Σάββατο, 04 Μαϊος 2013 08:35

Μειωμένες τιμές και ικανοποιητική κίνηση για το πασχαλινό τραπέζι

Μειωμένες τιμές και ικανοποιητική κίνηση για το πασχαλινό τραπέζι

Θα μπει σούβλα, έστω και... ρεφενέ, φέτος το Πάσχα: Η αγοραστική κίνηση στη συντριπτική πλειοψηφία των κρεοπωλείων της Καλαμάτας είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητική, καθώς πέρα από τους ντόπιους ψωνίζουν και πολλοί επισκέπτες. Τα προϊόντα είναι ντόπια και οι τιμές πιο προσιτές: το ανώτερο μέχρι 10 ευρώ/κιλό το αρνί και το κατσίκι, μειωμένες συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. 

 

Ετσι, όλα δείχνουν πως θα μπει σούβλα σε πολλές αυλές την Κυριακή, ενώ οι περισσότερες νοικοκυρές θα σερβίρουν μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση και οι μερακλήδες θα τυλίξουν κοκορέτσι. 

Στα κρεοπωλεία της Αγοράς οι επαγγελματίες... χαμογέλασαν χθες, αφού λόγω της λαϊκής αγοράς, που λειτουργεί και σήμερα, αρκετός κόσμος μπήκε στα μαγαζιά τους. 

Ο Κων. Παναγιωτόπουλος παρατηρεί πως αν και μειωμένη γύρω στο 20% η κίνηση, η αγορά ειδικά χθες πήγε καλά, με τον κόσμο να δείχνει έντονα τη διάθεσή του να σουβλίσει αρνί ή κατσίκι. Αλλωστε, οι τιμές είναι προσιτές, μειωμένες γύρω στο 10% από πέρυσι. 

Η Βασιλική Κατσίρα διαπιστώνει πως... η παρέα στην αυλή φέτος μεγαλώνει, οι αγορές γίνονται κυρίως ρεφενέ και ο κόσμος αγοράζει ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Ο Σπύρος Κατσίρας επισημαίνει πως "εμείς είμαστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας" και παρατηρεί έντονα πως "πρέπει το Επιμελητήριο να ενημερώνει τον κόσμο τι είναι τα κρέατα που πωλούνται στα 6 ευρώ. Τα σούπερ μάρκετ δεν πληρώνουν Επιμελητήριο και οι εκπρόσωποί του πρέπει να ενημερώσουν τον κόσμο".

Ο Γρηγόρης Ζέλης από το κρεοπωλείο "Κουκουβίνου" όχι μόνο δε διαπίστωσε μείωση της αγοραστικής κίνησης, αλλά... ξεπούλησε και νωρίς. Λίγα μένουν για σήμερα, είπε, και τα περισσότερα είναι παραγγελίες. "Φυσικά θα σουβλίσει ο κόσμος!" λέει με βεβαιότητα χαμογελώντας.

Ο Θεόδωρος Χριστόπουλος εκτιμά πως γενικά κινείται ικανοποιητικά η αγορά. Αν και διαπιστώνει 30% πτώση στις παραγγελίες, βλέπει πως ο κόσμος ψωνίζει κανονικά. Οι τιμές, όπως λέει, είναι μειωμένες κατά 15% περίπου κι αυτό βοηθάει τον κόσμο να γεμίσει το γιορτινό του τραπέζι. 

Ο Νίκος Μπατάγιας εκτιμά πως αυτό το Πάσχα θα... δεθούν περισσότερο οι οικογένειες, θα μαζευτούν περισσότεροι σε λιγότερες αυλές, αλλά κανένας δε θα το βάλει κάτω, θα γιορτάσει κι αυτό το Πάσχα παραδοσιακά, έτσι όπως ξέρει ο Ελληνας, έστω και ρεφενέ. Οσο για του μερακλήδες, μάλλον είναι πολλοί, αφού φέτος τα κοκορέτσια είναι περισσότερα από άλλες χρονιές. Πράγμα στο οποίο συμβάλλουν βέβαια και οι χαμηλότερες τιμές.

