Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 09:21

Καραμανλής για έργα υποδομών της Μεσσηνίας: Σύντομα το αεροδρόμιο και έπεται το Καλαμάτα - Ριζόμυλος (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Καραμανλής για έργα υποδομών της Μεσσηνίας: Σύντομα το αεροδρόμιο και έπεται το Καλαμάτα - Ριζόμυλος (βίντεο)

 

Η διαδικασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης του Αεροδρομίου Καλαμάτας προχωράει και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις.

Στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη αναμένεται να έχουμε ανάδοχο εντός του επόμενου 18μήνου, ενώ εξελίξεις για το Καλό Νερό - Τσακώνα θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση του Πάτρα - Πύργος.

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

 

Αυτά είπε για τα έργα της Μεσσηνίας ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χθες στην Τρίπολη.  Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν χρηματοδοτεί την παραλιακή χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ενώ μιλώντας γενικότερα για τα μεγάλα έργα είπε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΠΑΤΡΑ - ΠΥΡΓΟΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Πάτρα - Πύργος ο κ. Καραμανλής είπε: “Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο. Μη σας θυμίσω τώρα τι έγινε με το Πάτρα - Πύργος, με τον κύριο Παππά και τον κύριο Καλογρίτσα. Εγώ ξέρετε είμαι ανοικτός να ακούσω κάθε κριτική, αλλά υπάρχει και ένα όριο πού μπορεί να φτάσει αυτή η κριτική. Ενα έργο που θα είχε ξεκινήσει επί κυβερνήσεως Σαμαρά και θα ήταν έτοιμο σήμερα, τελικά κατατμήθηκε σε 8 κομμάτια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς τι λέμε: Εμείς λέμε ότι αν συνεχίζαμε αυτό το έργο (σ.σ. των 8 εργολαβιών), δεν θα προχωρούσε ποτέ. Δεν υπήρχε ζήτημα πότε θα ολοκληρωνόταν το έργο, αλλά αν θα ολοκληρωνόταν. Επομένως ήρθαμε σε μία συμφωνία με τον παραχωρησιούχο να πάει το έργο πίσω στην παραχώρηση, όπως ήταν παλαιότερα και περιμένουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το χρονοδιάγραμμα είναι το εξής: Εχουμε πάρει την πρώτη έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση DG Regio, περιμένουμε τώρα από την DG Grow και μετά στο τελικό στάδιο από την DG Comm. Οι διαδικασίες στην Ευρώπη είναι αυτές που είναι, αλλά θέλουμε να ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα μέσα στο επόμενο οκτάμηνο θα έχουμε μία ξεκάθαρη απόφαση για το πού πάμε. Η ουσία όμως είναι μία: Αυτό το έργο θα γίνει για έναν πολύ απλό λόγο, επειδή έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το εντάξαμε στην καινούργια προγραμματική περίοδο, πράγμα που δεν είχε γίνει και άρα αυτό το έργο θα γίνει”.

 

ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ - ΤΣΑΚΩΝΑ

Ο υπουργός Υποδομών είπε για το Καλό Νερό - Τσακώνα: “Είναι έργο προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ και βρισκόμαστε στη διαδικασία των μελετών. Οπως καταλαβαίνετε πρέπει να πάρουμε πρώτα την έγκριση για το Πάτρα - Πύργος.  Εννοείται ότι οι μελέτες συνεχίζονται, αλλά καλό είναι να μην απλώνουν πολύ τον τραχανά. Ενα - ένα τα έργα να τα σχεδιάζουμε, ένα - ένα να τα τελειώνουμε. Βρισκόμαστε σε μία φάση που για οποιοδήποτε έργο πρέπει να έχουμε μελέτες σκοπιμότητας και μελέτες οφέλους για να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αρα για οποιοδήποτε έργο δεν αρκεί μόνο ωρίμανση των μελετών, χρειάζεται και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ

Ο κ. Καραμανλής είπε για το έργο Καλαμάτα - Ριζόμυλος: “Εδώ έχουμε την κλασική περίπτωση ενός έργου που ξεκίνησε στην αρχή με έναν άλλο σχεδιασμό. Εξετάσαμε και εμείς και οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου κατά πόσο το έργο θα μπορούσε να πάει από την παραλιακή χάραξη ή να πάει από πάνω. Αυτό που είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν πολύ απλό και νομίζω το καταλαβαίνουμε όλοι:  Δεν μπορείς να έχεις δύο ανταγωνιστικούς δρόμους. Επομένως χρηματοδότηση για το κάτω κομμάτι εγώ δεν σας δίνω. Αυτή ήταν η σαφέστατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επομένως προχωράμε τις διαδικασίες και θέλουμε να ελπίζουμε ότι εντός 18 μηνών -γιατί έχει προχωρήσει ήδη η πρώτη φάση του διαγωνισμού- θα έχουμε ανάδοχο. Αυτό το έργο λοιπόν γίνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια και είναι ένα έργο που έχει σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο για την περιοχή”.

