Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 09:06

Καλαμάτα - Μανδηλάρης: "Η καταιγίδα υπεύθυνη για τη ματαίωση πτήσεων και όχι τα ραδιοβοηθήματα"

Γράφτηκε από τον

Η αδυναμία προσγείωσης των προχθεσινών πτήσεων της EasyJet από Παρίσι και της Ryanair από Μιλάνο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας οφείλεται αποκλειστικά στην επικίνδυνη καταιγίδα και όχι σε έλλειψη ραδιοβοηθημάτων ή άλλου εξοπλισμού.

Αυτό δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της "Ε" ο αερολιμενάρχης Δημήτρης Μανδηλάρης, τονίζοντας παράλληλα πως ο Αερολιμένας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" διαθέτει βοηθητικά πτητικά όργανα που δεν διαθέτουν πολλά αεροδρόμια της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιβάτες των πτήσεων της EasyJet ταξίδεψαν τελικώς με λεωφορεία από το "Ελ. Βενιζέλος". Οι επιβάτες των πτήσεων της Ryanair ταξίδεψαν με λεωφορείο από την Αθήνα, αλλά πέταξαν προς Μιλάνο από Καλαμάτα με πολύωρη καθυστέρηση στις 11.27 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής. Η πτήση από Μιλάνο ήταν προγραμματισμένη να αφιχθεί στην Καλαμάτα στις 7.15 μ.μ. στο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" και η πτήση από Παρίσι στις 7.30 μ.μ.

Όσον αφορά τις επικίνδυνες για τις πτήσεις καταιγίδες και σύμφωνα με την ιστοσελίδα meteoclub.gr:

"Καθοριστικό παράγοντα για το ποια πορεία θα ακολουθήσουν τα αεροσκάφη είναι ο καιρός, καθώς πολλές φορές βλέπουμε ότι αποφεύγουν αρκετές καταιγίδες με διάφορους τρόπους και αυτό γιατί ίσως ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους. Αυτήν την εποχή μάλιστα που διανύουμε έχουμε έντονες μεταβολές του καιρού, αυξημένη αστάθεια καθ’ ύψος, συγκλίσεις θερμών και ψυχρών αερίων μαζών που έχουν μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές καθ’ ύψος. Αυτό έχει ως συνέπεια τα φαινόμενα να είναι ισχυρά και πολλές φορές ακραία, καθώς οι καταιγίδες που δημιουργούνται αυτήν την εποχή έχουν αρκετά επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Συνέπειες των καταιγίδων είναι τα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των καταιγίδων (downdrafts), κάτι που είναι αρκετά επίφοβο για τις αεροπορικές πτήσεις, καθώς συνέπεια των καθοδικών ρευμάτων είναι και τα λεγόμενα "downbursts" τα οποία είναι οι στροβιλισμοί του αέρα που προκαλούνται από τα καθοδικά ρεύματα μιας καταιγίδας.

[Εικόνα από meteoweb.eu]

Όπως βλέπετε στο παραπάνω σχήμα διακρίνουμε ένα σύννεφο καταιγιδοφόρο το οποίο έχει στη μέση τη λεγόμενη "βροχοκουρτίνα" για εμάς τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους, δηλαδή εκεί που σημειώνεται ο ισχυρός υετός. Σε εκείνο το σημείο ο ισχυρός υετός δημιουργεί και αυτός με τη σειρά του σε συνδυασμό με το πρώτο καθοδικό ρεύμα που θα συναντήσει το αεροπλάνο καθώς μπει μέσα στην καταιγίδα (στο κέντρο της βροχοκουρτίνας). Πολλές φορές αυτό έχει ως συνέπεια έντονες αναταράξεις στην πτήση, απώλεια ύψους, ενδεχομένως κάποιες φορές λόγω ακραίων φαινομένων ακόμα και πτώσης του αεροπλάνου. Αρκετές φορές έχουν προκληθεί προβλήματα ακόμα και στις προσγειώσεις αεροσκαφών καθώς παρ’ όλα τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν, χιλιάδες μετεωρολογικοί σταθμοί και μετρητές πάνω στους αεροδιαδρόμους, προκαλούνται έντονοι στροβιλισμοί του αέρα κατά την κάθοδο του αεροσκάφους ως συνέπεια της καταιγίδας, η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι σε πολύ κοντινή ακτίνα, καθώς τα καθοδικά ρεύματα πολλές φορές τα συναντάει κανείς καθώς πλησιάζει η καταιγίδα το αεροσκάφος. Τα λεγόμενα "downbursts" έχουν προκαλέσει και αεροπορικές τραγωδίες, καθώς είναι δύσκολο να προβλέψεις τους μηχανισμούς που δημιουργούνται μέσα στο ίδιο το καταιγιδοφόρο νέφος. Οι απότομοι αυτοί στροβιλισμοί αέρα προσεγγίζουν θυελλώδεις εντάσεις-ριπές ανέμων για λίγα δευτερόλεπτα. Μπορεί οι άνεμοι να είναι ασθενείς έως μέτριοι και ξαφνικά λόγω της καταιγίδας να έχουμε απότομες αυξομειώσεις της έντασης του ανέμου που προκαλούν προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις".

Θ.Λ.