Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 08:46

300 συμμετοχές στο 1ο Σχολείο Τουρισμού

300 συμμετοχές στο 1ο Σχολείο Τουρισμού

Μια πρωτοβουλία που έρχεται να καλύψει την ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος και της ποιότητας των υπηρεσιών είναι το 1ο Σχολείο Τουρισμού που θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα στις αρχές Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τον τουριστικό και τον επισιτιστικό τομέα, που το εμπνεύστηκαν με... τρέλα και μεράκι ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει το μεράκι και δεν χρειάζεται χιλιάδες ευρώ, λίγη τρέλα και μεράκι χρειάζεται», λέει στην "Ε" ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κώστας Ανδριανόπουλος. Και προσθέτει πως ήδη η ανταπόκριση από όλα τα μέρη της Ελλάδας (το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη) δείχνει ότι «ο κόσμος διψούσε για κάτι τέτοιο, κι αν το αφήναμε ανοιχτό σε συμμετοχές θα ξεπερνούσαμε κατά πολύ τις 400 που έχουμε βάλει ως οροφή». Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεπεράσει τις 300, όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 250.
Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για τη 1 και 2 Δεκεμβρίου. Που σημαίνει πως και η πόλη της Καλαμάτας, δύο νεκρές τουριστικά μέρες του χειμώνα, θα επωφεληθεί από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα μείνουν στα ντόπια ξενοδοχεία και θα φάνε στα μαγαζιά της πόλης.
«Ερχονται από πολλά μέρη της Ελλάδας. Μόνο μια ιδιωτική σχολή από την Αθήνα θα φέρει 100 άτομα. Δηλαδή η εκδήλωση αυτή προσφέρει και συνεδριακό τουρισμό στην πόλη», λέει ο κ. Ανδριανόπουλος σχετικά με τα οφέλη για τον τόπο.

ΑΜΙΓΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Ο Κ. Ανδριανόπουλος εξηγεί ότι το σεμινάριο -το οποίο θα διεξαχθεί στο "Elite City Resort"- έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δεν είναι ομιλίες. «Το κάνουμε σε συνεργασία με την Costa Navarino», προσθέτει, «η οποία μας δίνει μεγάλο μέρος των εκπαιδευτών της. Θα θα είναι επίσης και οινολόγοι και θα χρησιμοποιηθούν κρασιά από μεσσηνιακούς αμπελώνες, καφέδες από τοπικούς καφεκόπτες που έχουν τα δικά τους χαρμάνια... Πιάνει επίσης και το κομμάτι των social media και το πώς μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί την προβολή της επιχείρησής του», εξηγεί.
Προσθέτει επίσης ότι η όλη διοργάνωση θα είναι υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ενώ η προσπάθεια δεν σταματά με την ολοκλήρωση του 1ου Σχολείου: «Θέλουμε, αν έχουμε τις δυνάμεις, να συνεχιστεί και να γίνουν πιο εξειδικευμένα σεμινάρια, για το κρασί, τον καφέ, το σέρβις. Σε αυτό του Δεκεμβρίου, οι συμμετέχοντες θα περάσουν από 20 ώρες εκπαίδευσης και προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά αντικείμενα από την καθημερινή λειτουργία ενός εστιατορίου, καφέ ή ξενοδοχείου».
Το 1ο Σχολείο Τουρισμού απευθύνεται «σε παιδιά που είτε σπουδάζουν στον τομέα του τουρισμού είτε εργάζονται σε ξενοδοχεία και μαγαζιά εστίασης», λέει ο κ. Ανδριανόπουλος. «Οσοι συμμετάσχουν θα πάρουν βεβαίωση παρακολούθησης. Προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά αντικείμενα, με τη λογική ότι ο καθένας θα πρέπει να βρει αυτό που του ταιριάζει. Για παράδειγμα θα υπάρχει συγκεκριμένο αντικείμενο για καμαριέρες, καθώς και γενικότερα θέματα εξυπηρέτησης πελατών, αλλά και εξειδικευμένες εισηγήσεις σε κομμάτια πιο εξειδικευμένα της λειτουργίας των ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης», καταλήγει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΓΑΚΟΣ: "ΔΕΝ 
ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΣ"

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, λέει ότι από τη στιγμή που συστάθηκε ο σύλλογός τους «ένα σημαντικό κομμάτι για εμάς ήταν και η εκπαίδευση». Διευκρινίζει πως τα σεμινάρια είναι επαγγελματικά, «όμως δεν ερχόμαστε να υποκαταστήσουμε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές, αλλά να συμπληρώσουμε αυτό που δεν προσφέρεται εύκολα στη Μεσσηνία και το οποίο έχει να κάνει με την εκπαίδευση ανθρώπων που, έστω και περιστασιακά, ασχολούνται με τον τουρισμό». Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον επισκέπτη και την ανάδειξη της πόλης ως προορισμού, «οι άνθρωποι που απασχολούνται σε τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα να εκπαιδευτούν σωστά: από το απλό και καθημερινό κομμάτι της συμπεριφοράς, μέχρι το πιο ιδιαίτερο κομμάτι, το οποίο μπορεί να είναι η γευσιγνωσία και η γνώση των τοπικών προϊόντων».
Αναφορικά με το 1ο Σχολείο Τουρισμού λέει πως «προσπαθούμε με ένα διήμερο γνώσης να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα σε παιδιά που θέλουν να πάρουν τη γνώση αυτή και μετά να τη μεταφέρουν στις επιχειρήσεις όπου θα απασχοληθούν».
Σχετικά με το ενδιαφέρον που έχουν δείξει συνάδελφοί του και εργαζόμενοι στο χώρο εστίασης, ο κ. Ζαγάκος επισημαίνει ότι είναι πολύ ζωηρό, «γιατί μέσα στο πρόγραμμα του σεμιναρίου υπάρχει ένα κομμάτι που έχει να κάνει με τη σωστή κοστολόγηση προϊόντων στο εστιατόριο, στην ταβέρνα και στο καφέ. Αυτό για ανθρώπους που διαχειρίζονται ένα καφέ ή ένα εστιατόριο, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις, εκ των πραγμάτων είναι σημαντικό. Και βέβαια είναι και για τους εργαζόμενους, μόνιμους ή περιστασιακούς στο χώρο, που εκδηλώνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».
Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί πως «είναι και πρόθεση, τουλάχιστον μελών του συλλόγου μας, να αξιοποιηθεί το προσωπικό που δείχνει το ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε ένα σεμινάριο και να αποκτήσει γνώσεις πάνω σε αυτό που θέλει να ασχοληθεί». Δηλαδή, εξηγεί, «θα εκτιμήσω περισσότερο, ακόμα και για μια καλοκαιρινή δουλειά σερβιτόρου, έναν άνθρωπο που έχει παρακολουθήσει ένα σεμινάριο. Γιατί σημαίνει ότι ενδιαφέρεται γι' αυτό που κάνει - και μου δίνει το δικαίωμα να έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις από αυτόν, για τις υπηρεσίες που θα προσφερθούν στον πελάτη».