Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 17:29

Πλαστικό χρήμα στις νέες επιχειρήσεις για την αντιμετώπισή της φοροδιαφυγής 

Πλαστικό χρήμα στις νέες επιχειρήσεις για την αντιμετώπισή της φοροδιαφυγής 

Του Γεώργιου Παν. Φάββα,

Οικονομολόγου - Φοροτεχνικού

Με πλαστικό χρήμα θα γίνονται υποχρεωτικά οι συναλλαγές όλων των νέων επιχειρήσεων που θα συσταθούν από το 2016, ενώ παράλληλα το υποχρεωτικό καθεστώς θα ισχύσει και για δεκάδες κλάδους της ελληνικής οικονομίας που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τελεί υπό την έγκριση των πιστωτών της χώρας και το προσεχές διάστημα -πιθανόν εντός του Νοεμβρίου- θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Προβλέπει κίνητρα για τις επιχειρήσεις, που θα φθάνουν ακόμη και στη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι το υπουργείο θα έχει όλα τα στοιχεία εσόδων - εξόδων για κάθε χρήση, και ακατάσχετο λογαριασμό με άμεση πληρωμή του ΦΠΑ, χωρίς να απαιτείται υποβολή περιοδικής δήλωσης. Από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων θα απαλλαγούν και οι κατά κύριο λόγο και αποκλειστικά αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα έσοδα θα πιστώνονται σε μία κάρτα, όπως επίσης και τα έξοδά τους.
Στη λίστα της υποχρεωτικής χρήσης καρτών εντάσσονται μεταξύ άλλων γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, εταιρείες με υλικά οικοδομών κ.λπ. Προαιρετικά θα το χρησιμοποιούν όσοι κλάδοι και περιοχές δεν εντάσσονται στις διατάξεις του νόμου, ενώ θα υπάρξει και πρόβλεψη για ένταξη συγκεκριμένων περιοχών στο νέο σύστημα. Οι περιοχές αυτές θα επιλεγούν με κριτήριο το ποσοστό φοροδιαφυγής και την τουριστική κίνηση. Για τους φορολογούμενους έχουν σχεδιαστεί κίνητρα τα οποία προβλέπουν κληρώσεις ακινήτων, δημιουργία αφορολόγητου ορίου, ακόμα και διάφορα δώρα από τις τράπεζες (ισχύουν και σήμερα). Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί και η σχετική απόφαση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis.

Επίσης θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα όπως:

H συλλογή αποδείξεων μέσω των οποίων ο φορολογούμενος θα κερδίζει λαχνούς και μία φορά το χρόνο θα συμμετέχει μέσω αυτών σε κληρώσεις ακινήτων του Δημοσίου.

Θα υπάρχουν δώρα από  τις τράπεζες όπως βενζίνη ή μίλια για αεροπορικά ταξίδια κ.λπ, μείωση τραπεζικών προμηθειών και επιτοκίου χρήσης πιστωτικών καρτών. 
Για την ενίσχυση του μέτρου το υπουργείο αναφέρει ότι:

- Οσον αφορά τις ιατρικές δαπάνες, θα  αναγνωρίζονται, μόνο εφόσον έχουν πληρωθεί  στο σύνολο τους μέσω καρτών.
- Το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» μέσω πιστωτικών καρτών.
- Θα γίνει  διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS προκειμένου τα στοιχεία να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα.

Ολα τα παραπάνω είναι ένα σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό την διακίνηση μετρητών μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και την δυνατότητα ροής "μαύρου χρήματος, στην αγορά με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις πλέον θα ζητούν για τις  δαπάνες που πραγματοποιούν να «περνούν» μέσα από αυτές τις κάρτες.

Προβλήματα όμως σίγουρα θα υπάρξουν εάν εφαρμοστεί το μέτρο με την μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος.

Για παράδειγμα σε επιχειρήσεις που έχουν αποθέματα στο τέλος της χρήσεως πώς θα υπολογίζεται το κόστος των πωληθέντων αγαθών;

Πώς θα γίνεται η φορολογική αναμόρφωση για δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται φορολογικά;

Πώς θα γίνεται η κατανομή των κερδών στις προσωπικές εταιρείες;

Πώς θα λαμβάνονται υπόψη στις αγορές και στις πωλήσεις οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές και οι αγορές και πωλήσεις σε "τρίτες χώρες";

Αυτά και άλλα ζητήματα είναι πιθανόν να απασχολήσουν την εφαρμογή του μέτρου αυτού το οποίο όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ομως αυτό σίγουρα θα επηρεάσει τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων ειδικά εκείνων που λειτουργούν στην επαρχία λόγω της έλλειψης ενημέρωσης για τον τρόπο λειτουργίας του μέτρου.

Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται η διακίνηση μετρητών στην αγορά, με συνέπεια να δυσκολεύουν οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και  συναλλασσόμενων πολιτών.

Επίσης φοροδιαφυγή υπάρχει και στο λιανεμπόριο όπου επιχειρήσεις δεν εκδίδουν  αποδείξεις.

Σωστό θα ήταν εάν στις δηλώσεις του ο κύριος υπουργός έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου, την επιμόρφωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού   που καλείται να πραγματοποιεί τους ελέγχους στις επιχειρήσεις αλλά και την πρόσληψη νέων πτυχιούχων ελεγκτών στις υπηρεσίες αυτές με εμπειρία στο λογιστικό και φορολογικό κλάδο, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ποιοτικά ο φορολογικός έλεγχος και να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Επίσης το βάρος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα πρέπει να εστιαστεί στις επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) δηλαδή εταιρείες που παράγουν και διακινούν πετρελαιοειδή, οινόπνευμα και καπνό οι οποίες θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι πληρώνουν υπέρμετρη φορολογία ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό για τον τόπο.

Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι η φοροδιαφυγή είναι στενά συνδεόμενη με την παραοικονομία και δραστηριότητες, όπως το εμπόριο όπλων, τα ναρκωτικά, το δουλεμπόριο και γενικά καθετί το οποίο αντίκειται στα χρηστά ήθη και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Πιστεύω ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά σε όλα τα μήκη και πλάτη που εκτείνεται και όχι αποσπασματικά για να μπορέσει η χώρα να αντλήσει από αυτή τα κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει ένα δικαιότερο, αναπτυξιακό και σταθερό  φορολογικό σύστημα έτσι ώστε ο κάθε φορολογούμενος και επιχείρηση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τον τρόπο φορολόγησής τους και να μην πληρώνουν φόρους ακόμα και αναδρομικά, κάτι το οποίο απαγορεύεται από το Σύνταγμα.