Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012 09:49

Καθώς όλα δείχνουν ότι σταματάει στην Πάτρα: Ξεσηκώνεται η Ηλεία για την Ολυμπία Οδό

Καθώς όλα δείχνουν ότι σταματάει στην Πάτρα: Ξεσηκώνεται η Ηλεία για την Ολυμπία Οδό

Στο πόδι βρίσκονται οι Ηλείοι για την Ολυμπία Οδό, καθώς όλα δείχνουν ότι κοινοπραξία και τράπεζες δεν υποχωρούν στην απαίτηση ο δρόμος να σταματήσει στον περιφερειακό της Πάτρας. Η σχετική μάλιστα θέση διατυπώθηκε ευθέως πριν από λίγες ημέρες σε άτυπη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και η πληροφορία έβαλε "φωτιά" στον γειτονικό νομό. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο, εκφράστηκε η απαίτηση για δέσμευση του πρωθυπουργού σχετικά με την κατασκευή ολόκληρου του δρόμου μέχρι την Τσακώνα.
Στο θέμα αναλυτικά αναφέρεται ρεπορτάζ του ilialive.gr στο οποίο σημειώνονται τα εξής:


"Μόνο με δέσμευση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, στον οποίο ήδη τίθεται το αίτημα άμεσης συνάντησης από τους εκπροσώπους της Ηλείας, για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο σύνολό της, μπορεί να επιλυθεί ο «γόρδιος δεσμός» της συνέχισης του έργου. Εως τότε και για όσο διάστημα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, απαιτείται εγρήγορση και πίεση προς κάθε κατεύθυνση.
Αυτό συζητήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα για το θέμα της Ολυμπίας Οδού, με τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη και τον Στράτο Σιμόπουλο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων. Στη συζήτηση εκφράστηκε η αταλάντευτη θέση να κατασκευαστεί το έργο μέχρι την Τσακώνα και να μην μειωθεί το φυσικό αντικείμενό του, ενώ διαφάνηκε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες η ενότητα και αποφασιστικότητα των φορέων της Ηλείας.
Με την παρουσίαση των θέσεων της Ηλείας καταρχήν από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χ. Καφύρα και τον υπουργό Κ. Τζαβάρα και από όλους τους εκπροσώπους της Ηλείας στη συνέχεια, εκφράστηκε η αντίθεση σε οιαδήποτε σκέψη και ενέργεια που να αναστέλλει την συνέχιση της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού και την ολοκλήρωσή της ως δημόσιου έργου, ενημέρωσαν ότι οι φορείς στο σύνολό τους, καθώς και σύσσωμη η κοινωνία, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτούς τους σχεδιασμούς και ζητούν την επανεκκίνηση του μεγάλου αναπτυξιακού οδικού άξονα, προκειμένου να ολοκληρωθεί στο ακέραιο και χωρίς εκπτώσεις στο φυσικό και τεχνικό του αντικείμενο μέσα στα χρονοδιαγράμματα, αναμένοντας ουσιαστικά μία και μόνο απόφαση, την επανεκκίνηση της Ολυμπίας Οδού.
Οι βουλευτές της Ηλείας μάλιστα τόνισαν στα στελέχη του υπουργείου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στην Βουλή τέτοια αλλαγή και θα προσπαθήσουν να μην ψηφιστεί και από άλλους βουλευτές.
Οι δήμαρχοι Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος, Ηλιδας Γ. Λυμπέρης, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Κ. Νικολούτσος και του ΤΕΕ Β. Κανελλόπουλος με κατηγορηματικό και σθεναρό τρόπο εξέφρασαν την απαίτηση του ηλειακού λαού για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης και σημείωσαν ότι θα αγωνιστούν για να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι την Τσακώνα.  
Τα στελέχη του υπουργείου, ο Σταύρος Καλογιάννης και ο Στράτος Σιμόπουλος, αφού είδαν την αποφασιστικότητα και την ενότητα των Ηλείων (που μάλιστα την τόνισαν ιδιαίτερα), ανακοίνωσαν ότι συμφωνούν μαζί τους και ότι ως υπουργείο Ανάπτυξης θα προωθήσουν αυτή τη θέση, να περατωθεί δηλαδή το έργο της Ολυμπίας Οδού χωρίς μειώσεις στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενό του.
Ενημέρωσαν επίσης ότι το θέμα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση από τον ειδικό διαπραγματευτή Ευθ. Βιδάλη, τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες, που αυτοί πιέζουν να αλλάξει η σύμβαση παραχώρησης και να υπάρχει μείωση των αντικειμένων των έργων, πράγμα στο οποίο, όπως επανέλαβαν αντιτίθεται το υπουργείο και τόνισαν ότι η περίοδος είναι κρίσιμη και ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και πίεση διότι σε περίπου 20 ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση.
Ο κ. Καλογιάννης και ο κ. Σιμόπουλος έκαναν μάλιστα αποδεκτή την πρόταση των Ηλείων εκπροσώπων να υπάρχει κλάδος της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Αρχαία Ολυμπία (από την οποία έχει λάβει το όνομά της ως οδικός άξονας) με την ανακατασκευή του τμήματος Πύργος - Αρχ. Ολυμπία.
Οι Ηλείοι εκπρόσωποι μετά το τέλος της συνάντησης αποτίμησαν θετικά τα αποτελέσματά της, ενώ τόνισαν την ανάγκη ενότητας, κοινής διεκδίκησης, επαγρύπνησης για την συνέχιση της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού σε όλο της το μήκος και συνέχισης των διεκδικήσεων και επαφών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να αποσταλεί επιστολή και να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα και την διαμεσολάβηση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Ηλείας Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Γιώργος Κοντογιάννης και Ανδρέας Μαρίνος της ΝΔ, Γιάννης Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ, οι δήμαρχοι Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος, Ηλιδας Γ. Λυμπέρης, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Κ. Νικολούτσος και του ΤΕΕ Β. Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχ. Ολυμπίας Θ. Παπαηλίου".