Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 09:21

Καλαμάτα: Το καλοκαιρινό φθινόπωρο παραμένει ανεκμετάλλευτο - Προτάσεις του Ανδρέα Ζαγάκου στην «Ε»

Καλαμάτα: Το καλοκαιρινό φθινόπωρο παραμένει ανεκμετάλλευτο - Προτάσεις του Ανδρέα Ζαγάκου στην «Ε»

Στο «καλοκαιρινό φθινόπωρο» το οποίο χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται ελέω κλιματικής αλλαγής πρέπει να εστιάσει η Καλαμάτα, εκμεταλλευομένη τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Το φετινό δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ήρθε να υπενθυμίσει πως η αλυσίδα ανάμεσα σε καλοκαίρι και χειμώνα εξασθενεί ολοένα και περισσότερο, προκύπτοντας ιδανικές συνθήκες για όσους εστιάζουν στο μοντέλο «ήλιος- θάλασσα».

Ζητούμενο ωστόσο είναι η νέα αυτή πραγματικότητα να συνδυαστεί με μια ουσιαστική επιμήκυνση της σεζόν και συνεχόμενο τουρισμό, καθώς η επισκεψιμότα που παρατηρείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα αλλά και σε κάποιες θεματικές μέρες, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να κρατήσει ανοιχτά στο σύνολο τους τα καταστήματα εστίασης της Παραλίας, τα οποία για μια ακόμα φορά έκλεισαν στα μέσα Σεπτέμβρη, μένοντας ανοιχτά κάποια, μεμονωμένα όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Και αν από κάποιες πλευρές γίνεται λόγος για μια κατάσταση που ευνοεί την κίνηση στο κέντρο, στηριζόμενη κυρίως στους ντόπιους, η όποια συζήτηση για εξέλιξη της πόλης μόνο βάσεις δεν μπορεί να έχει, από τη στιγμή που οι περισσότεροι κλάδοι της Καλαμάτας βασίζονται στον τουρισμό, κερδίζοντας όλοι αλυσιδωτά.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Μιλώντας στην “Ε” o ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, ανέφερε πως τα Σαββατοκύριακα του περασμένου διμήνου κύλησαν καλά τόσο για τα καταστήματα εστίασης της Παραλίας όσο και του κέντρου, σε μια επανάληψη του περσινού σκηνικού όπου σημειώθηκαν αντίστοιχες καιρικές συνθήκες, με έναν φθινοπωρινό Σεπτέμβριο δηλαδή και ένα διάστημα μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων με συνθήκες καλοκαιρίας, μολονότι τις μέρες εκείνες ο κόσμος απολάμβανε το μπάνιο του στην Ανατολική Παραλία.

«Προφανώς, δεν είναι απολύτως καλή αυτή η εξέλιξη από περιβαλλοντολογική άποψη, ωστόσο, στις δύσκολες εποχές που μετριέται η κάθε μέρα καλής δουλειάς είναι ενθαρρυντικό πως έχουμε έστω και δυνατά διήμερα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας στο πεδίο αυτό, πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις επωφελούνται τουλάχιστον από τη μείωση κόστους για τη θέρμανση. 

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ SEA & SUN

Για το αν πρέπει οι φορείς που σχετίζονται με τον τουρισμό να επικεντρωθούν περαιτέρω στο κομμάτι “ήλιος-θάλασσα” ούτως ώστε να προσελκύσει η πόλη έλληνες και ξένους επισκέπτες που αναζητούν το συνδυασμό αυτό, ο Ανδρέας Ζαγάκος έκανε λόγο για μια τεράστια συζήτηση, από την οποία μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει η πόλη. «Αναλωνόμαστε στο να βρούμε άλλες μορφές τουρισμού, όπως τον γαστρονομικό, τον αρχαιολογικό, της περιπέτειας κ.α., όμως όλα αυτά προσθέτουν, δίχως να αποτελούν κυρίαρχο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και της Καλαμάτας κατ’ επέκταση, το οποίο, είτε αρέσει είτε ενοχλεί και απαξιώνεται, είναι το μοντέλο “sea & sun”» πρόσθεσε, επικαλούμενος τον ΣΕΤΕ και τις μετρήσεις του, καθώς το 60% με 70% των επισκεπτών θέλει να απολαύσει πρωτίστως τον ήλιο και τη θάλασσα. «Ειδικά εμείς οι νότιοι, πρέπει να επενδύσουμε ιδιαίτερα στο χειμερινό “sea & sun”, βασιζόμενοι στον τουρισμό παραχείμασης. Θα μπορούσαν τις μέρες αυτές οι παραλίες της Μεσσηνίας και ευρύτερα της Πελοποννήσου να ακολουθήσουν τη συνταγή αυτή που “τρέχει” ήδη το νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, προσελκύοντας συνταξιούχους από την Σκανδιναβία» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως χώρες της βόρειας Ευρώπης επιδοτούν αυτό το είδος τουρισμού στους ασφαλισμένους τους, γνωρίζοντας πως η έκθεση τους στο ζωογόνο ήλιο της Μεσογείου τους προστατεύει από τις ασθένειες του χειμώνα. «Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται πολιτική απόφαση των παραγωγικών φορέων, η οποία θα ανοίξει το δρόμο ώστε να κυνηγήσουμε αυτό το προϊόν, εφόσον όπως φαίνεται, η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει, δεδομένου πως για πέντε συναπτά έτη βιώνουμε αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες» παρατήρησε. 

