Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012 21:18

Οριακή η κατάσταση του δρόμου στο Δερβένι - Πρέπει να γίνει άμεσα παρέμβαση για να σταματήσει η κατολίσθηση

Γράφτηκε από τον

«Είναι ήδη οριακό», τόνισε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη ο μελετητής Κωνσταντίνος Σερέφογλου, σημειώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης του εθνικού δρόμου στο Δερβένι, που κατολισθαίνει, με κίνδυνο να αποκοπεί η Μεσσηνία. Και πρότεινε άμεσα, σήμερα κιόλας -έπρεπε από χθες- να γίνει η "πυροσβεστική" παρέμβαση που θα κρατήσει το δρόμο και δε θα αποκόψει τη Μεσσηνία από τον υπόλοιπο κόσμο. Επιβεβαιώνοντας τον κίνδυνο και την κρισιμότητα της κατάστασης, ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Γιώργος Κωστόγιαννης σημείωσε ότι σε 1 χρόνο η μετακίνηση ήταν 1 εκατοστό και τις τελευταίες μέρες έφθασε τα 8 εκατοστά!
Ο κ. Σερέφογλου μίλησε για σοβαρή ξαφνική επιδείνωση, επεσήμανε πως «με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να γίνει αποκατάσταση, να κλείσουν οι ρωγμές για να μην μπαίνει νερό και να μπει και σήμανση, γιατί υπάρχει κίνδυνος από τα σαμαράκια».
Κι ενώ η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη και ο «Μορέας» ετοιμάζεται να παρέμβει για την άμεση αποκατάσταση, χθες προέκυψε γραφειοκρατικό ζήτημα – εμπλοκή με τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας που ήθελε αίτηση(!), για να δώσει άδεια κατάληψης του δρόμου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Τατούλης είπε ότι «από την πρώτη στιγμή κινήθηκε η Περιφέρεια και για μόνιμη λύση για να μη βρεθεί αποκομμένη η Μεσσηνία» και μίλησε για συμφωνία με το υπουργείο, ώστε να εφαρμοστεί η μελέτη που προβλέπει έργο 8 εκ. ευρώ από την είσοδο του Δερβενίου μέχρι τα σημεία που παρατηρούνται οι μετακυλίσεις στην αρχή της Τσακώνας. Εκανε λόγο για την άμεση κινητικότητα της Περιφέρειας για την Ολυμπία Οδό και τον περιμετρικό της Καλαμάτας και το υψηλό επίπεδο διεκδικητικότητας, που έσωσε τον περιμετρικό, αναφέροντας ότι «όταν άλλοι είχαν κιοτέψει, η Περιφέρεια δεν κάνει ρούπι πίσω». Και μίλησε για δημάρχους και βουλευτές που έτρεχαν να συμβιβαστούν. Είπε ακόμα για τα δύο σενάρια της αποκατάστασης για τα οποία έχει συνεννοηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και με τον αρμόδιο διευθυντή Γιάννη Καρνέση, την ειδική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος λόγω του επείγοντος ή την ανάληψη του έργου από τη σύμβαση παραχώρησης, το «Μορέα». Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ο δρόμος αυτός είναι η εναλλακτική λύση για τη Μεσσηνία και θα πρέπει να κρατιέται σε καλή κατάσταση και παρατήρησε πως «οι επείγουσες εργασίες πρέπει να γίνουν σήμερα».
Η αρμόδια μηχανικός του υπουργείου Ευγενία Καλοφωλιά ενημέρωσε ότι έχει γίνει συνεννόηση με το «Μορέα» για την άμεση αποκατάσταση.