Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014 15:14

Ζαγάκος: "Η Καλαμάτα θέλει κλίνες για να γίνει προορισμός"

Ζαγάκος: "Η Καλαμάτα θέλει κλίνες για να γίνει προορισμός"

Ο κόσμος που ήρθε στην Καλαμάτα για τον Δεκαπενταύγουστο δεν αρκεί για να ρεφάρουν τα καταστήματα εστίασης τη χασούρα στα κέρδη τους, τους δύο προηγούμενους μήνες του καλοκαιριού. Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα -παρά την αισιοδοξία πολλών- απέχει από το να χαρακτηριστεί τουριστικός προορισμός και να προσελκύσει περισσότερο κόσμο γιατί κατά κύριο λόγο δεν έχει διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες.

Οπως λέει στην "Ε" ο Ανδρέας Ζαγάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, μια πόλη δεν γίνεται τουριστικός προορισμός μέσα σε ένα χρόνο «θέλει πολλή δουλειά, θέλει πολλή συνεννόηση, θέλει στρατηγικό σχεδιασμό για να πούμε ότι σε 10 χρόνια η Καλαμάτα θα είναι τουριστικός προορισμός», σημειώνει. Και προσθέτει ότι οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας (η Κρήτη, η Ρόδος, η Χαλκιδική), «χτίζουν το τουριστικό προφίλ τους από τη δεκαετία του 1960 και καρπώνονται τα τελευταία 20 χρόνια την προσπάθεια». Η Καλαμάτα «δεν υπάρχει περίπτωση σε ένα χρόνο να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε και τι τουριστικό προφίλ θέλουμε να δώσουμε στην πόλη». 

Και το κυρίαρχο όλων σύμφωνα με τον Ανδρέα Ζαγάκο είναι ότι η πόλη δεν έχει ανάγκη ούτε από εστιατόρια, ούτε από ταβέρνες, ούτε καφετέριες. «Η πόλη έχει ανάγκη από κλίνες, χωρίς να σημαίνει ότι απαγορεύουμε σε κάποιον να κάνει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» - αλλά «έχουμε σκάρτες 2.000 ξενοδοχειακές κλίνες σε όλη την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης». Ενώ εκτιμά ότι η περιοχή για να μπορέσει να πάρει μια θέση στον τουριστικό χάρτη χρειάζεται 10 μικρότερα και 7 μεγαλύτερα ξενοδοχεία «για να διεκδικήσεις θέση στην τουριστική αγορά και να έχεις ισότιμη συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις και να προσελκύσεις το ενδιαφέρον των tour operators». 

ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΜΗΝΑΣ Ή ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

Βέβαια το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου και «παρότι γίνονταν πολλά πανηγύρια, η πόλη κράτησε κόσμο και τα καταστήματα δούλεψαν», λέει ο κ. Ζαγάκος. Το ίδιο καλά ξεκίνησε και αυτή η εβδομάδα, «όλα τα καταστήματα είναι γεμάτα και αυτές τις ημέρες και ελπίζουμε να είναι και την επόμενη, για να κλείσουμε τουλάχιστον ένα μήνα γεμάτης τουριστικής κίνησης». Αλλά ακόμα και έτσι «ούτε κατά διάνοια δεν ρεφάρεται η χρονιά, ο μήνας αυτός θα καλύψει πιθανόν ένα μέρος από τις υπέρογκες φορολογικές απαιτήσεις οι οποίες μας κυνηγάνε, που αφορούν τον φόρο εισοδήματος με τις υπέρογκες προκαταβολές για την επόμενη χρονιά, το φόρο αλληλεγγύης και το φόρο επιτηδεύματος». 

Ετσι πλέον ελπίζουν ότι θα κρατήσει η τουριστική κίνηση και το Σεπτέμβρη, και κυρίως τα Σαββατοκύριακα. «Από δω και πέρα παίζεται το παιχνίδι για την Καλαμάτα και τις δουλειές τις δικές μας, το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αν βοηθήσει ο καιρός και έχουμε γεμάτα με κόσμο Σαββατοκύριακα», σημειώνει. 

Με την ελπίδα λοιπόν να υπάρχει κίνηση έστω τα Σαββατοκύριακα «οι συνάδελφοι θα κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους στην παραλιακή και θα αρχίσουν να ανοίγουν και στο κέντρο της Καλαμάτας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που ελπίζουμε να έρχονται τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου από την Αθήνα, την Αρκαδία και τη Λακωνία». Ενώ καταλήγοντας ο Ανδρέας Ζαγάκος επισημαίνει πως «είναι κομβικό το ότι είμαστε 1 ώρα απόσταση ως πόλη από περίπου 400.000 κόσμο, που μπορούν να έρθουν από τους γύρω νομούς - και φυσικά η Καλαμάτα είναι μεγάλη πόλη και έχει το δικό της κόσμο». Ενώ θεωρεί σημαντικό το «να γίνουμε ένας προορισμός, έστω του Σαββατοκύριακου, εκμεταλλευόμενοι την αγορά των Αθηνών και της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Καλαμάτα και το νομό - εστιάζοντας εκεί ίσως αντλήσουμε και δυναμώσουμε την τουριστική κίνηση τα Σαββατοκύριακα για να έχουμε ένα οικονομικό αποτέλεσμα, μήπως μπορέσουμε και καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας». 

Ν.Κ.