Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 18:15

Οι υπεραξίες φρενάρουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων

Γράφτηκε από την
Οι υπεραξίες φρενάρουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων

Η καθυστέρηση στον καθορισμό των νέων υπεραξιών έχει βυθίσει την αγορά ακινήτων στη Μεσσηνία, καθώς από τις αρχές του χρόνου έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες.

Σύμφωνα με Μεσσήνιους κτηματομεσίτες, οι αλλαγές στις υπεραξίες θα φέρουν νέα ήθη και οι πωλητές θα καλούνται να πληρώνουν κι αυτοί φόρο. Ομως πόσος θα είναι αυτός ο φόρος δεν γνωρίζει κανένας, οπότε όλες οι πράξεις μέχρι στιγμής εξαντλούνται σε γονικές παροχές και δωρεές.

Εν τω μεταξύ αλλαγές προς τα κάτω υπάρχουν και στις εμπορικές αξίες, που ωστόσο σε πολλές περιοχές -όπως η Βέργα, το κέντρο της Καλαμάτας και τα Λέικα- παραμένουν υψηλότερες από τις αντικειμενικές. Αντίθετα στην επικράτεια του Δήμου Μεσσήνης παρατηρείται μεγάλη πτώση, κάτω και από τις αντικειμενικές αξίες, στα αστικά ακίνητα. Στην Τριφυλία, οι εμπορικές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τις αντικειμενικές. 

Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος από το ομώνυμο μεσιτικό γραφείο λέει ότι "περιμένουμε το νέο νόμο για να ξεμπλοκάρουν οι αγοραπωλησίες και να ολοκληρώσουμε τις πράξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα". Λέει ακόμα ότι "είναι απαράδεκτο να πληρώνει υπεραξία ο πωλητής". Οσο για τις αποκλίσεις μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών διαπιστώνει ότι "σε ορισμένες περιπτώσεις βλέπουμε η πραγματική αξία να είναι μικρότερη από την αντικειμενική". Ειδικά "στην περιφέρεια της Μεσσήνης οι εμπορικές τιμές είναι πολύ χαμηλότερες, ενώ στην Καλαμάτα σε ορισμένες περιοχές προσεγγίζουν τις αντικειμενικές και σε κάποιες άλλες οι πραγματικές τιμές είναι χαμηλότερες κατά περίπου 10%".

Η Αντωνία Λαμπροπούλου, μεσίτρια στη Μεσσήνη, διαπιστώνει ότι "υπάρχει μεγάλη απόκλιση λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα να έχει απαξιωθεί η τιμή στα διαμερίσματα και λιγότερο στη γη". Λέει μάλιστα ότι η πτώση στα αστικά ακίνητα, τόσο στην πόλη της Μεσσήνης όσο και στην περιφέρεια του δήμου, είναι της τάξης του 30%-50%: "Εξαρτάται και από το ακίνητο, καθώς όσο πιο παλιό είναι τόσο μικρότερη τιμή πιάνει", αναφέρει. Προσθέτει δε ότι έχουν παγώσει οι συμβολαιογραφικές πράξεις "γιατί το κόστος της εφορίας είναι δυσβάσταχτο". Ενώ επισημαίνει ότι ορισμένες περιοχές όπως στη Μπούκα και την Ανάληψη "οι πραγματικές τιμές είναι σχεδόν ίσες με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, γιατί υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον".

Ο Διονύσης Πανταζόπουλος από το μεσιτικό γραφείο "Παν. Κόλλιας - Διον. Πανταζόπουλος" στα Φιλιατρά, επισημαίνει ότι σε αναμονή του νέου νόμου για τις υπεραξίες "δεν μπορούμε από τις αρχές του χρόνου να κάνουμε συμβόλαιο αγοραπωλησίας - υπάρχουν πελάτες που περιμένουν να αγοράσουν και δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος για να ξέρει ο πωλητής τι πληρώνει, οπότε όλοι περιορίζονται σε γονικές παροχές και δωρεές". Οσο για τις εμπορικές αξίες στην Τριφυλία, διαπιστώνει ότι "έχουν πέσει, αλλά ποτέ δεν συμβαδίζανε με τις αντικειμενικές - ούτε τώρα πιστεύω συμβαδίζουν, εξακολουθούν να πιο υψηλές οι εμπορικές". Ειδικά στο παραλιακό μέτωπο και στην εθνική οι πραγματικές τιμές ανεβασμένες, αν και "έχουν πέσει γύρω στο 30% με 40%".

