Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 09:58

Διεθνές Κέντρο Πιλότων εμπόδιο στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας (βίντεο)

Διεθνές Κέντρο Πιλότων εμπόδιο στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας (βίντεο)

Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη επιχειρεί να κρατήσει η κυβέρνηση, καθώς προωθεί ταυτόχρονα την παραχώρηση του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" της Καλαμάτας σε ιδιώτες και τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων πολεμικών αεροσκαφών.

Για την παραχώρηση του πολιτικού αεροδρομίου είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Οκτώβριο από την Καλαμάτα, ενώ η δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. "Ζωντανό" παραμένει και το σχέδιο της καναδικής CAE Gloobal Defence&Security, το οποίο παρουσίασε πριν από λίγες μέρες στο forum των Δελφών ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μαρκ Ολιβιέ Σαμπουρέ, για δημιουργία νατοϊκού κέντρου εκπαίδευσης πληρώματος μαχητικών αεροσκαφών.
Κανένας πάντως αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει αν οι υπάρχοντες διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης αρκούν για την ταυτόχρονη λειτουργία στρατιωτικού και πολιτικού αεροδρομίου, ούτε αν υπάρχουν επενδυτές που θα ενδιαφερθούν για ένα αεροδρόμιο στο οποίο τα αεροπλάνα των εταιρειών ενδέχεται να κάνουν βόλτες πάνω από τον Μεσσηνιακό Κόλπο μέχρι να ολοκληρωθεί μια εκπαιδευτική πτήση. Το Ισραήλ, που προωθεί τη δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου στο πλαίσιο της στρατηγικής συμμαχίας με την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι θα γίνονται λιγότερες και πιο αθόρυβες εκπαιδευτικές πτήσεις από αυτές που γίνονται σήμερα, καθώς θα χρησιμοποιούνται προσομοιωτές και αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας.
Η καναδική εταιρεία από την πλευρά της υπερτονίζει τα οικονομικά οφέλη (θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία, επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία κ.λπ.).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Καναδοί έχουν έρθει σε επαφές με τις τοπικές αρχές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον και για τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου της Καλαμάτας, στο οποίο μπορούν να φιλοξενούνται οι εκπαιδευόμενοι και παράλληλα να λειτουργούν τα εκπαιδευτήρια.
Τόσο οι Καναδοί όσο και οι Ισραηλινοί επέλεξαν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας επειδή στην ακτίνα των εκπαιδευτικών πτήσεων δεν υπάρχει κανένας διεθνής αεροδιάδρομος. Η απουσία αεροδιαδρόμου, σε συνδυασμό με τις πολλές μέρες ηλιοφάνειας και τα το χαμηλό υψόμετρο που διευκολύνει τις απογειώσεις, καθιστούν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ιδανικό για εκπαίδευση πληρωμάτων μαχητικών αεροσκαφών.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Τον περασμένο Οκτώβριο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσία της πολιτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας του νομού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα παραχωρηθεί ξεχωριστά από τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια που δεν έχουν παραχωρηθεί στη Fraport:
"Στο ζήτημα του αεροδρομίου πολύ σύντομα θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις, και μέσα από ένα σχήμα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μόνο του, ανεξάρτητο, θα μπορέσει να γίνει αντικείμενο μιας καινούργιας διαδικασίας, μιας σύμβασης παραχώρησης αντίστοιχης με αυτή που υπεγράφη για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, έτσι ώστε το πιο δυναμικό περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας να μπορέσει να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται για να μπορέσει να οδηγήσει όλη την ευρύτερη περιοχή της νότιας Πελοποννήσου σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Η απόφαση για την παραχώρηση του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" ουσιαστικά είναι μονόδρομος για την αναγκαία αναβάθμισή του, αφού το κράτος ψάχνει από το 2002 χρήματα για να αναβαθμίσει τις υποδομές του και δεν βρίσκει. Για να γίνει όμως κατανοητή η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών, υπενθυμίζουμε ότι το 2009, πριν ξεκινήσει το 2010 η λειτουργία της Costa Navarino, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας όλο το χρόνο είχαν αφιχθεί μόλις 38.299 επιβάτες διεθνών πτήσεων - ενώ πέρσι αφίχθηκαν 153.364 αλλοδαποί επισκέπτες.
Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση Μητσοτάκη ότι "πολύ σύντομα θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις" έπεσε στην καλύτερη περίπτωση θύμα της γραφειοκρατίας και στη χειρότερη θύμα της ανικανότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με συνέπεια να καθυστερήσει η διεξαγωγή του διαγωνισμού για την παραχώρηση - αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Ετσι, φτάσαμε στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού που έπληξε τον τομέα των αερομεταφορών. Σε αυτές τις συνθήκες είναι άγνωστο αν θα βρεθεί επενδυτής που θα ενδιαφερθεί για το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” πριν τελειώσει η πανδημία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ακόμα και η Fraport ζητάει να αλλάξουν οι όροι εκμετάλλευσης των ελληνικών αεροδρόμιων γιατί επλήγη από τη διακοπή των πτήσεων.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην "Καθημερινή": "Κοντά σε συμφωνία δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα βρίσκονται Ελλάδα και Ισραήλ, έπειτα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα. Πιθανή ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας δίνει ανάσα στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), η οποία έως σήμερα πραγματοποιεί τις εκπαιδεύσεις των εκπαιδευομένων της Σχολής Ικάρων με εξαιρετική δυσκολία λόγω του πεπαλαιωμένου υλικού και, προφανώς, δεν μπορεί να προσελκύσει πιλότους από την ευρύτερη περιοχή. Κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ELBIT, της εταιρείας η οποία έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη πρόταση για την Καλαμάτα.
Στο ίδιο ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι “για το έργο αυτό στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ) στην Καλαμάτα (το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε βάθος 20 ετών), υπάρχει εκφρασμένο ενδιαφέρον και από την καναδική πλευρά (CAE). Ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι η Αθήνα συζητεί με την Ιερουσαλήμ με στρατηγικούς όρους, ως εκ τούτου, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ φαίνεται να έχει κάποιο προβάδισμα".
Αναφέρεται επίσης ότι η πρόταση της ισραηλινής ELBIT έχει τρεις διαστάσεις, ως εξής:
“Πρώτον, η δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα με χρηματοδοτική μίσθωση. Ουσιαστικά θα δίνεται η δυνατότητα σε αεροπορίες από άλλες πλευρές της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα. Πρακτικά ένα τέτοιο εκπαιδευτικό κέντρο θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά και προς την Ιταλία, όπου ήδη προσφέρονται αυτού του είδους οι υπηρεσίες, όπως στο Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης του Λέτσε.
Δεύτερον, συμβάλλεται η εταιρεία που θα αναλάβει την παροχή αυτής της υπηρεσίας στους εκπαιδευόμενους πιλότους της Π.Α., αλλά και άλλων πιθανών αεροποριών του κόσμου, με στόχο η Καλαμάτα να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο εκπαιδευτικών πτήσεων. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμάτας περιλαμβάνονται και οι καλές κλιματικές συνθήκες, αλλά και η τοποθεσία της 120 ΠΕΑ εκτός των βασικών αεροδιαδρόμων, κάτι που την καθιστά αρκετά απομονωμένη για εκπαιδευτικές πτήσεις.
Τρίτον, η οικονομική διάσταση. Τόσο η πρόταση της ELBIT όσο και η καναδική φθάνουν περίπου στο 1,4 δισ. ευρώ, έχουν βάθος 20 ετών, ενώ παρέχονται περίπου 10.000 ώρες πτήσεις για κάθε χρόνο. Στην Π.Α. προσφέρεται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση των διαθεσιμοτήτων των εκπαιδευτικών ελικοφόρων, ώστε αυτά να μην είναι ποτέ κάτω από τον αριθμό των 25 στη διάθεση των Ικάρων. Σήμερα οι διαθεσιμότητες είναι πολύ χαμηλότερες και σπάνια ξεπερνούν το 50% αυτού του αριθμού".

