Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 09:23

Ταξιδιωτικές έρευνες... δείχνουν Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

 

Μόνο τη… φωτογραφία της Καλαμάτας δεν έχουν δύο ταξιδιωτικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι Ευρωπαίοι θέλουν κάνουν διακοπές σε ηλιόλουστους παραθαλάσσιους προορισμούς, καθώς και τουρισμό πόλεων (city break).

Οι τοπικοί άρχοντες και η επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τις τάσεις αυτές που καταγράφουν οι έρευνες, και να αξιοποιήσουν τα στοιχεία τους για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών το 2022.

1) Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα του IPK International, για λογαριασμό της ITB Berlin, το 80% των ερωτηθέντων σε όλο τον κόσμο σχεδιάζει τώρα να ταξιδέψει ξανά. Η πρόθεση των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό είναι τώρα σχεδόν στο 90% του επιπέδου πριν από την πανδημική κρίση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Αμερικανούς είναι περίπου 70% και για τους Ασιάτες πάνω από 60%, αλλά με έντονη ανοδική τάση τους τελευταίους μήνες. Το 63% των ταξιδιωτών αναζητά ηλιόλουστους παραθαλάσσιους προορισμούς και το 49% θέλει να κάνει τουρισμό πόλης. Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων βρίσκεται η Ισπανία και ακολουθούν Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα.

2) Σύμφωνα με τη δεύτερη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, αφού βρίσκεται στο Top-10 των ευρωπαϊκών προορισμών των υπό εξέταση αγορών. Την καλύτερη θέση της η Ελλάδα την έχει στην ιταλική αγορά, όπου είναι 2η σε προτίμηση, ενώ είναι 3η στις αγορές του Ην. Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, και 5η στης Αυστρίας. Το προϊόν "Ηλιος και θάλασσα" είναι το δημοφιλέστερο στις περισσότερες αγορές, και ακολουθείται από τον “Τουρισμό Πόλης (City Break)”.

 

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΝΣΕΤΕ

 

Η έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Αναφορικά με τα ταξίδια για “Ηλιο και θάλασσα”, διαφαίνεται ένα clustering χαρακτηριστικών των αγορών, με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών πλην Βρετανίας, και μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ. Επίσης διαφαίνεται ένα ισχυρότερο clustering μεταξύ των γερμανόφωνων αγορών (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία). Ειδικότερα:

Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί και οι Ολλανδοί προτιμούν κατά κύριο λόγο τους θερινούς μήνες του 2022, ενώ οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν προτεραιότητα τους επόμενους μήνες μέχρι τον Μάρτιο. Παρά τη γενική προτίμηση για ταξίδια 3 έως 7 διανυκτερεύσεων, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία παρουσιάζουν τη σχετικά μεγαλύτερη συχνότητα (31%, 32%, 30%) για ταξίδια με περισσότερες από 10 διανυκτερεύσεις.

Κυρίαρχη επιλογή διαμονής αποτελούν τα ξενοδοχεία των 4 ή 5 αστέρων, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όπου η πρώτη επιλογή είναι για χαμηλότερες κατηγορίες.

Οι διακοπές “Ηλιου και Θάλασσας” δεν είναι μονοθεματικές αλλά, αντίθετα, oι ταξιδιώτες επιζητούν –με μεγάλη συχνότητα που κατά περίπτωση υπερβαίνει και το 50%– ποικιλία δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει από επίσκεψη στην πόλη και πολιτιστικές δραστηριότητες, έως εκδρομές και συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις.

 

Αναφορικά με τα ταξίδια για “Τουρισμό Πόλης”:

Οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί έχουν πρόθεση να πραγματοποιήσουν ταξίδι για τουρισμό πόλης το επόμενο εξάμηνο έως και τον Φεβρουάριο, ενώ η πλειοψηφία των Γερμανών, των Ιταλών, των Αυστριακών, των Ελβετών και των Ολλανδών έχουν προτεραιότητα από τον Μάρτιο και μετά.

Τα ταξίδια 3 έως 7 διανυκτερεύσεων αποτελούν τη συχνότερη επιλογή. Αναφορικά με την επιλογή καταλύματος, υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση, με τα ξενοδοχεία των 4 ή 5 αστέρων να αποτελούν την κυρίαρχη επιλογή για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία και την Ολλανδία, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες υπάρχει ισχυρή ζήτηση (και) για χαμηλότερες κατηγορίες. Για όλες τις αγορές, πολύ δημοφιλή επιλογή αποτελεί και η βραχυπρόθεσμη μίσθωση.

Οι ταξιδιώτες επιζητούν με μεγάλη συχνότητα μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων μέσα στην πόλη (πχ περίπατο, εστίαση, ψώνια) ή εκτός αυτής (πχ εκδρομή, αθλητικές δραστηριότητες). Κατά περίπτωση, η επιθυμία υπερβαίνει και το 50%, ενώ για όλες τις αγορές και όλες τις δραστηριότητες, το ποσοστό αυτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποια δραστηριότητα υπερβαίνει το 10%. Δηλαδή ένας επιτυχημένος προορισμός city break πρέπει να ικανοποιεί ένα ευρύ φάσμα επιλογών».

Θ.Λ.