Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 09:06

Υψηλές κρατήσεις στα ταξιδιωτικά γραφεία της Καλαμάτας: Μεγάλη άνοδος στον οργανωμένο τουρισμό

Υψηλές κρατήσεις στα ταξιδιωτικά γραφεία της Καλαμάτας: Μεγάλη άνοδος στον οργανωμένο τουρισμό

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Με θετικό πρόσημο εξελίσσεται η θερινή σεζόν για τον οργανωμένο τουρισμό. Με εξαίρεση κάποια «νεκρά διαστήματα», η συμμετοχή του κόσμου στις εκδρομές τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων είναι άκρως ικανοποιητική, ξεπερνώντας σε σημαντικό βαθμό τους αριθμούς του 2022.  πως τόνισαν ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στην «Ε», τα ακριβά καύσιμα όπως και τα «αλμυρά» ακτοπλοϊκά οδήγησαν για ένα ακόμα καλοκαίρι Μεσσήνιους αλλά και κατοίκους του εξωτερικού στα σαφώς πιο οικονομικά πακέτα απ’ όσα θα έπρεπε να διαθέσουν μόνοι τους, γεγονός που μεταφράστηκε στην ανάλογη κίνηση. Πλέον, κοιτώντας προς το επόμενο διάστημα οι κρατήσεις για τον «καλοκαιρινό» τα τελευταία χρόνια Σεπτέμβριο είναι αισιόδοξες, αφήνοντας καλές υποσχέσεις συνολικά για το Φθινόπωρο.

 

Βασίλης Τριγκιλίδας

«Μέχρι στιγμής η σεζόν πάει αρκετά καλά. Υπήρχε μια κάμψη τον Ιούλιο, ωστόσο η Ανοιξη μέχρι τον Ιούνιο μας ικανοποίησε, ενώ πλέον αναμένουμε μια καλή τουριστική περίοδο τους μήνες του Φθινοπώρου. Το οργανωμένο πακέτο έχει κυλήσει φέτος πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή έγκειται στο γεγονός πως ο κόσμος μετά την πανδημία μπήκε σιγά - σιγά και πάλι στα γκρουπ, “αγκαλιάζοντας” τα εκ νέου. Φέτος έτσι, θα έλεγα πως είναι η χρονιά του οργανωμένου ταξιδιού και όχι τόσο των μεμονωμένων, παρατηρώντας την κατάσταση αυτή σε σύγκριση με τις πτήσεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας που υπήρξαν κενά και ακυρώσεις. Πρόκειται ουσιαστικά με μια πρόχειρη εκτίμηση για μια διαφορά τη φετινή θερινή σεζόν σε σχέση με πέρυσι της τάξεως του 30% με 40% πάνω. Εξάλλου, το αυξημένο κόστος σε καύσιμα  και ακτοπλοϊκά  επηρέασε ανάλογα τους οδηγούς, ώστε να επιλέξουν εν τέλει οργανωμένα  ταξίδια, τα οποία είναι έτσι προσαρμοσμένα, συνδυάζοντας επισκέψεις και ξεναγήσεις  αλλά και ελεύθερο χρόνο για τους συμμετέχοντες, σε ένα πακέτο που το δίχως άλλο εξοικονομεί χρήματα, δίνοντας τη δυνατότητα της άμεσης γνωριμίας με ένα μέρος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, πως φέτος μετά από χρόνια ενημερώνουμε τους πελάτες μας πως πολλά από τα ταξίδια μας είναι γεμάτα, ζητώντας επιπλέον θέσεις από τις αεροπορικές εταιρείες και από τα ξενοδοχεία, ώστε να τους εξυπηρετήσουμε. Τέτοια παραδείγματα από πλευράς εξωτερικού ήταν η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Μαρόκο και η Ιορδανία, και εγχώρια η Τήνος, η Μύκονος, τα Κύθηρα, Μακεδονία – Θράκη κ.α. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Φθινόπωρο, πάντα οι τρεις του μήνες ήταν οι καλύτεροι μήνες για τον οργανωμένο τουρισμό, κάτι που επιβεβαιώνεται και φέτος, έχοντας σημαντικές κρατήσεις, με αρκετό κόσμο να “μαρκάρει” αυτό το διάστημα ώστε να αποφύγει μεταξύ άλλων την μεγάλη τουριστική συμφόρηση των καλοκαιρινών μηνών».

 

Bασίλης Κατσίρης

«Η θερινή σεζόν εξελίσσεται πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, έχοντας αρκετά γκρουπ είτε από την Καλαμάτα για διάφορες άλλες περιοχές, είτε από άλλες χώρες που φτάνουν στην πόλη μας μέσω του αεροδρομίου. Οι πληρότητες μας φέτος έφτασαν σε πολλές περιπτώσεις κοντά στο 95%, ενώ σε σχέση με πέρυσι έχουμε αύξηση ως προς τη συμμετοχή του κόσμου κοντά στο 60% με 70%. Ιδίως οι προορισμοί που προτείναμε στην Ηπειρωτική Ελλάδα είχαν την τιμητική τους, όντας και πιο οικονομικοί, ενώ και σε αρκετά νησιά που προτείναμε και δεν είναι τόσο “διάσημα”, όπως η Πάτμος, η Κέα ή οι Λειψοί φτάσαμε πληρότητες 100%. Από πλευράς εξωτερικού, η πρόταση μας για την Κωνσταντινούπολη έτυχε επίσης ιδιαίτερης αποδοχής, μιας και σε αυτή την περίπτωση το πακέτο μας καλύφθηκε από συμμετοχές. Οσο για το φθινόπωρο, έχουμε ήδη ένα κλεισμένο συνέδριο με 1500 Ιταλούς, ενώ από εκεί και έπειτα τα μηνύματα που έχουμε για το Σεπτέμβριο με tour operator δείχνουν μια καλύτερη κινητικότητα σε σχέση με τον φετινό Ιούλιο και Αύγουστο αλλά και τον περσινό Σεπτέμβριο. Επιπλέον, τα μηνύματα της TUI λένε πως θα αυξήσει τη σεζόν της, κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε για μια καλύτερη σεζόν».

 

Βασίλης Ζαφειρόπουλος

«Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η κίνηση ήταν σε γενικές γραμμές καλή, με εξαίρεση τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου που χαλάρωσε σχετικά. Σε σχέση με πέρυσι η κίνηση είναι καλύτερη προς το εξωτερικό, μιας και είχαμε υψηλές πληρότητες σε χώρες της Ευρώπης όπως στην Ιταλία και στη Μάλτα, αλλά και στην Αμερική. Ως προς τις εγχώριες εκδρομές, τα νησιά ήταν αυτά που τράβηξαν όπως αποδείχτηκε περισσότερο το ενδιαφέρον. Γενικότερα, από τα όσα παρατηρήσαμε αρκετός κόσμος φέτος μείωσε τις διανυκτερεύσεις  ενώ αρκετοί επέλεξαν τα νησιά του Ιονίου μέσω του κοινωνικού τουρισμού. Από πλευράς κρατήσεων για το Φθινόπωρο είναι ικανοποιητικές αλλά  θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερες, με τις πυρκαγιές και την όλη επικαιρότητα να βάζουν τα δικά τους εμπόδια ενδεχομένως στο ενδιαφέρον των πελατών».

---

-Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι του Βασίλη Τριγκιλίδα