Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 09:22

Έρευνα καταγράφει εκτίναξη ενοικίων στην Καλαμάτα - Ενοίκιο 714 ευρώ για σπίτι 100 τετραγωνικών

Γράφτηκε από τον
Έρευνα καταγράφει εκτίναξη ενοικίων στην Καλαμάτα - Ενοίκιο 714 ευρώ για σπίτι 100 τετραγωνικών

 

Στα 714 ευρώ το μήνα έχει εκτιναχθεί το μέσο ενοίκιο μιας κατοικίας 100 τετραγωνικών μέτρων στην Καλαμάτα σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, που δημοσιεύτηκε στην οικονομική ιστοσελίδα  imerisia.gr.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα ενοίκια στην Καλαμάτα κυμαίνονται μεταξύ 6,27 και 8 ευρώ το τετραγωνικό. Στην εκτίναξη των ενοικίων έχουν συμβάλει η μεγάλη ζήτηση για κατοικία στο κέντρο της Καλαμάτας εξαιτίας της υψηλής της τιμής βενζίνης που κάνει ασύμφορη τη διαμονή στα προάστια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το έλλειμμα οικοπέδων επειδή καθυστερεί η εφαρμογή του σχεδίου πόλης και η διάθεση ακίνητων για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Αξίζει να σημειωθεί ότι σπίτι στην Καλαμάτα δεν αναζητούν μόνοι οι Μεσσήνιοι αλλά και πολλοί Αρκάδες (κυρίως από την περιοχή της Μεγαλόπολης), Λάκωνες και Ηλείοι (από το νότιο τμήμα της Ηλείας) που έλκονται από τις κοινωνικές υποδομές του αστικού κέντρου (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, καλλιτεχνικές σχολές κ.λ.π.). Επίσης πολλοί πρώην κάτοικοι γειτονικών νομών αναζητούν κατοικία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα επειδή βρίσκουν επαγγελματική διέξοδο ανοίγοντας επιχείρηση στην Καλαμάτας. Αν στο κάδρο προστεθούν και οι νέοι σε ηλικία Μεσσήνιοι που εγκαταλείπουν μαζικά τους μικρούς οικισμούς για να μείνουν στην Καλαμάτα γίνεται ορατή η εικόνα της ζήτησης που είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί από το υπάρχον απόθεμα κατοικιών με συνέπεια να αυξάνουν οι τιμές των ενοικίων ειδικά στο κέντρο της πόλης. Η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο δραματική αν την τελευταία δεκαετία δεν είχαν επισκευαστεί δεκάδες παλιά σπίτια που έμεναν κλειστά τα προηγούμενα χρόνια επειδή ήταν ασύμφορη η επισκευή τους.

Παρά τα υψηλά ενοίκια όμως παραμένουν κλειστά ή χρησιμοποιούνται για εξοχική κατοικία λίγες ημέρες το χρόνο, πολλά σπίτια τόσο στο κέντρο αλλά κυρίως στα προάστια και στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας. Ειδικά στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας αλλά και στα κοντινά χωριά του Δήμου Μεσσήνης, υπάρχει μεγάλο απόθεμα ακίνητων που παραμένει αναξιοποίητο λόγω της ακριβής βενζίνης και της έλλειψης φθηνής αξιόπιστης συγκοινωνίας 

Θ.Λ.


NEWSLETTER