Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 08:27

Τα υγειονομικά μέτρα κρίνουν τις οργανωμένες εκδρομές των εορτών

Τα υγειονομικά μέτρα κρίνουν τις οργανωμένες εκδρομές των εορτών

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Συγκρατημένοι είναι φέτος οι Καλαματιανοί ως προς το ενδιαφέρον τους για τις οργανωμένες εκδρομές, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώνονται. Υστερα από την περσινή περίοδο των γιορτών, η οποία συνέπεσε με το 2ο lockdown έχοντας ως αποτέλεσμα την καθίζηση του τουρισμού, φέτος το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για χειμερινούς προορισμούς δείχνει να αναθερμαίνεται σε ένα βαθμό, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με εγχώριους προορισμούς, μιας και η σκιά των lockdown πλανάται πάνω από αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο πλαίσιο αυτό τα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης έχουν ετοιμάσει ήδη το πρόγραμμά τους για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους ιδιοκτήτες τους να θέλουν να συνεχίσουν στο ίδιο θετικό πρόσημο που έκλεισε η θερινή σεζόν. Παράλληλα, όπως τόνισαν, η φετινή χειμερινή περίοδος ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα, καθώς το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου το ενδιαφέρον του κόσμου για εκδρομές ήταν έντονο. Οι ίδιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η όποια «στροφή» στις οργανωμένες εκδρομές θα ξεκαθαρίσει από τις αρχές του Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει γνωστό αν τα μέτρα περιορισμού κατά της πανδημίας θα ενισχυθούν ή όχι σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, τα πακέτα που προτείνονται είναι ελκυστικά  και οικονομικά, ενώ από πλευράς υγειονομικών κανόνων μπορούν να συμμετάσχουν εμβολιασμένοι και νοσήσαντες 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου, γεγονός που δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας για ένα ταξίδι. 

 

Βασίλης Τριγκιλίδας 

«Ο κόσμος έχει ξεκινήσει να ενδιαφέρεται για τις μέρες των εορτών, όμως οι εξελίξεις που έρχονται από τη Δυτική Ευρώπη λόγω της πανδημίας οδήγησαν σε ακυρώσεις, με αποτέλεσμα να γίνει πιο συγκρατημένος. Οι εκδρομείς ουσιαστικά θα περιμένουν πώς θα εξελιχθούν αυτά τα μίνι lockdown που ανακοινώθηκαν σε κάποιες χώρες, όπως η Αυστρία, για να σωθούν τα Χριστούγεννα και από τις 5 με 10 Δεκεμβρίου και έπειτα το ενδιαφέρον αναμένεται να αναθερμανθεί για τα εορταστικά πακέτα. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές που τα πακέτα αυτά είχαν κλείσει από αρχές Δεκέμβρη, φέτος λόγω της κατάστασης υπάρχουν ανοχές από τους συνεργάτες μας, αφήνοντάς μας το περιθώριο να έχουμε ανοιχτές προτάσεις στο «παρά πέντε». Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, γι’ αυτό και έχουμε ανακοινώσει θεματικά ταξίδια για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, αλλά και για τα Φώτα. Εφόσον υπάρξει άνοιγμα των χριστουγεννιάτικων αγορών στο εξωτερικό τα «φώτα» θα τραβήξουν πόλεις όπως η Βουδαπέστη, η Βιέννη, η Πράγα, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, αλλά και μέρη της Ιταλίας. Κατά τη γνώμη μου θα τρέξουν οι οργανωμένες εκδρομές αλλά με καθυστέρηση, με την Ελλάδα να έχει περισσότερο την τιμητική της φέτος, με τα αντίστοιχα θεματικά πάρκα στη Θεσσαλία (Μύλος Ξωτικών), στην Κεντρική Μακεδονία (Ονειρούπολη Δράμας), αλλά και τοποθεσίες γνωστές για τα χιονοδρομικά τους κέντρα, όπως αυτό του Βελουχίου, να ξεχωρίζουν. Αλλες αξιόλογες προτάσεις προκύπτουν μέσα από τη Δυτική Μακεδονία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Καστοριά, το Νυμφαίο και το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Από πλευράς θερινής σεζόν, ήταν καλύτερη από την περσινή κλείνοντας σε αναμενόμενα νούμερα, ενώ πολύ καλύτερο ήταν το φθινόπωρο καθ’ όλη τη διάρκειά του. Τα δύο τελευταία καλοκαίρια της πανδημίας έχουν αυξηθεί πολύ οι εγχώριοι τουρίστες από μεγάλα αστικά κέντρα, ενισχύοντας τον οργανωμένο τουρισμό. Ειδικότερα, το Μάιο και τον Ιούνιο του 2021 ξεκινήσαμε καλά, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα κρούσματα που ήταν στα ύψη στη Μεσσηνία αποτέλεσαν αρνητικό παράγοντα, όπως και το μίνι lockdown που επιβλήθηκε στο τέλος του καλοκαιριού, κερδίζοντας στη συνέχεια το επάγγελμά μας εκ νέου έδαφος με τις ξένες συνεργασίες που έχουμε, φέρνοντάς μας κόσμο. Στο ανοδικό κλίμα του φθινοπώρου συνέπεσε και το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου». 

