Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 08:23

Παρατείνεται το πρόβλημα στάθμευσης αεροπλάνων

Παρατείνεται το πρόβλημα στάθμευσης αεροπλάνων

 

Με τους συνήθεις... ελληνικούς ρυθμούς προχωρά η απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων που απαιτούνται για την επέκταση του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", καθώς προχθές αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο η δευτεροβάθμια δίκη για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης των ιδιοκτητών.

Το έλλειμμα θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, που θα αντιμετωπιστεί μερικώς με την απαλλοτρίωση, προκαλεί "πονοκέφαλο" στους διαχειριστές των πτήσεων, που καλούνται να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα τα τακτικά δρομολόγια, τα αεροταξί και τα ιδιωτικά τζετ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αερολιμένας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" διαθέτει μόνο 4 θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, με συνέπεια να μην μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πολλές πτήσεις. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού η μεγάλη ζήτηση θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών ξεπερνά τη διαθέσιμη προσφορά, με συνέπεια να έρχεται σε δύσκολη θέση η διοίκηση του αερολιμένα επειδή δεν μπορεί να ικανοποιήσει αιτήματα προσγείωσης ή απογείωσης ιδιωτικών τζετ και αεροταξί που μεταφέρουν εκατομμυριούχους επισκέπτες της Μεσσηνίας.

Οπως προαναφέραμε, οι θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών θα αυξηθούν μετά την απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν θα αρκούν για την εξυπηρέτηση των περιφερειακών αναγκών. Υπενθυμίζουμε ότι η απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων γίνεται με βάση το μάστερ πλαν του 2002, που είχε συνταχθεί για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του 2020. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Αεροδρομίου συντάσσει αυτή την περίοδο ο τεχνικός σύμβουλος που έχει επιλεγεί για να προωθήσει τη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος". Ο τεχνικός σύμβουλος και κλιμάκιο του Υπερταμείου κατέγραψαν φέτος τον Φεβρουάριο τόσο τις υφιστάμενες υποδομές όσο και τις ανάγκες του Αεροδρομίου. Ο διαγωνισμός για την παραχώρησή του είναι προγραμματισμένος για το φετινό 2ο εξάμηνο του έτους.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ

Η απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων για την επέκταση των εγκαταστάσεων του πολιτικού Αεροδρομίου προβλέπεται από το μάστερ πλαν του 2002, που είχε συνταχθεί για τις ανάγκες του αερολιμένα μέχρι το 2020.

Η πρόταση της απαλλοτρίωσης εγκρίθηκε τελικώς από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το Μάρτιο του 2019 και από το υπουργείο Υποδομών τον Ιανουάριο του 2020. Η τοιχοκόλληση της αίτησης απαλλοτρίωσης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έγινε τον Οκτώβριο του 2020 και ορίστηκε δικάσιμος στις 7 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, για τον καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας για την αποζημίωση των 26 ιδιοκτητών γης.

Τελικώς η πρώτη δίκη μετά από δύο αναβολές έγινε τον Μάιο του 2021 και προχθές αναβλήθηκε η δεύτερη δίκη για το Σεπτέμβριο του 2022. 

Θ.Λ.