Η κίνηση είναι ικανοποιητική και πέρα από τα καταστήματα της Κεντρικής Αγοράς. 

Ο Γρηγόρης Μουτεβελής έχει το κατάστημά του στην οδό Ηρώων και βλέπει πως παρά τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα ο κόσμος θα σουβλίσει αρνί. Η μείωση της κίνησης δεν είναι μεγάλη, ενώ οι τιμές είναι χαμηλότερες από άλλες χρονιές. Και όπως επισημαίνει, όλα τα προϊόντα είναι από ντόπιους παραγωγούς.

Η Βασιλική Μουτεβελή με το σύζυγό της Ευάγγελο διατηρούν κατάστημα στην οδό Αθηνών. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η κίνηση του Πάσχα πάει καλά, λέει, αν και είναι λίγο μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι. Και αυτό γιατί ο κόσμος αγοράζει πιο συγκρατημένα και πολλά τραπέζια πιστεύει πως θα γεμίσουν με... ρεφενέ. Οι τιμές πάντως είναι πιο χαμηλές από τα προηγούμενα χρόνια, πιο προσιτές για περισσότερους καταναλωτές.

Ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος του Γεωργίου, με κατάστημα στην οδό Βασ. Γεωργίου, πιστεύει πως η φετινή χρονιά είναι η καλύτερη από κάθε προηγούμενη. Οπως λέει παίζει ρόλο η ποιότητα του κρέατος και το γεγονός πως τα προϊόντα είναι από ντόπιους παραγωγούς. Οσο για τις τιμές, τονίζει ότι είναι οι χαμηλότερες στην αγορά. 

Ο Φώτης Μουτεβελής, με κατάστημα στην περιοχή των Αγίων Ταξιαρχών, διαπιστώνει πως είναι πολύ περισσότεροι οι επισκέπτες του Πάσχα στην Καλαμάτα, γεγονός που προφανώς έχει συμβάλει στο να υπάρχει αυξημένη αγοραστική κίνηση -όπως παρατηρεί- ακόμα και σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Οπως λέει, ο κόσμος θα σουβλίσει αρνί, θα φτιάξει κοντοσούβλι και θα τυλίξει κοκορέτσι... παραδοσιακά, όπως κάνει κάθε χρονιά. Οι δικές του τιμές επισημαίνει ότι είναι μειωμένες στη γενικότερη λογική της αγοράς, και τονίζει πως ακόμα πιο χαμηλή είναι η τιμή για τα αμνοερίφια άνω των 17 κιλών. Εξηγεί δηλαδή πως οι καταναλωτές δεν πρέπει να παρασύρονται από τις τιμές που αναγράφονται στα καταστήματα, καθώς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι η τιμή εξαρτάται από το βάρος του αμνοεριφίου, άρα μειώνεται όσο μεγαλύτερο είναι το ζώο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Δημήτρης Γαλανάκης παρατηρεί μια γενική πτώση της τάξης του 20%, για την οποία εξηγεί πως ευθύνονται πολλοί παράγοντες. Πρώτος και κύριος εκτιμά πως είναι η διαφοροποίηση της τιμής αφού το σούπερ μάρκετ πουλάει στην τιμή που ο κρεοπώλης αγοράζει από τον παραγωγό. Οπως επισημαίνει όμως: "Εμείς προσπαθούμε να προστατέψουμε την ποιότητα στο γιορτινό τραπέζι και τον κτηνοτρόφο της περιοχής μας". Ενας άλλος παράγοντας είναι φυσικά το γενικότερο οικονομικό πρόβλημα, αφού είναι η πρώτη φορά που μεγάλη μερίδα εργαζομένων δεν πήρε δώρο. Ετσι, πολλοί επιλέγουν και το ψητό στο φούρνο, αγοράζοντας κομμάτια κρέας αντί για ολόκληρο αρνί ή κατσίκι.