Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 08:59

Μπάχαλο με το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία: Πώς το βλέπει η Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας

Μπάχαλο με το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία: Πώς το βλέπει η Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας

 

Σε αναμονή μιας διευκρινιστικής εγκυκλίου βρίσκονται οι ξενοδόχοι, για να ξέρουν με ποιον τρόπο θα εισπράττεται και θα αποδίδεται στο κράτος ο φόρος διαμονής.

Σε κάθε περίπτωση ο εν λόγω φόρος θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, και κάποιες πλατφόρμες κρατήσεων δωματίων έχουν ήδη προβλέψει να τον ενσωματώσουν στα συστήματά τους. Την ίδια... ετοιμότητα δεν έδειξε δυστυχώς και το κράτος: Οπως λέει στην “Ε” ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, μετά από πιέσεις του κλάδου και εν μέσω της γιορτινής σεζόν, η μόνη διευκρίνιση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ήταν η μη επιβολή... ΦΠΑ στο φόρο διαμονής. 

Εν τω μεταξύ, ο ξενοδοχειακός κλάδος θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα βλάψει τις κρατήσεις του τρέχοντος έτους, καθώς δίνει πλεονέκτημα στις ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες και επιβαρύνει τον πελάτη από μισό έως 4 ευρώ τη βραδιά, ανάλογα με τα αστέρια του ξενοδοχείου ή την κατάταξη του ενοικιαζόμενου δωματίου. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Καραλής μιλώντας στην “Ε” τονίζει ότι «πρόκειται για μια ασαφή νομοθετική διάταξη», για την οποία το μόνο που ήξεραν οι επαγγελματίες ήταν πως «επιβάλλεται από 1 Ιανουαρίου». Και εξηγεί ότι είναι ασαφής διότι οι αρμόδιοι «δεν είχαν προβεί σε διευκρινιστική εγκύκλιο για το πώς θα εισπράττεται και το πώς θα αποδίδεται, και αν είναι εκκαθαρισμένο επιβαρύνσεων». Ετσι λοιπόν, «εμείς επικοινωνήσαμε κατ’ επανάληψη με την κυβέρνηση, που όμως έτεινε ώτα κλειστά. Στην πίεσή μας, έβγαλε ένα δελτίο Τύπου το υπουργείο Οικονομικών». 

Σύμφωνα λοιπόν με την διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου, «την 1 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής και για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το σχετικό άρθρο πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη - διαμένοντα - χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος», λέει ο κ. Καραλής. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι ο φόρος «επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες, με την έκδοση “ειδικού στοιχείου-απόδειξης διαμονής” ή θα ενσωματώνεται και θα είναι εκκαθαρισμένο, και δεν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ ή άλλες επιβαρύνσεις». 

ΑΛΑΛΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΕ

Σε ερώτηση μας αν στη διάρκεια των γιορτών οι ξενοδόχοι εισέπραξαν το φόρο, ο πρόεδρός τους απάντησε: «Δεν ξέρω αν, με αυτό το αλαλούμ, οι πελάτες το πλήρωσαν ή αν ενσωματώθηκε στην τιμή». 

Ο κλάδος τώρα πλέον αναμένει «τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου που θα εξειδικεύει ό,τι αφορά την είσπραξη και απόδοση» - και απ’ όσο γνωρίζουν οι ξενοδόχοι «θα το αποδίδουν τέλος του μήνα στο Δημόσιο όπως τον ΦΠΑ». 

Ο κ. Καραλής τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση επιβαρύνει τον πελάτη, και για το ποσό υπάρχει πίνακας ανάλογα με τα αστέρια και την κατάταξη του καταλύματος». Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι αυτό που τον ανησυχεί έντονα είναι ότι ο φόρος αυτός «δημιουργεί ένα ακόμα αντικίνητρο και μια σοβαρή ανασφάλεια στην αγορά, και επιβαρύνει το κόστος του ταξιδιού· δεν εξυπηρετεί ανταγωνιστικά».

Ν.Κ.