Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 13:33

Συνάντηση της Ομοσπονδίας Εμπόρων Πελοποννήσου με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Γ. Αγγελόπουλο

Γράφτηκε από την

Στα πλαίσια των τριήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011, μέλη του Προεδρείου της Ομοσπονδίας μας επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Αγγελόπουλο Γεώργιο. Η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν ήταν αμφίπλευρες.
Βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν η κατάθεση συγκεντρωτικού υπομνήματος προκειμένου ο εμπορικός κόσμος να εκφράσει όχι μόνο τις θέσεις και τις προτάσεις του για την ανάκαμψη του ελληνικού εμπορίου, αλλά και την σθεναρή αντίθεσή του στα αντίξοα μέτρα που λαμβάνονται καθημερινά κατά του κλάδου και στον προσχηματικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών φορέων και της Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, οι  θέσεις που διατυπώθηκαν και κατατέθηκαν αφορούσαν στο φορολογικό και κυρίως στην ποινικοποίηση των φορολογικών ενημερώσεων, στην  άρση όλων εκείνων των σκληρών μέτρων που ταλαιπωρούν χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, στην έλλειψη ρευστότητας και στην οικονομική αφαίμαξη που προκαλούν οι Τράπεζες, στην απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου και της εγκαθίδρυσης πολυκαταστημάτων και υπερμεγεθών εμπορικών κέντρων. Επίσης τέθηκε το θέμα λειτουργίας της αγοράς με ό,τι αυτό συνεπάγεται (προσφορές, εκπτώσεις, προωθητικές ενέργειες, μέθοδοι marketing, καταστήματα stock & outlet, διασφάλιση της Κυριακάτικης Αργίας και ωραρίου λειτουργίας, μείωση ενοικίων επαγγελματικών χώρων).
Το μήνυμα της Ομοσπονδίας προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ήταν η ανάγκη για συστράτευση σε έναν κοινό αγώνα για τη διασφάλιση της νομιμότητας στο περιφερειακό εμπόριο και για μεταφορά των δίκαιων αιτημάτων του εμπορικού κόσμου στην πολιτική ηγεσία της χώρας για άμεση προώθησή τους. Εξάλλου, και οι δύο πλευρές συνομολόγησαν ότι τα προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό εμπόριο είναι ήδη πάρα πολλά, παρότι είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους που βοηθούν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. 
Στα πλαίσια αυτής της διαλογικής συζήτησης ο κ. Αγγελόπουλος από την πλευρά του ενημέρωσε για το νέο επενδυτικό ταμείο ΕΤΕΑΝ,  το οποίο εάν καταστεί πραγματικό εργαλείο ρευστότητας, τα οφέλη που θα αποκομίσει το ελληνικό εμπόριο θα είναι πολλά. Κλείνοντας, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την πρόθεσή του για συστηματική και αποτελεσματική συνεργασία  στην προσπάθεια ανάκαμψης και εξυγίανσης του περιφερειακού εμπορίου, ενώ αμφότεροι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίο να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για εξεύρεση πόρων μέσω αναπτυξιακών οδών  που δυστυχώς στερείται η χώρα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Η Ομοσπονδία στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων θα συνεχίσει τον αγώνα της για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του εμπορικού κόσμου  με την αποστολή του σχετικού υπομνήματος σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται γύρω από τον κλάδο μας και όχι μόνο. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Για το λόγο αυτό ζητάμε την έμπρακτη στήριξή των συναδέλφων εμπόρων  και τη δυναμική τους συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου και κλείσιμο των καταστημάτων τους. Κλείνουμε για μία μέρα, για να μη μας κλείσουν για πάντα. Η κατάσταση είναι πλέον αδιέξοδη και πρέπει επιτέλους να εισακουστούμε.  Διεκδικούμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Διεκδικούμε τη βιωσιμότητα των ίδιων μας των οικογενειών.

Από το Γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας Εμπόρων


NEWSLETTER