Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 09:23

Σε τροχιά παραχώρησης το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Σε τροχιά παραχώρησης το αεροδρόμιο Καλαμάτας

 

"Νέο επενδυτικό κύμα έρχεται στο χώρο των αερομεταφορών, καθώς το προσεχές διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις για το διαγωνισμό 23 περιφερειακών αεροδρομίων".

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του newsit.gr, σύμφωνα με το οποίο οι ανακοινώσεις έχουν καθυστερήσει εξαιτίας των διαφορών που παρουσιάζουν τα αεροδρόμια, καθώς κάποια από αυτά είναι σύγχρονα και κάποια... τριτοκοσμικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", οι επίσημες ανακοινώσεις για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας -και συγκεκριμένα ότι θα προκηρυχθεί ξεχωριστός διαγωνισμός για την παραχώρησή του- θα γίνουν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις και για τα υπόλοιπα 23 αεροδρόμια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας είχε δεσμευτεί ότι ο αερολιμένας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" θα παραχωρηθεί ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του newsit.gr:

"Σε θέση ετοιμότητας μπαίνουν επιχειρήσεις με εξειδίκευση στην ανάπτυξη και διαχείριση αερολιμένων. Θα αναβαθμιστούν τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Νέας Αγχιάλου, Καλαμάτας, Αράξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου.

Η αξιοποίησή τους θα γίνει είτε με παραχώρηση είτε με ΣΔΙΤ, με σύμπραξη δηλαδή Δημοσίου και ιδιωτών, καθώς η λίστα περιλαμβάνει δύο ειδών αεροδρόμια: «τα δυτικά σύγχρονα αεροδρόμια και τα τριτοκοσμικά», όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής

Η μεγάλη «ψαλίδα» στην εικόνα που εμφανίζουν τα 23 αεροδρόμια μεταξύ τους αποτελεί εξάλλου και τον λόγο που ο διαγωνισμός έχει καθυστερήσει.

Η Πάρος, για παράδειγμα, αποτελεί ένα ελκυστικό επενδυτικά αεροδρόμιο, καθώς η επιβατική κίνηση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, «χτυπάει κόκκινο». Ψηλά στη λίστα τακτικής κίνησης βρίσκονται αεροδρόμια μεγάλων πόλεων όπως αυτά των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Κοζάνης και άλλων, προοπτικές για αύξηση του τουρισμού και της επιβατικής κίνησης εμφανίζει η Κάρπαθος, ενώ αντίθετα, περιορισμένη κίνηση υπάρχει στο Καστελόριζο.

 

Μέχρι το Πάσχα ο διαγωνισμός για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» 

Κι όλα αυτά, όταν τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός εγκαινίαζε το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ, τα 9 επενδυτικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους θα πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι το Πάσχα.

Επιπλέον, εντός χρονοδιαγράμματος κινείται το πρόγραμμα αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ακτιο, Ζάκυνθο, Καβάλα, Χανιά, Ρόδο, Σάμο, Σκιάθο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη και Κω, από την κοινοπραξία Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide και Slentel Limited του ομίλου Κοπελούζου.

Με την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, η κυβέρνηση προσδοκά την προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων και για την αναβάθμιση του στόλου αεροσκαφών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Aegean Airlines, που υλοποιώντας επένδυση-μαμούθ 6,6 δισ. δολαρίων ενισχύει το στόλο της με 46+12 νέα αεροσκάφη.

 

Οι «μνηστήρες» για τα 23 αεροδρόμια 

Στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντός τους βάζουν τα 23 αεροδρόμια οι εταιρείες που γνωρίζουν ήδη την ελληνική αγορά, καθώς η μεν Fraport υλοποιεί το έργο αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, έχοντας ήδη δώσει δείγμα δουλειάς, ενώ και η ινδική GMR Airports Limited αποτελεί συνεργάτη της ΤΕΡΝΑ, συμμετέχοντας με ποσοστό 21,64% στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Η GMR Airports συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 5 κορυφαίων εταιρειών ανάπτυξης και διαχείρισης αερολιμένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πληροφορίες, ωστόσο, της αγοράς αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για τους νέους διαγωνισμούς αεροδρομίων υπάρχει και από άλλες διεθνείς εταιρείες με εμπειρία στη διαχείριση αεροδρομίων, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους σε παλαιότερους διαγωνισμούς".


NEWSLETTER