Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016 09:16

ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας" σε Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία προτείνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας" σε Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία προτείνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Την επέκταση του ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας" στους όμορους νομούς της Πελοποννήσου (Λακωνία, Αρκαδία, Ηλεία) προτείνει η Περιφέρεια.

«Είναι η μόνη λύση η οποία είναι εφικτή για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, των παραγωγών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου», όπως επεσήμανε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Στρατηγάκος, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα τις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς "Kalamata olives". Εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο κ. Στρατηγάκος παρατήρησε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι θεματοφύλακας του ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας" και πρόσθεσε πως «η επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους όμορους νομούς είναι ο μόνος σίγουρος, νόμιμος (επέκταση ΠΟΠ) και ωφέλιμος τρόπος για την Περιφέρειά μας». Είπε, ακόμα, πως «το προϊόν καταγόμενο από συγκεκριμένη οριοθετημένη περιοχή, με συγκεκριμένη άριστη ποιότητα, φήμη, ιστορικά, πολιτιστικά, και λοιπά ιδιαίτερα κοινά χαρακτηριστικά τεκμηριώνει τους δεσμούς του ανάμεσα στη ζώνη ΠΟΠ Καλαμάτας και στην υποεπέκταση. Ταυτόχρονα, αυξάνει σημαντικά η απαραίτητη κρίσιμη μάζα του προϊόντος, δίνοντάς του μια αξιοσημείωτη δυναμική».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «με το διάλογο, τη διαβούλευση και τη συνεννόηση προκύπτουν λύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, που δεν είναι άλλη από την κατοχύρωση του προϊόντος ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας" και όχι εκείνη της αποδόμησης και απαξίωσής του με ενέργειες που επιχειρούν διάφοροι κύκλοι».