Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 08:58

Τα 3 έργα της Μεσσηνίας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Γράφτηκε από τον
Τα 3 έργα της Μεσσηνίας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Το αυτοδιοικητικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει 40.000 θέσεις εργασίας: Αυτό ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα ότι το πρόγραμμα πρέπει να είναι αδιάβλητο. «Ολες οι διαδικασίες του θα γίνονται ψηφιακά. Τα έργα του θα παρακολουθούνται από Ειδική Υπηρεσία, στην οποία -για πρώτη φορά μάλιστα- θα συμμετέχουν και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της Ενωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων», ανέφερε.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, που έχει ορίζοντα το 2023, συμβάλλει στην υλοποίηση των στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Βάσει σχεδιασμού προβλέπονται έργα ύδρευσης και διαχείρισης αστικών λυμάτων συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και βελτιωτικές επενδύσεις σε υφιστάμενες δομές με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Θα διατεθούν επίσης 220 εκατομμύρια για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και 70 εκατ. για ανάπτυξη αγροτικών οδικών δικτύων.

Ακόμα 730 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την αστική αναζωογόνηση, την προστασία και αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος της χώρας, και την ανάπτυξη υποδομών τεχνολογίας και ηλεκτροκίνησης, που θα μετατρέψουν αστικά κέντρα σε «έξυπνες πόλεις» (smart cities).

Από το πρόγραμμα, 180 εκατομμύρια ευρώ έχουν επιμεριστεί σε μελέτες έργων που θα ωφελήσουν ειδικά μικρούς δήμους, οι οποίοι δεν έχουν αρκετό τεχνικό προσωπικό, στην αντισεισμική προστασία και στη συντήρηση δημοτικών ανοιχτών χώρων.
Παράλληλα, στο «Αντώνης Τρίτσης» θα ενταχθούν περισσότερα από 450 έργα που είχε αμελήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία έπειτα από τη συμβασιοποίησή τους θα κοστίσουν 650 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πόροι του προγράμματος είναι πλήρως εξασφαλισμένοι. Θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων -με την κάλυψη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα συνδράμει με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ομιλίες απηύθυναν ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Υπενθυμίζουμε ότι 3 δημοτικά έργα της Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 24,8 εκ. ευρώ, είναι ανάμεσα στα 20 μεγαλύτερα της Ελλάδας που θα υλοποιηθούν με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πρόκειται για τα έργα:

- Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Τ.Κ. Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα – Μεσσήνη, 11.127.000 ευρώ.

- Εργα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Κορώνης Δήμου Πύλου-Νέστορος (έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού), 7.825.700 ευρώ.

- Ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου και ΓΕΛ Κορώνης, 5.995.535 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ένα μεσσηνιακό έργο βρίσκεται ανάμεσα και στα 20 μικρότερα που θα υλοποιηθούν με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι της ΔΕΥΑ Τριφυλίας και αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας νερού πηγών Πλάτης της Δ.Ε. Φιλιατρών, με 380.000 ευρώ.

Θ.Λ.


NEWSLETTER