Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014 07:45

Ξένοι επενδυτές "φλερτάρουν" Μάνη

Γράφτηκε από την

Επιφανείς επενδυτές από το Ισραήλ προσελκύει η περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης το τελευταίο διάστημα και δεν αποκλείεται σύντομα να μπουν οι υπογραφές για παραθαλάσσιες εκτάσεις. Παράλληλα, έντονο είναι και το ενδιαφέρον από Αγγλους αγοραστές για ιδιωτικές κυρίως επενδύσεις, ενώ δε λείπουν και οι συζητήσεις για τουριστικές επενδύσεις σε εκτάσεις από 10 έως... 2.000 στρέμματα ακόμα και από εταιρείες αραβικών χωρών.

Μεσίτες που δραστηριοποιούνται και στη συγκεκριμένη περιοχή, μιλώντας στην "Ε" διαπιστώνουν πως υπάρχει γενικά ενδιαφέρον για τη Μάνη, ενώ από τη μεριά τους εκπρόσωποι τοπικών φορέων τονίζουν την ανάγκη μικρών επενδύσεων, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του τόπου, που αποτελεί το βασικό κίνητρο των ξένων που επισκέπτονται ξανά και ξανά την περιοχή. 

Ο μεσίτης Διονύσης Μπιρμπίλης διαπιστώνει πως χρόνο με το χρόνο το ενδιαφέρον γίνεται πιο έντονο για την περιοχή. Αυτή όμως την περίοδο υπάρχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα από Ισραηλινούς, επιφανείς μάλιστα, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν παραθαλάσσια οικόπεδα για ιδιωτικές κατοικίες, στα οποία θα έχουν πρόσβαση με το ιδιωτικό τους σκάφος. Και όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση, όταν δείξει ενδιαφέρον ένας ακολουθούν και άλλοι, παρατηρεί κι εξηγεί πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης και οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη. Οπως παρατηρεί, μια τέτοια εξέλιξη, με επιφανείς επενδυτές, θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να δουλέψει ο ντόπιος κόσμος με τις οικοδομές και την παροχή υπηρεσιών. Ομως, τονίζει, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργία των υπηρεσιών του τόπου μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση και των επενδυτών. "Πριν 1 - 2 χρόνια κοιτούσαν, ενημερώνονταν και τώρα σιγά - σιγά αγοράζουν. Κυρίως μιλάμε για οικόπεδα παραθαλάσσια, για κατοικίες και για μελλοντική επένδυση με τουριστικά καταλύματα. Και ο στόχος είναι κυρίως τα μικρά καταλύματα καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν κατά καιρούς εταιρείες που ζητούν εκτάσεις, της τάξης των 20 στρεμμάτων, ενώ υπάρχει κι ενδιαφέρον για 50 και 100 στρέμματα, τα οποία δεν υπάρχουν" λέει χαρακτηριστικά. Οπως εξηγεί, ζητούνται για ανέγερση καταλυμάτων 10 και 20 στρέμματα, ενώ συνήθως Ελληνες του εξωτερικού ενδιαφέρονται για εκτάσεις της τάξης των 50 στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευάσουν τουριστικά καταλύματα, με ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Ο Διονύσης Σιψάς επίσης διαπιστώνει πως υπάρχει ζήτηση από ξένους επενδυτές για μικρά κυρίως οικόπεδα. Συνήθως ενδιαφέρον εκδηλώνουν Ελληνοαμερικάνοι και Ελληνοαυστραλοί για να αγοράσουν όμως σε χαμηλές τιμές εκτάσεις πάνω από 15 - 20 στρέμματα. Υπάρχει όμως κι εταιρεία από αραβικές χώρες που ψάχνει σε αυτή την περιοχή έκταση 2.000 στρεμμάτων για να προχωρήσει σε μεγάλη τουριστική επένδυση, όμως όπως τονίζει ο κ. Σιψάς, τέτοια έκταση δεν μπορεί να βρεθεί στην περιοχή, καθώς οι ιδιοκτησίες είναι γενικά μικρές. 

Η Μαρία Μανωλοπούλου διαπιστώνει πως αυτή την περίοδο έχει μειωθεί γενικά το έντονο ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις και από επενδυτές του εξωτερικού. Αρκετοί όμως ενημερώνονται για τα διαθέσιμα οικόπεδα καθώς έχουν κατά νου να προβούν σε κάποια επένδυση μελλοντικά. 

 

"ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ"

Από την μεριά των εκπροσώπων φορέων της περιοχής, ο πρόεδρος των καταλυματιών Μεσσηνιακής Μάνης Δημοσθένης Κορδοπάτης παρατήρησε αναφορικά με τις επενδύσεις στην περιοχή, πως γενικά έλλειψη σε καταλύματα δεν υπάρχει, όμως δεν είναι κακό να γίνουν νέες επενδύσεις, μικρής όμως κλίμακας. Οπως εξήγησε, τα καταλύματα επαρκούν αυτή τη στιγμή για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, καθώς και νέες κατασκευές έχουν γίνει και στα παλιά έχουν βελτιωθεί οι εγκαταστάσεις. Οπως τονίζει «δε θα ήταν άσχημο να γίνει κάτι καινούργιο, όχι όμως της τάξης των πολλών κλινών. Στόχος είναι να κρατήσουμε την περιοχή όπως είναι, με μικρά καταλύματα. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, στην περιοχή δεν υπάρχει μεγάλος κλήρος, μεγάλα οικόπεδα δηλαδή. Αυτό πιστεύω μας έχει φέρει σε αυτή τη φάση της πληρότητας και της προτίμησης από τον κόσμο. Ρόλο φυσικά παίζει η ομορφιά της φύσης και οι άνθρωποι".

Ο πρόεδρος επαγγελματιών Δυτικής Μάνης και γραμματέας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Σωτήρης Σαραντέας επισημαίνει πως η περιοχή γενικά ενδείκνυται για επενδύσεις, όμως σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι μικρού μεγέθους, καθώς "γενικά η περιοχή της Μάνης δεν προσφέρεται για επενδύσεις-«θηρία» των 500 και 1.000 κλινών". Οπως εξηγεί, "η μεγαλύτερη μονάδα που υπάρχει είναι της τάξης των 100 κλινών, αλλά είναι συμβατή με το περιβάλλον και τις ανάγκες της περιοχής". Και παρατηρεί: "Εμείς ελπίζουμε και θέλουμε να έρθουν και άλλοι επενδυτές, αρκεί όμως να συντονιστούν με τις ανάγκες της περιοχής μας και να γίνουν ένα κομμάτι από εμάς".

 

Από τη μεριά του, ο τουριστικός πράκτορας Χαράλαμπος Δουφεξής τονίζει: "Δε θα λέγαμε όχι σε μια αύξηση των καταλυμάτων αλλά σε λογικά επίπεδα. Αν είναι να προχωρήσουμε μπροστά καλό θα είναι να προχωρήσουμε με μικρά και σταθερά βήματα".