 

Bασίλης Κατσίρης

«Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει γνωστά αρκετά προγράμματα εκδρομών για μονοήμερες, πολυήμερες εκδρομές, καθώς και για επισκέψεις σε θέατρα μιας και έχουν την τιμητική τους τις μέρες των γιορτών. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον του κόσμου δεν είναι το αναμενόμενο για την εποχή. Το ταξιδιωτικό κοινό των οργανωμένων εκδρομών είναι μιας μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε δεδομένου πως θέλει ασφάλεια ίσως περιμένει τα νούμερα της πανδημίας να μειωθούν. Οι προορισμοί που προτείνουμε από την πλευρά μας για αυτή την περίοδο είναι μεταξύ άλλων η Θεσσαλονίκη, το Καϊμακτσαλάν, η Λάρισα με το Πάρκο των Ευχών και τα Τρίκαλα που είναι το επίκεντρο των Χριστουγέννων λόγω του Μύλου των Ξωτικών. Το πλάνο των εορτών στήθηκε ύστερα από μια ανέλπιστα καλή θερινή σεζόν, η οποία μπορεί να μην ήταν σαν το 2019, αλλά σίγουρα ήταν καλύτερη από το 2020, καταγράφοντας αύξηση γύρω στο 30 με 40%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός πως ο κόσμος ήταν προετοιμασμένος από την περσινή χρονιά, γνωρίζοντας τους κανόνες που πρέπει να τηρεί εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα, σημαντική στήριξη στον κλάδο μας προσέφεραν τα κρουαζιερόπλοια, ιδίως αυτά που έδεσαν στο Κατάκολο. Επιπλέον, εφόσον οι πελάτες μας ήταν εμβολιασμένοι και νοσήσαντες αισθάνονταν πιο ασφαλείς μεταξύ τους, οπότε οι εκδρομές τους έγιναν πιο ευχάριστες. «Ανάσα» επιπρόσθετα αποτέλεσε και η αργία της 28ης Οκτωβρίου αλλά μέσα κυρίως από τον εισερχόμενο τουρισμό. Πελάτες εξωτερικού που επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα γνωρίζοντας την εν λόγω αργία και πως προκύπτουν εκδρομές, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός αυτό και περιηγήθηκαν σε περιοχές της Πελοποννήσου. Η γενικότερη εικόνα που απορρέει από το εξωτερικό είναι πως ανακοινώνονται lockdown για να σωθούν τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό το λόγο είμαστε φειδωλοί με χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία ή η Γερμανία».

 

Βασίλης Ζαφειρόπουλος 

«Ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου για τις γιορτές ξεκίνησε με καλούς ρυθμούς, στη συνέχεια σημειώθηκε μια καθίζηση λόγω των γεγονότων γύρω από την πανδημία, κυρίως στο εξωτερικό. Έτσι όπως φαίνεται, ο οργανωμένος τουρισμός θα στηριχθεί περισσότερο σε εγχώριους προορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε στο πρόγραμμά μας μέρη που συνάδουν με τις μέρες αυτές, όπως τον Βόλο, το Πήλιο, τα Γιάννενα, το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια, τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα και τη Λίμνη Πλαστήρα. Οι περιορισμοί στην Ευρώπη έφεραν τροποποιήσεις στον προγραμματισμό μας, με κύριο παράδειγμα αυτό της Αυστρίας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη θερινή σεζόν που μας πέρασε, έκλεισε σαφώς καλύτερα σε σχέση με το 2020. Δεν κάλυψε βέβαια το 2019, αλλά στην περιοχή μας γενικώς κύλησε καλά, ακόμα και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, εποχή που ενισχύθηκε σχετικά μέσα από την αργία της 28ης Οκτωβρίου. Ως επαγγελματίες αναμένουμε να περάσουν οι πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο των μέτρων και ο κόσμος να έχει ξεκάθαρη εικόνα ώστε να ετοιμάσει βαλίτσες».