Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 09:13

Κολλημένο επί μήνες στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος το Καλαμάτα-Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον

 

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος παραμένει κολλημένη εδώ και μήνες η μελέτη, η έγκριση της περιβαλλοντικής προμελέτης για το έργο βελτίωσης - ανακατασκευής του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κανένας τοπικός κυβερνητικός ή κοινοβουλευτικός παράγοντας δεν φαίνεται να ασχολείται και να πιέζει το υπουργείο για το συγκεκριμένο έργο, που έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους -αν όχι τον πιο σημαντικό- της Μεσσηνίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Υποδομών, πολιτικά και υπηρεσιακά, έχει επιλέξει τη βελτίωση - ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας, αποκλείοντας την παραλιακή χάραξη, γιατί φέρεται να έχει πιο χαμηλό, προσδιορισμένο και προβλέψιμο κόστος κατασκευής και απαλλοτριώσεων και μπορεί να είναι εφικτή η υλοποίησή του. Και το γεγονός αυτό θα έπρεπε να δίνει ένα επιπλέον κίνητρο σε υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μεσσηνία.

Εκτίμηση στελεχών του υπουργείου είναι ότι το κόστος της κατασκευής υπολογίζεται στα 60 με 70 εκ. ευρώ, χωρίς τις απαλλοτριώσεις που θα είναι λιγότερες σε σχέση με την παραλιακή χάραξη.

Οσον αφορά την προκλητική καθυστέρηση της μελέτης, επισημαίνεται ότι στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος παραμένει εδώ και καιρό η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση, που πρέπει να εγκριθεί ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Να σταλεί για ενημέρωση, διαβούλευση στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης και για γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του “Μορέα” που προκρίνει το Υποδομών, προβλέπεται τετράιχνος δρόμος με στηθαίο στη μέση, με παράδρομους και αγροτικούς δρόμους όπου απαιτείται. Ακόμα θα έχει ισόπεδους κυκλικούς κόμβους και σωστά γεωμετρικά χαρακτηριστικά.

Μπορεί να μην υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ, καθώς τα χρήματα είναι περιορισμένα και προβλέπονται για πολύ μεγαλύτερα οδικά έργα της χώρας (όπως ο Ε65) και τον σιδηρόδρομο, ωστόσο θεωρείται ως δρόμος υψηλής σπουδαιότητας από το υπουργείο και η χρηματοδότησή του αναζητείται -σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης- κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Γ.Σ.