Τρίτη, 07 Μαϊος 2019 18:07

Προτεραιότητα το ξεκαθάρισμα των αντιπλημμυρικών

Γράφτηκε από τον
Προτεραιότητα το ξεκαθάρισμα των αντιπλημμυρικών

Στο περσινό Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Τρίπολη υπήρξε υπεύθυνη κυβερνητική ενημέρωση πως “το Μάρτιο (του 2018) θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα του “Μορέα” και της Ολυμπίας Οδού, που περιλαμβάνουν και τις σημαντικές παρεμβάσεις από την Καλαμάτα έως το Πήδημα και στο αεροδρόμιο Καλαμάτας”.

Μάλιστα, όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά, από υπεύθυνα πολιτικά χείλη είχε σχολιαστεί τότε ότι “τα έργα στην Καλαμάτα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 10ετίες και να μην πνίγεται ο κόσμος”.

Τελικά, η πραγματικότητα ήταν σκληρή, διαψεύδοντας με τρόπο ξεκάθαρο και απόλυτο τις κυβερνητικές ενημερώσεις και υποσχέσεις. Το σπουδαίο αντιπλημμυρικό έργο που μελετούσε ο “Μορέας” για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, στα όρια του αυτοκινητοδρόμου, ξεχάστηκε. Σβήστηκε ξαφνικά από τα ενδιαφέροντα και τις αναφορές της κυβέρνησης κι ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας που βρισκόταν σε συζητήσεις με την κυβέρνηση είχε επισημάνει πως πρόκειται για έργο 80 εκ. ευρώ και είχε εκφράσει αισιοδοξία για τη δρομολόγηση και την υλοποίησή του.

Επειδή τα αντιπλημμυρικά είναι έργα προτεραιότητας, όπως αποδείχθηκε περίτρανα με τις φονικές πλημμύρες του 2016, είναι καιρός το έργο αυτό να επανέλθει στις αναφορές και στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και προεκλογικά, αλλά κυρίως μετεκλογικά. Γιατί τα λόγια και οι υποσχέσεις πρέπει να γίνουν πράξη, καθώς μιλάμε για έργα προστασίας δημόσιων υποδομών και ιδιωτικών περιουσιών, μα πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής.

Οφείλουν να ξεκαθαρίσουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και η καινούργια κυβέρνηση τι θα γίνει με το σπουδαίο αυτό αντιπλημμυρικό έργο. Να εξεταστεί υπεύθυνα αν το νέο ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα, γιατί θα πρέπει να χρηματοδοτεί τέτοια σημαντικά έργα και όχι αναπλάσεις κι έργα βιτρίνας.

Και ψηλά στην ατζέντα του δημοτικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να τεθεί η ολοκλήρωση των τριών αντιπλημμυρικών έργων που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υποδομών, δύο στην παλιά εθνική οδό Θουρία - Αντικάλαμος και από την Παναγίτσα έως το Νέδοντα.

 

Γιάννης Σινάπης


NEWSLETTER