρικό αγωγό της Μεγαλόπολης μέσω δίκτυου της ΔΕΔΑ.
Το σχετικό ρεπορτάζ του energypress.gr αναφέρει για τα νέα κριτήρια επιλογής των προτάσεων για τη δημιουργία δικτύων φυσικού αερίου:
"Την ανάγκη να τεθούν σαφείς και αντικειμενικοί όροι, με τεχνοκρατικά κριτήρια, για τον τρόπο που θα φτάσει το φυσικό αέριο στις περιοχές της χώρας που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση, φέρεται να έχει διαπιστώσει η διοίκηση της ΡΑΕ, καθ’ ον χρόνον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης των αναπτυξιακών σχεδίων των εταιρειών διανομής αερίου και ο τομέας της διανομής βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης. Με τα κριτήρια αυτά θα αποφασιστεί και η κατανομή.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η δημιουργία σταθερού και σύγχρονου πλαισίου είναι και κατεύθυνση που έχει δώσει το ΥΠΕΝ, αφενός μεν διότι το να φτάσει το αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές αποτελεί διακηρυγμένο στόχο, αφετέρου δε διότι το τοπίο θα πρέπει να είναι απολύτως «καθαρό» ενόψει ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία ως γνωστόν ανήκουν η ΕΔΑ Αττικής, η ΔΕΔΑ και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ ετοιμάζει ένα νέο μοντέλο για την αξιολόγηση και έγκριση των προγραμμάτων ανάπτυξης των εταιρειών διανομής, αλλά και για τη μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου τους.
Βασικά σημεία του μοντέλου αυτού είναι:
- Η θέσπιση τεχνοκρατικών κριτηρίων για την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, όσον αφορά το χρόνο έλευσης του φυσικού αερίου σε κάθε περιοχή. Στόχος είναι να εξαλειφθεί η δυνατότητα πολιτικών και άλλων παρεμβάσεων και να ορθολογικοποιηθεί ο χάρτης επέκτασης του δικτύου αερίου.
- Ο καθορισμός αυστηρών χρονικών ορίων για τη λειτουργία μεταβατικών λύσεων (όπως σε κάποιες περιπτώσεις είναι η δημιουργία σταθμών CNG και LNG) και η δημιουργία προϋποθέσεων για την εγκατάσταση μόνιμου δικτύου. Στόχος είναι να μην επαναληφθεί το προηγούμενο από τον τομέα του ρεύματος, όπου η χώρα και οι πολίτες πληρώνουν πανάκριβα κάποιες «προσωρινές» λύσεις ηλεκτροδότησης, οι οποίες ωστόσο έγιναν μόνιμες στη συνέχεια.
- Η υιοθέτηση κινήτρων πρόσθετης απόδοσης αλλά και ποιότητας υπηρεσιών κατά τη διαδικασία υπολογισμού του wacc των εταιρειών διανομής. Οι εταιρείες θα έχουν premium, για παράδειγμα, στο βαθμό που αυξάνουν την πυκνότητα των συνδέσεων επί του δικτύου, γεγονός που οδηγεί και σε χαμηλότερα τιμολόγια χρήσης δικτύου".
Θ.Λ.