Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011 19:59

ΤΕΕ Πελοποννήσου: Γη Υψηλής Παραγωγικότητας εμπόδιο στην ανάπτυξη

Γράφτηκε από την

 

Η καταχρηστική εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία καθορίζονται οι εκτάσεις Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας εμποδίζει την επέκταση βιομηχανικών ή τουριστικών μονάδων και κατοικιών με συνέπεια τον οικονομικό μαρασμό. Αυτό τονίζεται στην επιστολή που έστειλε το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και στο υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας παράλληλα: "Να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση ενός τεκμηριωμένου και εφαρμόσιμου χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και θα συμβάλλει στη γεωργική ανάπτυξη, χωρίς να δυσχεραίνει ή να ακυρώνει άλλες μορφές ανάπτυξης". Αξίζει να σημειωθεί ότι μια περιοχή χαρακτηρίζεται ως  Γη Υψηλής Παραγωγικότητας με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια οι πολεοδομίες δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες.

Το πρόβλημα που προκαλεί η ΚΥΑ απασχόλησε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας  καθώς έχει χαρακτηριστεί ως Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας η περιοχή του κάμπου κοντά στη θάλασσα με συνέπεια να μην επιτρέπεται η δόμηση. Αντίστοιχα προβλήματα αναμένεται να προκληθούν και σε άλλες περιοχές όπως στον κάμπο της Μεσσήνης ή στον Μπουρνιά που έχουν χαρακτηριστεί ως Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

Στον αντίποδα, πολλοί μηχανικοί ισχυρίζονται ότι η ΚΥΑ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς προστατεύει το περιβάλλον και  τυχόν απόσυρσή της θα οδηγήσει σε αύξηση της εκτός σχεδίου δόμησης.