Τετάρτη, 08 Μαϊος 2013 08:30

Κοσμοσυρροή στη Μεσσηνία για τις γιορτές: Πασχαλινή ανάσα για την τοπική οικονομία

Γράφτηκε από την
Κοσμοσυρροή στη Μεσσηνία για τις γιορτές: Πασχαλινή ανάσα για την τοπική οικονομία

Ανάσα στην τοπική οικονομία έδωσαν οι χιλιάδες επισκέπτες που πέρασαν το Πάσχα στην Μεσσηνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη διέλευση οχημάτων στα διόδια, την επιβατική κίνηση στο ΚΤΕΛ και την πληρότητα των ξενοδοχείων ο αριθμός των επισκεπτών ήταν μεγαλύτερος από πέρσι.

Σε αυτό συνέβαλε η λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου από τα Παραδείσια έως την Καλαμάτα και η αργία της Πρωτομαγιάς που "κόλλησε" στις αργίες της Μεγάλης Παρασκευής και του Πάσχα. Οι χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν το νομό δυσκολεύτηκαν να βρουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο, ενώ πολλοί φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών και φίλων. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής βγήκαν στις ταβέρνες καταναλώνοντας νηστίσιμα. Λίγη ώρα αργότερα οι νέοι πλημμύρισαν τα μπαρ στα Παπλωματάδικα και πίνοντας το ποτό τους έδωσαν ραντεβού στις παραλίες. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι παραλίες της Μεσσηνίας θύμιζαν… καλοκαίρι, καθώς ντόπιοι και επισκέπτες εκμεταλλεύτηκαν τις υψηλές θερμοκρασίες και έριξαν μια βουτιά στα δροσερά νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Τα παραλιακά μαγαζιά γέμισαν και η κατανάλωση ούζου θύμισε σε πολλές περιπτώσεις μέρες πριν την κρίση.  Την Κυριακή του Πάσχα η κίνηση ήταν αυξημένη στα χωριά, καθώς το έθιμο απαιτεί ψήσιμο του οβελία στην εξοχή.  Τη Δευτέρα του Πάσχα πλημμύρισαν πάλι οι παραλίες, ενώ πολλοί επισκέπτες αποφάσισαν να μείνουν και την Τρίτη στην Μεσσηνία εκμεταλλευόμενοι την αργία (λόγω Πρωτομαγιάς) των καταστημάτων. Σε κάθε περίπτωση η αυξημένη κίνηση τις μέρες του Πάσχα θεωρείται από όλους ως καλός οιωνός για τη θερινή τουριστική περίοδο.


Υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία

Κοσμοπλημμύρα από επισκέπτες παρατηρήθηκε τις ημέρες του Πάσχα σε Καλαμάτα και Τριφυλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού, πολλοί ταξιδιώτες από την Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές ήρθαν για Πάσχα στη Μεσσηνία. Πολλά ξενοδοχεία γέμισαν και όπως είπαν στην "Ε" στελέχη τους, καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Σπύρος Λαγωνικάκος, η τουριστική κίνηση τις ημέρες του Πάσχα ήταν ικανοποιητική και άφησε ένα καλό μήνυμα για το τι θα ακολουθήσει το καλοκαίρι. Ικανοποιημένος από τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Τριφυλίας είναι και ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Κώστας Αγγελόπουλος.
Ο Σπύρος Λαγωνικάκος είπε ότι τα ξενοδοχεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας γέμισαν σε ποσοστό από 80% έως 95%. Παρατήρησε ακόμη ότι φέτος "δεν ήρθαν οργανωμένα γκρουπ στη Καλαμάτα για Πάσχα, η οποία γέμισε με νέους ανθρώπους από 30 έως 50 ετών και αυτό είναι σημαντικό για το τουριστικό μέλλον της πόλης". Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες είναι που βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν και αφήνουν χρήματα στον τόπο που επισκέπτονται.
Επεσήμανε ακόμη ότι "πρέπει όλοι οι συνάδελφοι ξενοδόχοι να ποντάρουν στο μέλλον και, όπως κανείς ταξιδιώτης δεν έφυγε δυσαρεστημένος αυτό το Πάσχα από τις υπηρεσίες και τα ξενοδοχεία της πόλης, έτσι να συνεχίσει και στο μέλλον ώστε αυτοί που ήρθαν να ξανάρθουν".
Ο Κώστας Αγγελόπουλος είπε ότι ο κόσμος που κατέβηκε για τις πασχαλινές διακοπές στη Δυτική Μεσσηνία προτίμησε μέρη όπως η Μαραθόπολη για τις πλούσιες εκδηλώσεις της. Ακόμη σημαντικό ρόλο στην κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε στα μέρη τους έπαιξαν "ο αυτοκινητόδρομος, αλλά και η Costa Navarino, που έχει κάνει προορισμό την Τριφυλία και την Πυλία". Πρόσθεσε ότι μεγάλες πληρότητες είχαν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία στην Κυπαρισσία και το Καλό Νερό, ενώ σε σύγκριση με άλλες χρονιές οι επισκέπτες άφησαν λιγότερα χρήματα στον τόπο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου "Messinian Bay", Δημήτρης Πατριαρχέας, είπε ότι πήγε καλά η πασχαλινή κίνηση και "όλοι οι συνάδελφοι είχαν αρκετή δουλειά". Επεσήμανε ότι πολλοί από τους ταξιδιώτες έρχονταν για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που είχαν ξανάρθει και προτίμησαν και πάλι την πόλη. "Είναι ενθουσιασμένοι με την πόλη και την παροχή υπηρεσιών και έμειναν ευχαριστημένοι από αυτά που προσφέρει η πόλη για τη διαμονή και διασκέδασή τους", είπε. Και πρόσθεσε ότι μετά τα πρώτα θετικά μηνύματα για το Πάσχα "ευελπιστούμε και για το καλοκαίρι. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε ψηλά την παροχή υπηρεσιών και να συγκρατήσουμε τα επίπεδα τιμών, η Καλαμάτα θα γίνει ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός".
Ο Γιώργος Κουτίβας, υπεύθυνος κρατήσεων του ξενοδοχείου "Elite City Resort", είπε ότι "η κίνηση ήταν πολύ καλή και οι πληρότητες άγγιξαν το 100%". Ανέφερε ακόμη ότι οι κρατήσεις έγιναν τόσο από οργανωμένα γκρουπ, όσο και από μεμονωμένα άτομα κάθε ηλικίας. "Εχω την αίσθηση ότι περισσότερος κόσμος ήρθε στην περιοχή φέτος αν και εμείς είμαστε πάντοτε γεμάτοι το Πάσχα" πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι οι περισσότεροι έκλειναν δωμάτιο για 3 διανυκτερεύσεις, ενώ έμειναν πολύ ευχαριστημένοι "και ελπίζουμε την ίδια ανταπόκριση να έχουμε και τα υπόλοιπα τριήμερα".
Ο Δημήτρης Μακαρούνης, διευθυντής του "Ακτή Ταΰγετος Resort", είπε πως εκτός του ότι ήρθε κόσμος και τα ξενοδοχεία γέμισαν, οι άνθρωποι που επέλεξαν την Καλαμάτα για τις διακοπές τους είχαν οικονομική και κοινωνική επιφάνεια. Σημάδι -όπως εξήγησε- ότι ο τουρισμός στην περιοχή γίνεται πιο ποιοτικός. "Ηρθε κόσμος που ψάχνει ποιοτικές υπηρεσίες και απαιτεί αντίστοιχη ποιότητα με αυτή που είναι διατεθειμένος να πληρώσει", ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για το τουριστικό μέλλον της περιοχής να την επιλέγουν "άνθρωποι με απαιτήσεις, που θα αφήσουν χρήματα στην Καλαμάτα". Θετικό χαρακτήρισε και το ότι πολλοί επέλεγαν 4 ή 3 διανυκτερεύσεις κι όχι λιγότερες.
Η διευθύντρια του "Comfy Hotel" Σοφία Πατριαρχέα είπε ότι "τελευταία στιγμή ό,τι έγινε, με τον περισσότερο κόσμο να κατεβαίνει την Κυριακή του Πάσχα". Μάλιστα είπε ότι ενώ "είχαμε προετοιμαστεί για κοσμοσυρροή, οι περισσότεροι κατέβηκαν για το Πάσχα σε συγγενείς τους για να γλιτώσουν χρήματα". Ανέφερε ακόμη ότι "ο δρόμος έφερε επισκέπτες το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, καθώς και λόγω της Πρωτομαγιάς που μεταφέρθηκε την Τρίτη του Πάσχα". Ο διευθυντής του ξενοδοχείου "Pharae Palace", Γιώργος Αντωνίου, είπε ότι "η πληρότητα άγγιξε το 100% στο ξενοδοχείο μας όπως και στις άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης". Διαπίστωσε ακόμη ότι "ο κόσμος έμεινε ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που τους προσφέρθηκαν και πολλοί θα μας τιμήσουν ξανά με την παρουσία τους την αργία του Αγ. Πνεύματος και ευελπιστώ και το καλοκαίρι". Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα η Καλαμάτα να γίνει τουριστικός προορισμός, όχι μόνο για τριήμερα αλλά για όλες τις εποχές. Και επεσήμανε ότι "η αγορά της Αθήνας είναι μια μεγάλη αγορά και αν προσέξουμε να μην παρασυρθούμε και προσπαθήσουμε για καλύτερες υπηρεσίες, η Καλαμάτα θα έχει καλές προοπτικές".
Ο Παναγιώτης Καραγεωργίου, υπάλληλος υποδοχής του ξενοδοχείου "Elektra Hotel & Spa", είπε ότι αυτό το Πάσχα "είχαμε καλή κίνηση και οι περισσότεροι έκλεισαν δωμάτιο για 3 βράδια". Μάλιστα ανέφερε ότι η περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι προτίμησαν να έρθουν την Καλαμάτα για τις πασχαλινές διακοπές τους. "Πέρυσι δεν βοήθησαν και οι συγκυρίες, ενώ φέτος και ο καιρός ευνόησε μια απόδραση από την Αθήνα και τον αυτοκινητόδρομο έχουν αρχίσει να μαθαίνουν και τους αρέσει". Πρόσθεσε δε ότι φέτος έμεινε κόσμος στην Καλαμάτα και για τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ αρκετοί ήταν οι επισκέπτες και από γειτονικούς νομούς.

