Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 09:00

Τουρισμός και γαστρονομία στο επίκεντρο του 2ου Messinia Forum (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Με τη συμμετοχή πληθώρας συνέδρων, ομιλητών, πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το 2ο Messinia Forum.

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας πέτυχε μια άρτια διοργάνωση και φέτος, τοποθετώντας στον πυρήνα των συζητήσεων το κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας, την κυβερνοασφάλεια, τις προοπτικές ανάπτυξης διαφόρων μορφών θεματικού τουρισμού, της τεχνητής νοημοσύνης και της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, η διοργάνωση στόχευσε και στο να μεγιστοποιήσει το όφελος συμμετοχής για τις επιχειρήσεις εστίασης με δράσεις εξωστρέφειας του κλάδου και των συναφών επιχειρήσεων, μέσω της ανάπτυξης συνεργιών, συνεργασιών και ανταλλαγής καλών πρακτικών, καθώς και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών και καινοτομιών.Το πρόγραμμα του διημέρου περιελάμβανε 7 θεματικούς κύκλους, 60 ομιλητές, 25 επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, 50 επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα, γαστρονομικά events παρουσία δημοφιλών chef, υπαίθριο live cooking, αφιέρωμα στην εξέλιξη του μεσσηνιακού αμπελώνα, γευσιγνωσία οίνου, αποστάγματος και ελαιολάδου, αλλά και γνωριμία με τις τοπικές ζυθοποιίες με σκοπό να δημιουργήσει και να αναπτύξει δίκτυα συνεργασίας, να προωθήσει την ανταλλαγή ιδεών και να εμπνεύσει καινοτόμες λύσεις και προϊόντα, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία προϋποθέσεων και δυναμικής για βιώσιμη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη.

ΠΤΩΧΟΣ: “Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ”

Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του “η Πελοπόννησος να γίνει πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα επ’ ωφελεία της κοινωνίας”. Παράλληλα έθεσε τις εξής προτεραιότητες: “Premium υπηρεσίες, χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωσή τους, διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάπτυξη κλάδων, όπως ο θρησκευτικός και ο πολιτιστικός τουρισμός. Βιωσιμότητα, βιωσιμότητα, βιωσιμότητα και μεγάλη φροντίδα για το περιβάλλον”. Στη συνέχεια ο κ. Πτωχός συμμετείχε σε τραπέζι διαλόγου όπου σχολίασε το συντονιστικό ρόλο της Περιφέρειας στο στρατηγικό σχεδιασμό του τουρισμού, τη βελτίωση τόσο του οικείου τουριστικού προϊόντος, όσο και της ζωής του τοπικού πληθυσμού, αλλά και τον στόχο του νέου place brand που θα εμπνεύσει τους δημιουργικούς Πελοποννήσιους και θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του τόπου.

Στο φόρουμ συμμετείχε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα και η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Η υφυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, στην προσπάθεια ανάδειξης και βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος. H κ. Ράπτη τόνισε επίσης τη σημασία της αναβάθμισης των υφιστάμενων και την προώθηση νέων έργων υποδομών που αφορούν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Τον πρώτο κύκλο συζήτησης με θέμα “Τουριστική ανάπτυξη” άνοιξε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ο κ. Χρυσόστομος ανέπτυξε το θέμα “Αρχές και προϋποθέσεις για ένα αναπτυξιακό θρησκευτικό τουρισμό”. Ακολούθησε η ομιλία του Δημήτρη Μπούχαλη, καθηγητή Τουριστικού Marketing με θέμα “Smart Tourism - Έξυπνος τουρισμός”. Στο δεύτερο κύκλο με θέμα “Γαστρονομία”, μεταξύ των ομιλητών ήταν οι προβεβλημένοι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Ντίνα Νικολάου και Ελένη Ψυχούλη. Ο τρίτος κύκλος ήταν αφιερωμένος στις “Καινοτόμες στρατηγικές: Περιβαλλοντικό αποτύπωμα - Branding - Marketing - Artificial Intelligence”.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυναν εκτός από το Δημήτρη Πτωχό και την Έλενα Ράπτη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος ανέδειξε ως στόχο την προβολή “όλων εκείνων των στοιχείων που μας διαφοροποιούν και μας κάνουν περήφανους για την καταγωγή μας. Με σχέδιο και πρόγραμμα. Με συνεργασίες και συνέργιες. Με τόλμη και αποφασιστικότητα. Με μεράκι και αγάπη” και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, ο οποίος έθεσε ως στόχο “το Messinia Forum να γίνει θεσμός, ώστε η περιοχή μας να ταξιδέψει παντού, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη”.

Χθες Κυριακή, στο επίκεντρο των τεσσάρων κύκλων που ολοκλήρωσαν το φόρουμ, βρέθηκαν η οικονομικοτεχνική ανάλυση των επιχειρήσεων, οι καλές πρακτικές στην επιχειρηματικότητα, η εξωστρέφεια και οι νέες προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.