Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 17:27

Θεσμική κατοχύρωση συμμετοχής ιδιωτικών συλλογικών φορέων τουρισμού ζητεί ο Μαρινάκος

Θεσμική κατοχύρωση συμμετοχής ιδιωτικών συλλογικών φορέων τουρισμού ζητεί ο Μαρινάκος

 

Τη θεσμική κατοχύρωση συμμετοχής των ιδιωτικών συλλογικών φορέων τουρισμού στους νέους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, ζήτησε ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος.

Στην εισήγησή του στη σύσκεψη του Συμβουλίου Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ο κ. Μαρινάκος τόνισε τη σπουδαιότητα για την τουριστική αναπτυξιακή προοπτική της χώρας που πρόκειται να επιφέρει η νέα θεσμική μεταρρύθμιση που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού για την ίδρυση Οργανισμών  Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMO), η οποία πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Απευθυνόμενος στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και στα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου Τουρισμού, επεσήμανε την αναγκαιότητα θεσμικής κατοχύρωσης της συμμετοχής των ιδιωτικών συλλογικών φορέων τουρισμού στους νέους DMO και τη στρατηγική σημασία οι νέοι DMO οργανωτικά και χρηματοδοτικά να έχουν την μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ένα μοντέλο άλλωστε που συναντάται σε αρκετές ανεπτυγμένες τουριστικά χώρες και έχει το πλεονέκτημα της ισότιμης συμμετοχής των μερών.

Παράλληλα στην εισήγησή του ο κ. Μαρινάκος τόνισε την αναγκαιότητα επίσπευσης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, που αποτελεί κομβικό θεσμικό εργαλείο για την προσέλκυση νεών τουριστικών επενδύσεων, αλλά και ανάπτυξης προγραμμάτων κατάρτισης των απασχολούμενων στον τουρισμό στοχεύοντας στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην κάλυψη του μεγάλου εργασιακού κενού που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.