Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 09:31

Αδιαχώρητο στη Μεσσηνία

Αδιαχώρητο στη Μεσσηνία

Η ασφυκτική κίνηση σε δρόμους, πεζοδρόμια και μαγαζιά, οι γεμάτες παραλίες, οι ατελείωτες ουρές στα σούπερ μάρκετ, αλλά και το έλλειμμα δωματίων στην Καλαμάτα και σε πολλές ακόμα περιοχές του νομού, αποδεικνύουν ότι χιλιάδες επισκέπτες έχουν έρθει για Δεκαπενταύγουστο στη Μεσσηνία.

Οι σαφείς αυτές ενδείξεις επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία του “Μορέα”, σύμφωνα με τα οποία φέτος τον Αύγουστο πέρασαν τα διόδια της Βελιγοστής για να έρθουν στη Μεσσηνία πάνω από 6.000 περισσότερα αυτοκίνητα σε σχέση με πέρσι (αύξηση 10%). 

Συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου έως και χθες τις 2 το μεσημέρι, είχαν περάσει από τα διόδια 56.194 αυτοκίνητα, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν περάσει λίγο περισσότερα από 50.000 οχήματα. 

Αυξημένες είναι και οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αφού δεν αναμένεται τον Αύγουστο ανακοπή της τάσης που οδήγησε τον Ιούλιο σε αύξηση-ρεκόρ των αφίξεων από το εξωτερικό, κατά 33,8%. 

Ετσι, όπως ήταν αναμενόμενο, χθες στην Καλαμάτα δεν έβρισκες δωμάτιο μέσω των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης - ενώ και στην υπόλοιπη Μεσσηνία τα ελεύθερα καταλύματα ήταν ελάχιστα κι έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Ελάχιστα ήταν επίσης τα διαθέσιμα διαμερίσματα και σπίτια που νοικιάζονται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά φέτος, πολλοί Μεσσήνιοι νοίκιασαν μέσω Ιντερνετ διαμερίσματα και μονοκατοικίες τους σε πόλεις και χωριά ως τουριστικά καταλύματα, ενώ αρκετοί ακόμα προτίμησαν να τα διαθέσουν στην τουριστική αγορά μέσω αγγελιών ή μέσω γνωστών τους στην Αττική και τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή αγορά προσέλκυσε όπως φαίνεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και στη Μεσσηνία. 

Ταυτόχρονα βέβαια, πολλοί Μεσσήνιοι φιλοξενούν στα σπίτια τους από τις αρχές του καλοκαιριού συγγενείς και φίλους από άλλες περιοχές. Ειδικά στα χωριά, τα περισσότερα σπίτια για μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενούν επισκέπτες, κυρίως από την Αττική. Εξαιτίας της ύφεσης, πολλοί φιλοξενούμενοι δεν βγαίνουν κάθε μέρα έξω και γι' αυτό αγοράζουν τα αγαθά που θα καταναλώσουν από τα τοπικά σούπερ μάρκετ, μπακάλικα, κρεοπωλεία και μανάβικα. Αυτός είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες στα ταμεία των σούπερ μάρκετ σχηματίζονταν πρωτόγνωρες ουρές, και σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα αυξημένος εμφανίζεται κι ο τζίρος των συγκεκριμένων καταστημάτων. 

Εννοείται ότι στις παραλίες δεν πέφτει ούτε... καρφίτσα, ενώ το αδιαχώρητο γίνεται και στα αμέτρητα μεσσηνιακά πανηγύρια, στα οποία ντόπιοι κι επισκέπτες διασκεδάζουν καταναλώνοντας παραδοσιακή γουρνοπούλα, σουβλάκια και άφθονη παγωμένη μπίρα. 

Επισκέπτες και ντόπιοι παρακολουθούν φυσικά και τις δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις κ.ά.) οι οποίες διοργανώνονται αυτή την περίοδο στην Καλαμάτα και σε ολόκληρη τη Μεσσηνία.