Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017 09:03

4 BIRDS OVERLAND: Ξεχειμωνιάζουν στην Καλαμάτα Ολλανδοί ταξιδευτές του κόσμου (φωτογραφίες)

4 BIRDS OVERLAND: Ξεχειμωνιάζουν στην Καλαμάτα Ολλανδοί ταξιδευτές του κόσμου (φωτογραφίες)

Πριν από λίγες εβδομάδες, μια ολλανδική οικογένεια - ο Pim, η Annemieke, ο Floris και ο Victor de Vogel - έφτασε στην Καλαμάτα με το Overland όχημά τους, ένα MANKAT 6x6 campertruck.

Μετά από προσωπικές αποφάσεις που άλλαξαν τη ζωή τους, ξεκίνησαν την περιπέτειά τους τον Αύγουστο: ένα παγκόσμιο ταξίδι για να εξερευνήσουν, να βιώσουν και να ανακαλύψουν διάφορα μέρη του κόσμου. Από τον Αύγουστο έχουν οδηγήσει 5.000 χλμ. και έχουν διασχίσει 8 ευρωπαϊκές χώρες: από τις Κάτω Χώρες προς τη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία, την Αλβανία, στη συνέχεια πέρασαν στην Ελλάδα από τα βόρεια σύνορά της. Αφού ταξίδεψαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αποφάσισαν να μείνουν στη Νότια Πελοπόννησο για το χειμώνα και επέλεξαν την Καλαμάτα λόγω του καλού καιρού, της φιλικής ατμόσφαιρας και των εγκαταστάσεων που βρήκαν. 

Ο Pim είναι ο οδηγός του φορτηγού και, κάνοντάς μου την απαραίτητη ξενάγηση σε αυτό το επιβλητικό όχημα, μου εξηγεί ότι έμαθε να το οδηγεί αφού το αγόρασε και αφού είχαν πάρει την απόφαση όλοι μαζί σαν οικογένεια να αφήσουν τις δουλειές τους, να πουλήσουν το σπίτι τους και να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο. Επίσης έμαθε να το συντηρεί, κάτι απαραίτητο γιατί συνήθως επιλέγουν παράπλευρους δρόμους καθώς το φορτηγό έχει κίνηση και στους 6 τροχούς, κάνοντάς το ένα τέλειο όχημα για οδήγηση εκτός δρόμου. «Εχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μόνοι μας για 2 εβδομάδες: έχουμε ηλιακούς συλλέκτες για ηλεκτρική ενέργεια, 800 λίτρα νερού, κουζίνα και μπάνιο με ντους» μου λέει ο Pim, που χαίρεται πάρα πολύ να το οδηγεί. Είναι ένα πρώην όχημα του γερμανικού στρατού το οποίο καταναλώνει περίπου 1lt/3χμ.

Πέρα όμως από το ιδανικό όχημα για εξερεύνηση διαθέτουν και οι ίδιοι την νοοτροπία που απαιτείται σε ένα τέτοιο ταξίδι. Μου εξηγούν ότι αυτό το ταξίδι είναι για να εξερευνήσουν και να προκληθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. «Πρόκειται για την ανακάλυψη νέων τρόπων και τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων. Πρόκειται για τη διέλευση των προσωπικών συνόρων και την αλλαγή κατεύθυνσης. Και βέβαια το να βιώνεις καθημερινά ότι έχει σημασία: να νιώθεις ζωντανός!» μου λέει η Annamicke. «Ολοι έχουμε διαφορετικό υπόβαθρο, διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικές πεποιθήσεις, διαφορετικά πράγματα που πρέπει να μάθουμε. Εάν βάζετε την περιέργεια πριν από την κρίση, τότε η πραγματική εκμάθηση ξεκινά. Αλλάζει την προοπτική σας και σας κάνει να αναρωτιέστε για τις επιλογές σας, την ευτυχία σας, τις δυνατότητές σας να αισθάνεστε δραστήριοι και ζωντανοί! Και εκεί ξεκινάει το πραγματικό ταξίδι...» σχολιάζει η Annamike.

Επειτα από την πολύμηνη διαμονή στο όχημά τους και αφού αποφασίζουν να μείνουν στην Καλαμάτα, νοικιάζουν ένα σπίτι με κήπο γεμάτο εσπεριδοειδή κοντά στο κέντρο και την παραλία. «Βιώνουμε μια τεράστια φιλοξενία, αισθανόμαστε πραγματικά ευπρόσδεκτοι στην Καλαμάτα! Χρησιμοποιούμε χρόνο εδώ για να μάθουμε τη ζωή της πόλης, να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες της εκπαίδευσης των παιδιών, να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα του ταξιδιού μας. Και βέβαια να εξερευνήσουμε περαιτέρω την Πελοπόννησο» λένε ο Pim και η Annemieke όταν τους ρωτάς γιατί επέλεξαν την Καλαμάτα για να περάσουν τον χειμώνα τους.

