Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 07:24

Μόνο 4 κρουαζιερόπλοια φέτος στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Μόνο 4 κρουαζιερόπλοια φέτος στην Καλαμάτα

Λιγότερα κρουαζιερόπλοια από κάθε άλλη χρονιά θα δέσουν φέτος στο λιμάνι της Καλαμάτας. Οπως μας ενημέρωσαν ναυτικοί πράκτορες, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία 4 κρουαζιερόπλοια θα πιάσουν λιμάνι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Από αυτά, το ένα θα έρθει στην Καλαμάτα 4 φορές -ωστόσο οι ναυτικοί πράκτορες με τους οποίους μιλήσαμε δεν αποκλείουν μέσα στο επόμενο διάστημα να αυξηθεί ο αριθμός των αφίξεων. Σε κάθε περίπτωση, ενώ στα χαρτιά το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έχει χαρακτηριστεί ως λιμάνι για κρουαζιέρες, η έλλειψη βασικών υποδομών διώχνει τα κρουαζιερόπλοια, με συνέπεια να χάνονται έσοδα σε μια κρίσιμη στιγμή για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. 

Οι πράκτορες σχολιάζοντας γιατί ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων είναι πολύ μικρός επισημαίνουν ότι το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στερείται υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας, ενώ δεν έχει γίνει επί πολλά χρόνια βυθομέτρηση. Επιπλέον επισημαίνουν ότι για να έχει προοπτικές να εξελιχθεί ο τόπος στον τομέα της κρουαζιέρας χρειάζεται αδιάκοπη προσπάθεια και στόχευση απευθείας στις εταιρείες που διοργανώνουν τις κρουαζιέρες. 

Πιο αναλυτικά, ο ναυτικός πράκτορας Ανδρέας Ζερβάκης λέει ότι προς το παρόν "μας έχουν πει για 6 αφίξεις, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, χωρίς να έχουν κλειδώσει οι ημερομηνίες". Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο "να έρθουν στην Καλαμάτα και άλλα κρουαζιερόπλοια που δεν ξέρουμε, επειδή οι συμφωνίες αλλάζουν συνέχεια". Προσθέτει ακόμη ότι το ένα από τα κρουαζιερόπλοια της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται το γραφείο του "θα έρθει 4 φορές -και θα έρθουν και άλλα δύο, στην ουσία 3 πλοία φέτος, ενώ πέρυσι είχαν κλείσει 6 αρχικά και ακυρώθηκαν τα δύο". Σχολιάζοντας τους λόγους που τα κρουαζιερόπλοια φαίνεται να μην προτιμούν την Καλαμάτα λέει ότι "έχει να κάνει και με την κατάσταση του λιμανιού. Το βύθισμα δεν επιτρέπει να μπαίνουν μέσα τα πλοία και για τις μεγάλες ηλικίες που προτιμούν την κρουαζιέρα δεν είναι εύκολο να μπαινοβγαίνουν στις λάντζες". Επιπλέον "οι εκδρομές με αφετηρία το λιμάνι της Καλαμάτας είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες περιοχές", λέει. Και τονίζει ότι γενικότερα "δεν υπάρχει σχέδιο για το λιμάνι -οι προσπάθειες θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την κατάσταση του λιμανιού". 

Ο ναυτικός πράκτορας Θόδωρος Σερεμετάκης λέει ότι μέχρι τώρα "δεν έχουν κλείσει για Καλαμάτα, βεβαιωμένο έχω ένα υπάρχει όμως περίπτωση από κάποιες εταιρείες και για άλλα -ενώ κλείνουν από τώρα για το 2015". Τονίζει ωστόσο ότι "γενικά απ' όσο ξέρω και πληροφορούμαι μιλώντας με γραφεία στον Πειραιά υπάρχει μια πτώση στις προσεγγίσεις, αλλά εμείς εδώ δεν είχαμε ποτέ ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση για να μιλήσει κανείς για το ποσοστό πτώσης". Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο δικό τους γραφείο πέρυσι είχαν κλείσει συμφωνία για 3 κρουαζιερόπλοια. Για να απαντήσει κανείς στο "γιατί" φέτος υπάρχει αυτή η πτώση στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Καλαμάτας, θα πρέπει να ψάξει πολλές αιτίες σύμφωνα με τον ίδιο. "Το τοπικό λιμάνι θα έπρεπε να είναι πιο σύγχρονο, να είχαν γίνει κάποια έργα, αλλά και το τέρμιναλ στον Πειραιά αναβαθμίστηκε όμως και πάλι υπάρχει πτώση στις προσεγγίσεις", αναφέρει. Και τονίζει ότι "ο πελάτης καθορίζει την κρουαζιέρα ανάλογα με τις εκδρομές που προσφέρονται σε κάθε λιμάνι, από εδώ θα πάει στην Αρχαία Μεσσήνη, αλλά δεν είναι τόσο διαφημισμένη προς τα έξω". Ομως και οι εταιρείες κρουαζιέρας "κοιτούν τα βυθίσματα και τις ευκολίες σε ένα λιμάνι, αφού όσο καλύτερο είναι, τόσο καλύτερα για το πλοίο". Μετά "παίζει ρόλο και η θέση του λιμανιού γιατί τα κρουαζιερόπλοια πλέουν βράδυ, οπότε το λιμάνι θα πρέπει να βολεύει ανάμεσα σε δύο προορισμούς". Τέλος επισημαίνει ότι "δεν αλλάζουν τα πράγματα ούτε σε μια μέρα, ούτε σε ένα χρόνο και δύο, θέλουν προσπάθεια κατευθείαν στις εταιρείες". 

Ο ναυτικός πράκτορας Βασίλης Μανιάτης λέει ότι "το γραφείο μας δεν έχει κάποιο φέτος από αυτά που πρακτορεύει -πέρυσι είχαμε τρία, αλλά γενικότερα φέτος δείχνει ότι θα προσεγγίσουν λίγα το λιμάνι της Καλαμάτας". Γενικά "η κρουαζιέρα θέλει πολλή προσπάθεια και προγραμματισμό τουλάχιστον σε βάθος διετίας ή τριετίας, πέρυσι ξεκινήσαμε αργά -και από το δήμο ξεκίνησαν αργά οι προσπάθειες- γι' αυτό χάθηκε και η φετινή χρονιά", λέει. Και προσθέτει ότι ο προγραμματισμός μιας κρουαζιέρας συνήθως ανακοινώνεται από τον Δεκέμβριο, οπότε "φέτος αν ασχοληθούμε και έχουμε επαφές με εταιρείες κρουαζιέρας, αποτελέσματα θα έχουμε από του χρόνου ή από το 2016". Το βασικό, ωστόσο, για τον ίδιο είναι "να βελτιωθεί το λιμάνι, γιατί ενώ είναι αρκετά μεγάλο ώστε να φιλοξενήσει μεγάλα κρουαζιερόπλοια δεν έχει γίνει ένας καθαρισμός και χαρτογράφηση βυθίσματος του λιμανιού -ο άλλος δεν θα ρισκάρει να φέρει ένα πλοίο όταν δεν υπάρχει πρόσφατη χαρτογράφηση". 

Επιπλέον, "το λιμάνι πάσχει σε χώρους υποδοχής και ο φωτισμός δεν είναι επαρκής -δεν έχει ούτε παγκάκια να κάτσει κάποιος". 


NEWSLETTER