Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 09:16

Μέσα στο καλοκαίρι το ενδιαφέρον των εταιρειών για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον
Μέσα στο καλοκαίρι το ενδιαφέρον των εταιρειών για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη

 

Μέσα στον Ιούνιο πρόκειται να γίνει η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, με ΣΔΙΤ.

Λίγο μετά τα μέσα του επόμενου μήνα θα γνωρίζουμε πόσες και ποιες μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρείες ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν, να λειτουργήσουν και να συντηρήσουν το σημαντικό αυτό οδικό έργο της Μεσσηνίας για 30 χρόνια.

Να υπενθυμίσουμε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ενταχθεί και επίσημα σε ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, το έργο του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ. Με την απόφαση αυτή ξεκαθαριζόταν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του έργου με 50 εκ. ευρώ, ενώ εξουσιοδοτήθηκε η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ να προχωρήσει τις ενέργειες για τη δημοπράτηση του έργου.

Το έργο θα κατασκευαστεί κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια, με δάνεια που θα πάρει ο κατασκευαστής, και το Ελληνικό Δημόσιο, αφού θα έχει σημαντική οικονομική συμβολή, θα του πληρώνει μικρότερες ετήσιες δόσεις για την απόσβεση των χρημάτων του και για τη συντήρηση του έργου.

Να αναφέρουμε ότι σε προηγούμενη συνεδρίασή της στις 29 Μαρτίου η Διυπουργική είχε αποφασίσει η σύμβαση με τον ανάδοχο (κατασκευαστή) να έχει διάρκεια 30 χρόνια: 4 χρόνια η κατασκευή για όλο το δρόμο μέχρι τη Μεθώνη και 26 χρόνια η συντήρηση.

Οσον αφορά το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, πρόκειται για την ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου, που θα είναι τετράιχνος (σαν το Παραδείσια - Τσακώνα) με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας και νέα γέφυρα στον Πάμισο.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχει φθάσει ακόμα στην Τρίπολη και τη Μεσσηνία για να ενημερωθούν τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης και να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, είναι αναγκαία στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου οι ενδιαφερόμενες κατασκευαστικές εταιρείες θα πρέπει να καταθέσουν τις τεχνικές (οριστικές μελέτες για τη χάραξη του δρόμου) και τις οικονομικές τους προσφορές.

Γ.Σ.


NEWSLETTER