Η Ιουλία Μαρούλη από το ομώνυμο μεσιτικό γραφείο τονίζει ότι η τιμή καθορίζεται κυρίως από την παλαιότητα του ακινήτου, "ένα παλιό σπίτι μπορεί η αντικειμενική του αξία να είναι 75.000 ευρώ και να πουληθεί 50.000 ευρώ" - ενώ σε ένα καινούργιο "μπορεί η αντικειμενική του αξία να είναι 100.000 ευρώ και να ζητάνε 250.000 ευρώ". Γι' αυτό λέει "θέλουν να πάνε τις εμπορικές κοντά στις αντικειμενικές αξίες, για να εισπράξουν φόρους". Επιπλέον τονίζει την ανάγκη του υπουργείο να φέρει σύντομα το νόμο για τον καθορισμό της υπεραξίας των ακινήτων, καθώς όλες οι αγοραπωλησίες "βρίσκονται στον αέρα και δεν ξέρουν ούτε οι συμβολαιογράφοι για τις νέες υπεραξίες".

Η κτηματομεσίτρια Εφη Δημητροπούλου - Σοφιανού διαπιστώνει ότι οι εμπορικές και αντικειμενικές αξίες "πάνε να ισοσταθμιστούν". Αφού "έχουν πέσει οι εμπορικές αξίες σε σχέση με πριν μια 4ετία - 5ετία". Λέει ακόμα ότι αυτό "είναι θετικό", ωστόσο ακόμα "υπάρχει δυσκολία στο να γίνουν συμβολαιογραφικές πράξεις, γιατί φοβούνται επειδή δεν υπάρχει σταθερή φορολογία στα ακίνητα και δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν με τις νέες υπεραξίες". Λέει ακόμα ότι στο κέντρο της Καλαμάτας "έχει σχεδόν συμψηφιστεί, στα Λέικα το ίδιο, ενώ ψηλά κυμαίνονται οι εμπορικές αξίες στην περιοχή της Ανατολικής Παραλίας".

Η Ελένη Οικονομοπούλου - Πουλουπάτη από το ομώνυμο γραφείο επισημαίνει ότι εξαιτίας της καθυστέρησης στον καθορισμό των υπεραξιών "οι συμβολαιογράφοι δεν κάνουν πλέον συμβόλαια, γιατί πρέπει να καθοριστούν οι συντελεστές από το υπουργείο για να ξέρει ο πωλητής τι φόρο θα πληρώσει". Οσο για τη διαφορά μεταξύ εμπορικής και αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου λέει ότι "εξαρτάται από την παλαιότητα και την τοποθεσία. Δηλαδή στη Ναυαρίνου οι πραγματικές τιμές είναι πιο υψηλές, όπως κατά περίπου 10% είναι υψηλότερες και στην Αριστομένους και τη Φραντζή". Ενώ "σε άλλες περιοχές έχουν πέσει οι εμπορικές κατά 15% - 20%, τόσο στα καταστήματα όσο και στις κατοικίες".

 

Η κτηματομεσίτρια Μαρία Μανωλοπούλου λέει ότι γενικώς "οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ και η αγορά είναι χάλια". Επιπλέον, "συμβόλαια δεν γίνονται εξαιτίας του ειδικού φόρου για τα ακίνητα" - ενώ την όλη κατάσταση στην αγορά ακινήτων επιβαρύνει "το ότι δεν έχουν καθοριστεί οι υπεραξίες, γιατί δεν γίνονται συμβόλαια και έχουν νεκρώσει την αγορά τελείως". Λέει ακόμα ότι "έχουν πέσει οι πραγματικές τιμές ακόμη και σε ένα καλό ακίνητο, που πριν μπορεί να το πωλούσαν 300.000 ευρώ, τώρα ζητούν 220.000-230.000 ευρώ". Πάντως "τα προσεισμικά δεν έχουν καθόλου εμπορική αξία - έχει πέσει 60% κάτω στα παλιά".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER