Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 09:04

Καλαμάτα: Άλμα σε αφίξεις θαλαμηγών σε λιμάνι και μαρίνα - Μηδενική η εμπορική δραστηριότητα

Καλαμάτα: Άλμα σε αφίξεις θαλαμηγών σε λιμάνι και μαρίνα - Μηδενική η εμπορική δραστηριότητα

Σχεδόν μηδενική είναι η εμπορική δραστηριότητα στο λιμάνι της Καλαμάτας και το 2021, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τα καταπλέοντα πλοία.

Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο χρόνο, από τα 273 πλοία που κατέπλευσαν στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, μόνο 13 από αυτά μετέφεραν σκραπ, λιπάσματα και καλώδια ΟΤΕ.

Η ναυτιλιακή κίνηση στο λιμάνι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Τομέα Ναυτολογίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, πιστοποιεί μια σταθερά φθίνουσα πορεία της κίνησης τόσο σε εμπορικά και δεξαμενόπλοια, όσο και σε κρουαζιερόπλοια. Αντίθετα, καταγράφεται εκρηκτική αύξηση τόσο πέρυσι, όσο και το 2020, στις αφίξεις θαλαμηγών και σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονται στο λιμάνι και τη μαρίνα Καλαμάτας.

 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΟΙΩΝ

Το λιμάνι όπως άλλωστε συμβαίνει σταθερά από το 2015 και μετά δεν παρουσιάζει καμία αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα. Το 90% και πλέον των πλοίων προσεγγίζουν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα συνήθως για τροφοεφόδια, αλλαγή πληρωμάτων, για τις επιθεωρήσεις ή περιμένοντας εντολές.

Πέρυσι κατέπλευσαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής αγκυροβολίου, συνολικά 273 πλοία (241 στο αγκυροβόλιο και 32 εντός λιμένα), ενώ στις προβλήτες έδεσαν 13 φορτηγά πλοία για φόρτωση και εκφόρτωση σκραπ, λιπασμάτων και καλωδίων ΟΤΕ. Το 2020 κατέπλευσαν 734 (428 στο αγκυροβόλιο και 306 εντός λιμένα), όμως η… θεαματική αύξηση πρόπερσι σε κατάπλους οφείλετο στα ρυμουλκά και στα δεξαμενόπλοια που έκαναν μεταγγίσεις πετρελαίου στα διεθνή ύδατα και έδεναν στο αγκυροβόλιο της Καλαμάτας για τρόφιμα και εφόδια. Σε ό,τι αφορά στην εμπορική κίνηση το 2020, στις προβλήτες έδεσαν συνολικά 8 φορτηγά πλοία για φόρτωση και εκφόρτωση πυρηνέλαιου - πυρηνόξυλου, λιπασμάτων, καλωδίων ΟΤΕ και σκραπ.

Σύμφωνα δε με τα στατιστικά στοιχεία, σε ό,τι αφορά τα κρουαζιερόπλοια, πέρυσι κατέπλευσαν στην Καλαμάτα 10 (με 3.058 επιβάτες), ενώ το 2020 κανένα. Δεκατρία είχαν καταπλεύσει το 2019.

 

ΑΛΜΑ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΘΑΛΑΜΗΓΩΝ  

Αντίθετα με τη σταθερά φθίνουσα πορεία της κίνησης σε εμπορικά και σε κρουαζιερόπλοια, τόσο εντός του λιμένα όσο και στη μαρίνα Καλαμάτας, καταγράφονται αυξημένα μεγέθη στους κατάπλους θαλαμηγών (μηχανοκίνητων και ιστιοφόρων) και σκαφών αναψυχής.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι κατέπλευσαν πέρυσι 222 θαλαμηγοί - σκάφη αναψυχής έναντι 193 το 2020. Στη μαρίνα Καλαμάτας, η χωρητικότητα της οποίας είναι 250 θέσεων, καταγράφονται πέρυσι 855 αφίξεις και 847 αναχωρήσεις σκαφών αναψυχής, ενώ καταγράφονται 385 αφίξεις και 387 αναχωρήσεις το 2020.

Ν.Κ.