Σάββατο, 01 Μαρτίου 2014 07:28

Πύλος και Γύθειο τα λιμάνια κρουαζιέρας

Γράφτηκε από την

Μόνο για το λιμάνι της Πύλου στη Μεσσηνία έχουν δρομολογηθεί δράσεις διαχείρισης τουρισμού κρουαζιέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Εφαρμογής του υπουργείου Τουρισμού.

Οπως αναφέρεται σε αυτήν, τέτοιες δράσεις έχουν δρομολογηθεί με επίκεντρο τους ενδιάμεσους λιμένες (Πύλος, Γύθειο, Ναύπλιο, Κατάκολο). Και τονίζεται ότι «η οποιαδήποτε απαρίθμηση στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό περιοχών για την ανάπτυξη υποδομών κρουαζιέρας δεν είναι δεσμευτική, αλλά σημαίνει ότι και άλλες περιοχές που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά στις υποδομές που αναφέρονται στο Σχέδιο μπορούν να αναπτύξουν αυτή τη μορφή τουρισμού».

Με την ανακοίνωση η Ειδική Υπηρεσία πετάει το μπαλάκι των υποδομών στους δήμους που ενδιαφέρονται και ως εκ τούτου στο Δήμο Καλαμάτας. Πρέπει να σημειωθεί ότι τη στιγμή που στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα η υπόθεση εξαντλείται σε φιλολογικές συζητήσεις για το μέλλον του λιμανιού ως "κρουαζιέρας", άλλοι δήμοι σπεύδουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές. Προσφάτως στην Κόρινθο για παράδειγμα έγινε επίσκεψη κλιμακίου της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Και από το δήμο ανακοινώθηκαν έργα σε 3 φάσεις, τα οποία περιλαμβάνουν επέκταση και διαπλάτυνση του προβλήτα, εκβαθύνσεις, τέρμιναλ και άλλα προκειμένου να εξυπηρετούνται κρουαζιερόπλοια και επιβάτες.

Παράλληλα πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εταιρειών που σχετίζονται με το θέμα, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου τέθηκαν τα ζητήματα διαμόρφωσης πολιτικής για τον «θαλάσσιο τουρισμό στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την θαλάσσια ανάπτυξη». Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της MedCruisem που εκπροσωπεί 100 λιμάνια και από την Ελλάδα συμμετέχουν τα λιμάνια  Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Κέρκυρας και Πάτρας.

Εξ άλλου την κατασκευή νέων υποδομών σε τρία λιμάνια ενδιάμεσων προορισμών προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων (ports of call) και την ανάπτυξη δύο λιμανιών εκκίνησης, τερματισμού κρουαζιερών (home ports), εκτός του Πειραιά, με βάση ειδικά κριτήρια, προτείνει μελέτη που διενήργησαν από κοινού το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά και η εταιρεία Νemertis EΠΕ για λογαριασμό του υπουργείου Τουρισμού. Τα τρία ενδιάμεσα λιμάνια που προτείνονται για νέες επενδύσεις προκειμένου να ωφεληθεί η κρουαζιέρα είναι αυτά της Σαντορίνης, που δέχθηκε πέρυσι 778.057 επιβάτες κρουαζιέρας, της Ρόδου που δέχθηκε 409.991 επιβάτες και του Κατάκολου με 763.966 επιβάτες. Αντίστοιχα, τα δύο λιμάνια που προτείνονται ως λιμάνια ανάπτυξης για την αφετηρία και τον τερματισμό των κρουαζιερόπλοιων είναι αυτά του Ηρακλείου με 270.020 επιβάτες κρουαζιέρας το 2013 και της Θεσσαλονίκης με 14.585 επιβάτες.

Από την κινητικότητα που παρατηρείται απουσιάζει εμφανώς το λιμάνι της Καλαμάτας, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα είχε συζητηθεί σε ναυτιλιακούς κύκλους το ενδεχόμενο να αποτελέσει λιμάνι ανάπτυξης εξ αιτίας της γειτνίασης με το αεροδρόμιο που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.