Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015 20:02

Σε ράφια του εξωτερικού το επιτραπέζιο σταφύλι

Γράφτηκε από την
Σε ράφια του εξωτερικού το επιτραπέζιο σταφύλι

Με τα Thompson seedless, την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου και όλες τις ενδείξεις για τιμή πάνω από την περσινή έναρξη στα 50 λεπτά το κιλό, αναμένεται να ξεκινήσει για φέτος η εξαγωγική διαδικασία για το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι.

Για την ώρα, η καλλιέργεια φαίνεται να επηρεάζεται από τις πρόσφατες ανακατατάξεις σε οικονομικοπολιτικό επίπεδο, μόνο σε επίπεδο έλλειψης ρευστότητας των παραγωγών για την αγορά και εφαρμογή των απαραίτητων καλλιεργητικών τεχνικών, καθώς ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές.

Αντίθετα, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ από τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία έχουν ήδη προσεγγίσει ελληνικούς συνεταιρισμούς για αγορά πρώτης ύλης, αισθητά νωρίτερα από άλλη χρονιά, κυρίως λόγω της διαφαινόμενης μείωσης της ελληνικής παραγωγής, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο ανά περιοχή κοντά στο 30%. Στις ευνοϊκές συνθήκες, που δείχνουν να «στηρίζουν» το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι, προστίθενται και η αναμενόμενη μικρότερη παραγωγή της Ισπανίας λόγω των χαλαζοπτώσεων, αλλά και της Αιγύπτου. Σύμφωνα μάλιστα, με ανθρώπους της αγοράς, αυξάνονται οι πιθανότητες τα ισπανικά σταφύλια, που «πέφτουν» στην αγορά μετά τα αιγυπτιακά, να εμφανιστούν φέτος νωρίτερα, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι, που έπεται.

Σε αυτό το κλίμα, προβάδισμα ποιότητας για το ελληνικό προϊόν δίνει και το γεγονός ότι στην Αίγυπτο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν το χειμώνα στη χώρα, τα επιτραπέζια σταφύλια αναμένεται να μην έχουν τα κατάλληλα σάκχαρα και να είναι ξινά, σε αντίθεση με τα ελληνικά (στην Κρήτη κ.α.), που φαίνεται να είναι υψηλής ποιότητας, ακόμα περισσότερο από πέρυσι χάρη στον ευνοϊκό καιρό γι’ αυτά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, φέτος τα επιτραπέζια σταφύλια στις περισσότερες περιοχές προβλέπεται να είναι περισσότερο γευστικά και γλυκά, με μεγαλύτερο καρπό.

Η εμπορική σεζόν για το επιτραπέζιο σταφύλι ανοίγει φέτος με τα Thomson seedless, τα οποία είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν, το οποίο αναμένεται να «πιάσει» τιμή πάνω από τα 50 λεπτά, με τα οποία ξεκίνησε πέρυσι για να φτάσει ως και τα 90 λεπτά, ανά περίπτωση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ελληνικό σταφύλι υπερτερεί σε ποιότητα, γεγονός που αφήνει περιθώρια για υψηλότερη τιμή. Στη συνέχεια, διακινούνται τα Prime και τα Superior, τα οποία όμως κατευθύνονται στην εσωτερική αγορά και η σουλτανίνα.    

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή για τη σουλτανίνα στο Παγγαίο πέρυσι και πρόπερσι, ήταν περί τα 60-70 λεπτά το κιλό για τη μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ υπήρξαν και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παραγωγών που κατάφεραν να πουλήσουν τον Οκτώβριο έναντι 0,90-1 ευρώ το κιλό. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία στην Κορινθία είναι η σουλτανίνα, για την οποία η τιμή παραγωγού πέρυσι ήταν 65-70 λεπτά το κιλό, όπως αναφέρει ο γεωπόνος Χρήστος Ψαράκος, μέση τιμή παραγωγού ίδια και για το επιτραπέζιο σταφύλι στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

Λιγότερο λόγω καιρού από Κρήτη ως Παγγαίο

Από την Κρήτη, ως την Κόρινθο και το Παγγαίο η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη, σε διαφορετικά ποσοστά, ανάλογα με την περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επαρχία Παγγαίου παρατηρείται «ακαρπία στις άσπερμες ποικιλίες (σουλτανίνα, Crimson) λόγω των βροχοπτώσεων», όπως αναφέρει στην εφημερίδα Agrenda ο γεωπόνος Γιώργος Τζελέπης. «Πέρυσι την ίδια περίοδο τα αμπέλια ήταν φορτωμένα σταφύλια, ενώ τώρα βλέπουμε μόνο φύλλα, ψάχνεις να βρεις σταφύλια», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Στην περιοχή η μείωση ανέρχεται στο 50-70% ανάλογα το κτήμα, σύμφωνα με τους παραγωγούς, αν και μια πιο σαφής εικόνα θα έχει δημιουργηθεί από τα μέσα Ιουλίου και μετά. 

Παράλληλα, μειωμένη φέτος υπολογίζεται και η παραγωγή στην Κορινθία, καθώς σε κάποια σημεία του νομού καταστράφηκαν πάνω από 3.000 τόνοι από το χαλάζι στα μέσα Ιουνίου. Στην περιοχή η συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες Superior και Prime αναμένεται να αρχίσει προς το τέλος Αυγούστου, ενώ για τα Thompson Seedless κατά τις 10 Σεπτεμβρίου, αν και η χρονιά αρχικά φαινόταν περισσότερο όψιμη. Τέλος, η μείωση στην Κρήτη υπολογίζεται να φτάσει στο 20-40% μιας κανονικής χρονιάς αναλόγως την περιοχή, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της VK Grapes, Βαγγέλη Κουνάλη. Βασική αιτία ήταν το χαλάζι που έπληξε τα αμπελοχώραφα του νησιού τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, που προκάλεσαν εγκαύματα στα σταφύλια. 

 

Το 1/3 στις εξαγωγές 

Περίπου στα 180.000 στρέμματα υπολογίζονται οι εκτάσεις με επιτραπέζιο σταφύλι στη χώρα μας, με τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης να αποτελούν τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής. Σημειώνεται, βάσει στοιχείων, ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εξάγει σχεδόν το 1/3 της συνολικής παραγωγής της σε ετήσια βάση, δηλαδή περισσότερους από 60.000 τόνους, με κυριότερους προορισμούς τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Κάτω Χώρες. 

Πηγή: agronews.gr


NEWSLETTER