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

Το όραμα της καναδικής κυβέρνησης και της CAE, για δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας υπό νατοϊκή πιστοποίηση, παρουσίασε στους Δελφούς ο αντιπρόεδρος της CAE Defence&Security, Μαρκ Ολιβιέ Σαμπουρέν. Σύμφωνα με την παρουσιάση (το βίντεο της οποίας θα δείτε στο eleftheriaonline.gr) η CAE εκπαιδεύει ετησίως 220.000 μέλη πληρώματος από τους οποίους οι 135.000 είναι πιλότοι. Ο κ. Σαμπουρέν είπε ότι η εκπαίδευση στην Καλαμάτα θα γίνεται με το εκπαιδευτικό Leonardo M-346.
Η ιστοσελίδα armynow.gr αναφέρει για το καναδικό σχέδιο δημιουργίας κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα:
"Σύμφωνα με την CAE, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση που προσφέρει ξεκάθαρα πλεονεκτήματα καθώς:
• Προέρχεται από την CAE, τον παγκόσμιο ηγέτη στην εκπαίδευση για πάνω από 70 χρόνια, με περισσότερα από 65 εκπαιδευτικά κέντρα σε 35 χώρες.
• Είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την πιστοποίηση του Εκπαιδευτικού Κέντρου στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, προσφέροντας καθοριστικά στρατηγικά και πολιτικά πλεονεκτήματα στη χώρα μας, και εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας ΝΑΤΟ Flying Training in Europe (NFTE) που η Ελλάδα υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα.
• Βασίζεται στο πρότυπο του αντίστοιχου Νατοϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης στον Καναδά (NFTC), το οποίο η CAE λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία σε συνεργασία με την Αεροπορία του Καναδά.
• Παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας από την καναδική κυβέρνηση, μαζί με πληθώρα από οικονομικά, αναπτυξιακά και πολιτικά οφέλη για τον τόπο".
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2018, ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε εξαγγείλει τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης πιλότων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στην Καλαμάτα.