Σάββατο, 14 Μαϊος 2016 08:31

Στον Ελαιώνα τα ΚΤΕΛ με το πακέτο Γιούνκερ 

Γράφτηκε από την
Στον Ελαιώνα τα ΚΤΕΛ με το πακέτο Γιούνκερ 

Την ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ των πρώτων 42 επενδύσεων, συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Μεταξύ αυτών η υποθαλάσσια ενεργειακή σύνδεση της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου με την περιοχή των Χανίων (προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ), η ανάπτυξη και ανάδειξη των ιαματικών πηγών του Καϊάφα (προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ), αλλά και η κατασκευή του νέου μεγάλου τερματικού σταθμού λεωφορείων στην περιοχή του Ελαιώνα (προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ), όπου αναμένεται να μετακινηθούν οι σημερινοί σταθμοί λεωφορείων Κηφισού και Λιοσίων διευκολύνοντας τη μετακίνηση επιβατών από και προς την Αττική.

Τα παραπάνω επί της ουσίας είναι τα μόνα έργα που άμεσα ή έμμεσα αφορούν την Πελοπόννησο, και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμάτας - Πύργου - Πάτρας ούτε και η κατασκευή του οδικού τμήματος Τσακώνα - Καλό Νερό, τα οποία όμως υπάρχει έντονη αισιοδοξία ότι θα ενταχθούν το προσεχές διάστημα.

 

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 42 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τη λίστα που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ, εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε 6 τομείς.

Συγκεκριμένα:

• Είκοσι ενεργειακές επενδύσεις συνολικού ύψους 1,972 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στη λίστα. Πρόκειται για τρεις επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ, την επένδυση του ΑΔΜΗΕ για την υποθαλάσσια διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, τα δίκτυα της ΔΕΠΑ, τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, 190 έργα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών 120 διαφορετικών επενδυτών, καθώς και συγκεκριμένες μεγάλες ελληνικές και ξένες επενδύσεις σε ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια και αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας σε υδροπονικό θερμοκήπιο.

• Για υποδομές και μεταφορές περιλαμβάνονται 5 έργα συνολικού ύψους 1,445 δισ. ευρώ με φορέα εκτέλεσης το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Πρόκειται για:

- Την κατασκευή υδατοδιαδρόμων που θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με υδροπλάνα.

- Την κατασκευή διαπεριφερειακού τερματικού σταθμού λεωφορείων στον Ελαιώνα και την κατασκευή τερματικού σταθμού λεωφορείων στο Αιγάλεω.

- Τον εκσυγχρονισμό και τη σιδηροδρομική-οδική σύνδεση του Λιμένα του Λαυρίου.

- Την υποθαλάσσια σήραγγα σύνδεσης Σαλαμίνας-Αττικής.

- Την επέκταση του νότιου δακτυλίου της λεωφόρου Υμητού και τη σύνδεσή της με τούνελ με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

• Στον τομέα του τουρισμού περιλαμβάνονται 3 έργα συνολικού ύψους 112 εκατ. ευρώ, που αφορούν:

- Την προστασία, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των ιαματικών Λουτρών Καϊάφα στο Νομό Ηλείας.

- Την ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

- Τη μετατροπή του Tae Kwoν Do σε συνεδριακό κέντρο υψηλών προδιαγραφών.

• Για τον τομέα τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίες εγκρίθηκαν 5 έργα του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών-Επικοινωνιών συνολικού ύψους 920 εκατ. ευρώ.

• Για την έρευνα ανάπτυξη και καινοτομία εγκρίθηκαν 4 έργα προϋπολογισμού 594 εκατ. ευρώ με φορείς εκτέλεσης ΑΕΙ και αρμόδια υπουργεία.

• Για τον τομέα των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων προβλέπονται 5 επενδύσεις ύψους 349 εκατ. ευρώ των εταιριών ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, ΕΛΒΑΛ, Steelmet (όμιλος Βιοχάλκο), ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρία Χάρτου) και ΝΟΒΑ ΕΛΛΑΣ (παραγωγή χαρτοκιβωτίων).

 

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 


NEWSLETTER