Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 09:27

Θα αποπληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2053: 880,3 εκ. ευρώ το κόστος του Καλαμάτα - Μεθώνη

Θα αποπληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2053: 880,3 εκ. ευρώ το κόστος του Καλαμάτα - Μεθώνη

Ποσό 880,3 εκατομμυρίων ευρώ θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο για το δρόμο Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη από το 2027 μέχρι το 2053. 

Αν στις πληρωμές προς την κατασκευάστρια εταιρεία προστεθούν και οι δαπάνες των απαλλοτριώσεων για τις ανάγκες κατασκευής του οδικού άξονα, τελικώς το κόστος του δρόμου αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το έργο κατασκευής του δρόμου, χωρίς τις απαλλοτριώσεις, έχει προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ αλλά επειδή δεν θα αποπληρωθεί μετρητοίς όταν ολοκληρωθεί αλλά σταδιακά σε 26 χρόνια θα καταβληθούν τελικώς 880,3 εκατομμύρια ευρώ. Με την ίδια μέθοδο θα αποπληρωθούν τόσο οι μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου  με αρχικό προϋπολογισμό 149,7 εκατ. ευρώ και χρόνο αποπληρωμής 25 έτη όσο και το Μηναγιώτικο Φράγμα με αρχικό προϋπολογισμό  141,8 εκατ. ευρώ και χρόνο αποπληρωμής 21 έτη. 

Σύμφωνα όμως με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις οι ετήσιες δόσεις για τα τρία αυτά έργα θα αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί και η  Επιδότηση της Μορέας Α.Ε. για τα επόμενα 10 χρόνια (εξαιτίας της χαμηλής κίνησης οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Α7) η ετήσια πληρωμή για έργα ΣΔΙΤ και επιδοτήσεις στην Νότια Πελοπόννησο θα αγγίξει τα 90 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες αυτές για την αποπληρωμή παλαιότερων έργων προφανώς θα επηρεάσουν τόσο το σχεδιασμό νέων έργων υποδομών όσο κυρίως την κατανομή των πόρων για δημόσια έργα τις επόμενες δεκαετίες. Τουλάχιστον τις δυο επόμενες δεκαετίες το Ελληνικό Δημόσιο θα αποπληρώνει τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί (Διαχείριση Απορριμμάτων) ή δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα (δρόμος Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη και Μιναγιώτικο Φράγμα) και για αυτό δεν θα έχει πόρους να χρηματοδοτήσει νέα έργα.

Οι ετήσιες δόσεις για το δρόμο Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας  https://pppunit.minfin.gov.gr/uploads/photos/erga-sdit-simvasiopiimena-oktovrios-2023.pdf

Θ.Λ.