Μέσω της Εθνικής Οδού: Περισσότερα αυτοκίνητα φέτος στη Μεσσηνία

Περισσότερος ήταν φέτος ο κόσμος που πέρασε το Πάσχα στη Μεσσηνία, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του "Μορέα". Σύμφωνα με ενημέρωση από τον όμιλο, η κίνηση στον αυτοκινητόδρομο προς την Πελοπόννησο (στα διόδια Σπαθοβουνίου) μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο ήταν ελαφρά αυξημένη σε σχέση με το 2012. Ομως, για τη Μεσσηνία (στα διόδια της Γέφυρας Μάναρη) η αύξηση ήταν αισθητή. "Με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου η Μεσσηνία μπήκε στη λίστα των προορισμών", μας επεσήμανε στέλεχος του "Μορέα". Και σημείωσε πως ο κόσμος πηγαίνει πλέον στην Καλαμάτα και στις άλλες περιοχές του νομού, πιο γρήγορα, με ασφάλεια και χωρίς την ταλαιπωρία του παλιού εθνικού δικτύου με τις στροφές.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η επιβατική κίνηση: Πληρότητα 95% στα  λεωφορεία του ΚΤΕΛ

Μεγάλος ήταν και φέτος ο αριθμός των επισκεπτών που προτίμησαν να ταξιδέψουν με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας από την Αθήνα στην Καλαμάτα, για τις πασχαλινές διακοπές τους. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Γραφείου Κίνησης της επιχείρησης Γιώργο Πετρουλάκη, περίπου ο ίδιος αριθμός επιβατών με πέρυσι ήρθε και φέτος στη Μεσσηνία με λεωφορείο, από την Αθήνα, την Πάτρα, τα Γιάννενα και την Σπάρτη. Μάλιστα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατηγού κοινού από Μ. Πέμπτη έως και Μ. Σάββατο έγιναν αρκετά έκτακτα δρομολόγια από Αθήνα προς Καλαμάτα με πληρότητες που άγγιζαν το 95%. Από χθες -όπως είπε- ξεκίνησε και οι επιστροφή των εκδρομέων, που αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή του Θωμά. Εκεί ωστόσο που σημειώθηκε μια σχετική μείωση -σύμφωνα με το Γ. Πετρουλάκη- ήταν στην αποστολή μικροδεμάτων, αφού η αποθήκη του ΚΤΕΛ δεν είχε την κίνηση περασμένων χρόνων. Ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών ήταν όπως και κάθε χρόνο από την Αθήνα, ενώ λιγότεροι επιβάτες φέτος μετακινήθηκαν εντός του νομού με το λεωφορείο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του Πάσχα.

Κοσμοπλημμύρα  στις παραλίες

Στις παραλίες της Καλαμάτας και των γύρω περιοχών, Μικρής Μαντίνειας και Αβίας, ξεχύθηκε και χθες ο κόσμος, λόγω της ζέστης και για να εκμεταλλευτεί τη μεταφερόμενη αργία της Πρωτομαγιάς. Οι πιο πολλοί προτίμησαν τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, ενώ οι τολμηροί βούτηξαν κιόλας, κάνοντας το πρώτο τους μπάνιο ή συνεχίζοντας εκείνα που ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες. Η κίνηση στη Ναυαρίνου θύμισε αρχές καλοκαιριού, ενώ ανεβασμένη ήταν η κίνηση και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού, που οδηγούσε σε όμορφες παραλιακές περιοχές (Μάνη, Πυλία κ.λπ.).


NEWSLETTER