Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 17:52

Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, πέρα από τα γεωργικά προϊόντα, να επεκταθεί στα τοπικά αγαθά και παραδοσιακά προϊόντα χειροτεχνίας, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο πολιτιστικός φορέας «Δρόμοι της Ελιάς».

Ειδικότερα, διευκρινίζει η ανακοίνωση, το Ευρωκοινοβούλιο, με πρόσφατο ψήφισμά του «ζητεί η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων να επεκταθεί πέρα από τα γεωργικά προϊόντα, στα τοπικά αγαθά και παραδοσιακά προϊόντα χειροτεχνίας. Μια τέτοια νομοθεσία θα στηρίξει την τοπική οικονομική ανάπτυξη, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παραδοσιακής τεχνογνωσίας».

Με το εν λόγω ψήφισμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, καλείται η Κομισιόν «να καταθέσει άμεσα νομοθετική πρόταση για προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, συμπεριλαμβάνοντας τοπικά αγαθά και προϊόντα χειροτεχνίας, όπως τα λευκαρίτικα κεντήματα Κύπρου, το γυαλί Βοημίας και το σκωτσέζικο ταρτάν».

Καταλήγοντας, με το ίδιο ψήφισμα «προτείνεται οι ενώσεις παραγωγών και τα επιμελητήρια να είναι οι φορείς που θα ζητούν την καταχώριση μιας γεωγραφικής ένδειξης μη γεωργικών προϊόντων».