Οι γονείς φροντίζουν την εκπαίδευση των αγοριών σύμφωνα με τις αρχές της εκπαίδευσης στο σπίτι*. Καθημερινά τα παιδιά ακολουθούν ένα πρόγραμμα που τους βοηθάει να τονώσουν τα φυσικά τους ενδιαφέροντα και να εμπλουτίσουν την μάθησή τους. Η Annemieke εξηγεί: «Η μάθηση συμβαίνει όλη την ημέρα και η εκπαίδευση προέρχεται από την καθημερινή ζωή. Αυτή την περίοδο μαθαίνουν τόσο πολύ! Κάθε μέρα υπάρχει κάτι νέο για να ανακαλύψουν, κάτι νέο να γευτούν, να δουν, και έτσι να αισθανθούν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο». «Πριν πάμε κάπου, διαβάζουμε για τη χώρα, την ιστορία, τη γεωγραφία, και στη συνέχεια το βλέπουμε πραγματικά. Εξερευνούμε τις γύρω περιοχές στις ορεινές βόλτες μας, κάνουμε ημερήσιες εκδρομές ή δοκιμάζουμε νέα αθλήματα. Αυτός ο όμορφος συνδυασμός κάνει καλό σε όλους μας», μου λένε οι γονείς των παιδιών.

Τα αγόρια διαβάζουν πολλά βιβλία, προετοιμάζουν ταξίδια και κάνουν δικά τους vlogs για τις περιπέτειές τους στο youtube. Και οι δύο αγαπούν να παίζουν σκάκι, οπότε προσπαθούν να βρουν τοπικά σχολεία αλλά και να μάθουν άλλα παιδιά πώς να παίζουν σκάκι. Οι γονείς τους, τους παρέχουν όλο το χώρο που χρειάζονται για να ανακαλύψουν, να είναι δημιουργικοί και να φτιάξουν τις καθημερινές τους περιπέτειες! Και φυσικά δουλεύουν συχνά από τα βιβλία για τα περισσότερα μαθήματα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν κενά στο πρόγραμμα σπουδών τους.

«Η ζωή στην Καλαμάτα δίνει στα παιδιά μας την ευκαιρία να γίνουν μέλη της ελληνικής κοινωνίας, να κάνουν νέους φίλους και να μάθουν μια νέα γλώσσα» μου λέει η Annamicke. Τα αγόρια έχουν μαθήματα ιστιοπλοΐας στον NOK, πηγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα στη Λέσχη Σκακιού του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, κάνουν αναρριχητικά μαθήματα που διοργανώνει η Climbup και έχουν μαθήματα αγγλικής γλώσσας σε ιδιωτικό φροντιστήριο. Επίσης θέλουν να αρχίσουν και μαθήματα ελληνικής γλώσσας, μιας και στο σχολείο τους στην Ολλανδία διδάσκονταν Αρχαία Ελληνικά. 

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία γιος τους, ο Floris, είναι 10 ετών και λατρεύει την ελληνική μυθολογία. Μου έκανε εντύπωση, στη γνωριμία που είχα μαζί του, η γνώση της ελληνικής μυθολογίας και η περιέργειά του να δει από κοντά τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους που μέχρι πριν λίγο καιρό τους είχε ζωγραφίσει στην φαντασία του. Αυτές οι επαφές εμπλουτίζουν τα παιδιά, μου εξηγεί η μητέρα τους, και δεν μου είναι πλέον καθόλου δύσκολο να καταλάβω το γιατί αλλά και τους στόχους αυτής της οικογένειας: Δεν είναι απλώς ένα ταξίδι αναψυχής, αλλά μια βιωματική μάθηση για το καλό όλων των μελών της.

Η οικογένεια θα παραμείνει στην Καλαμάτα τρεις μήνες (μέχρι αρχές Φλεβάρη) και μετά θα συνεχίσει το ταξίδι. Μετά την Καλαμάτα και την  Πελοπόννησο, σχεδιάζουν να κάνουν ένα μέρος του Δρόμου του Μεταξιού. 

«Καθορίζουμε την κατεύθυνση της διαδρομής, αλλά δεν την προετοιμάζουμε λεπτομερώς. Μερικές φορές βρίσκουμε ένα μέρος όπου θα θέλαμε να μείνουμε περισσότερο, ή συναντάμε ανθρώπους που

μας δίνουν όμορφες συμβουλές. Και μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα που η δύναμή τους μας κάνει να αλλάξουμε την αρχική κατεύθυνση ή το σχέδιό μας, όπως η απαραίτητη συντήρηση ή μια βλάβη, ο καιρός, απρόσμενα κακοί δρόμοι ή απότομες φουρκέτες βουνών. Μαθαίνουμε να παραδινόμαστε στο τυχαίο, για να επιλέξουμε και να βλέπουμε κάθε κατάσταση ως εμπειρία που μας εξυπηρετεί με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και τις πιο δύσκολες. Ετσι, το ταξίδι μας είναι μερικές φορές μια δύσκολη βόλτα γεμάτη ευκαιρίες για μάθηση». 

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους www.4birdsoverland.com.

 

• Το homeschooling (επίσης αποκαλούμενο ως εκπαίδευση στο σπίτι) είναι η εκπαίδευση των παιδιών στο σπίτι, από τους γονείς ή από δασκάλους και όχι σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία. Το homeschooling υπό τη σύγχρονη έννοια είναι μια εναλλακτική λύση μάθησης και εκπαίδευσης στις αναπτυγμένες χώρες. Είναι μια επιλογή για τους γονείς που επιτρέπει σε αυτούς να παρέχουν στα παιδιά τους ένα μαθησιακό περιβάλλον μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, ακολουθώντας τις φυσικές τους ικανότητες και τα ταλέντα τους.

 

Κείμενο-Φωτογραφίες: Νίκος Εξαρχόπουλος