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΚΕΑΚ, στοχευμένες δράσεις βασιζόμενες στον αθλητικό τουρισμό προετοιμασίας, όπως η ιστιοπλοΐα, είναι κατευθύνσεις που δεν χρειάζονται μεγάλη επένδυση σε υποδομές, εκμεταλλευόμενη η πόλη τον Μεσσηνιακό κόλπο. «Εχοντας την ανάλογη κίνηση από διάφορους παράγοντες, και τα ξενοδοχεία θα πάρουν ώθηση αλλά και τα καταστήματα εστίασης θα μπορέσουν να ανοίξουν τη σεζόν τους σε καθημερινή βάση, μιας και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να μένουν ανοιχτά μόνο όταν παρατηρείται κίνηση. «Η έλλειψη προσωπικού συνηγορεί στο γεγονός αυτό, ενώ για να λειτουργήσει ένα κατάστημα μόνο για ένα τριήμερο φερειπείν, το κόστος είναι διπλάσιο από το να λειτουργεί κάθε μέρα. Βέβαια, κάθε χρόνο φαίνεται πως μένουν ανοιχτές όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, έστω και αν οι καθημερινές δεν συνοδεύονται με την προσδοκώμενη κίνηση, με εξαίρεση κάποια γεγονότα στην πόλη» παρατήρησε, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόσφατο διήμερο κατάταξης στο στρατόπεδο αλλά και τη μέρα της ορκωμοσίας, όπου οι οικογένειες και οι φίλοι των στρατεύσιμων, στη συνέχεια προτίμησαν μεταξύ άλλων την Παραλία για το φαγητό τους. «Σταθερή στήριξη για την πόλη αποτελούν και οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου προερχόμενοι από την Αθήνα, ενώ κάτοικοι της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης δεν χάνουν την ευκαιρία να κατηφορίσουν στα μέρη μας και να απολαύσουν τη θάλασσα και τη θέα της» επισήμανε, εκτιμώντας πως η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, τόσο αθλητικών όσο και πολιτιστικών, βοηθά προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το σκέλος της ακρίβειας το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές επιχειρηματιών και πελατών, ο κ. Ζαγάκος πληροφόρησε πως το ζήτημα με τις πρώτες ύλες επιμένει, κάτι που διαπιστώνουν όπως είπε και οι ίδιοι οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Το κόστος του ελαιόλαδου, των τυροκομικών αλλά και των κηπευτικών είναι σημαντικό για τα καταστήματα εστίασης τα οποία καταβάλουν προσπάθειες ώστε να μην το μεταφέρουν εξ’ ολοκλήρου στους καταλόγους. Αξιοσημείωτο είναι δε, πως δεν έχουμε παράπονα από τον κόσμο για πιθανές αυξήσεις, αναλογιζόμενοι όλοι πως το πρόβλημα αφορά όλους. Φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί λύση, καθώς αν οι τιμές φτάσουν σε ένα επίπεδο που δεν θα μπορεί ο μέσος καταναλωτής να υποστηρίξει, το πρόβλημα θα είναι μη  αναστρέψιμο» συμπλήρωσε. Τέλος, αναφορικά με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας για το οποίο είχαν γίνει συζητήσεις να επιστρέψει στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ανδρέας Ζαγάκος ενημέρωσε πως θα λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα το Μάρτιο του 2024, ούτως ώστε να συνδυαστεί με την αρχή της θερινής σεζόν. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο για την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό η οποία τα τελευταία χρόνια μπήκε στον «πάγο» λόγω της πανδημίας.