Οταν ρωτήθηκε αν θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που υποβλήθηκαν, ο κ. Καραμανλής απάντησε: “Ολες τις προτάσεις τις λαμβάνουμε υπόψη. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Γιάννης Καρνέσης έχει ήδη κατέβει κάτω στο Δήμο Καλαμάτας και θεωρώ ότι έγινε μία πάρα πολύ πολιτισμένη και ήρεμη κουβέντα. Εμείς πάντα μιλάμε με τους φορείς και πάντα θέλουμε να ακούμε τις απόψεις των φορέων, γιατί πολλές φορές ξέρετε η κεντρική διοίκηση δεν έχει πλήρη εικόνα όλων των προβλημάτων των περιοχών. Για αυτό θέλουμε τους βουλευτές, τους τοπικούς φορείς, να συνδράμουν με τις προτάσεις τους, αλλά να ακούνε και το υπουργείο, γιατί το υπουργείο μπορεί με μεγαλύτερη νομίζω σοβαρότητα στο τέλος να πει ποια από αυτά που προτείνονται γίνονται και ποια όχι. Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προσέρχονται με ανοιχτό μυαλό και να καταλαβαίνουμε πλέον ότι πρέπει να υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος σχεδιασμός για τα έργα αυτά και ποτέ να μη λέμε πράγματα που είναι ανέφικτα. Να λέμε πράγματα που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε”.

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οταν ρωτήθηκε για το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας ο κ. Καραμανλής είπε: “Για το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας όπως ξέρετε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μία από τις πρόσφατες επισκέψεις του είχε πει ότι θα το ξεχωρίσουμε από όλα τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια. Γιατί θα το κάνουμε αυτό; Διότι θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τιμωρήσουμε την Καλαμάτα και να περιμένουμε τα υπόλοιπα 24 αεροδρόμια να μπουν σε μία διαδικασία αποκρατικοποίησης - πακέτο. Θα περιμένουμε και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε νέα για αυτό το έργο. Είναι ένα έργο που θα παραχωρηθεί μόνο του. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει, αλλά εδώ χρειαζόμαστε και τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ, γιατί όπως ξέρετε τα αεροδρόμια αυτά ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι υπεύθυνο για να κάνει την παραχώρηση και τη διαδικασία. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία και θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Και θα αποτελέσει νομίζω  παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες περιοχές που θέλουν να αναπτυχθούν τουριστικά”.

Στην ερώτηση αν μπορούν να συλλειτουργήσουν το πολιτικό με το στρατιωτικό αεροδρόμιο ο κ. Καραμανλής απάντησε: “Για το αν θα χωρέσουν το στρατιωτικό και το πολιτικό αεροδρόμιο μαζί νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουν οι ειδικοί. Σε πρώτη φάση δεν νομίζω να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Είναι σύμφωνες και οι δύο πλευρές ότι μπορούν από κοινού να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο αεροδιάδρομο”.

 

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής είχε δηλώσει για τα έργα της Πελοποννήσου και τον σιδηρόδρομο: “Να ξεκινήσω λέγοντας καταρχάς ότι είμαι μισός Αρκάς, άρα είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Και βέβαια, η Πελοπόννησος είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας και η αποκέντρωση αποτελεί στόχο της κυβέρνησής μας. Συναντηθήκαμε σήμερα, όπως είπε και ο περιφερειάρχης κ. Νίκας, για να υπογράψουμε τη σύμβαση για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου. Κάνουμε για πρώτη φορά κάτι που γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης: Οπου η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, βοηθά η Περιφέρεια. Αυτή τη λογική θέλουμε και εμείς κάποτε να ακολουθήσουμε, για αυτό και η συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Περιφέρεια πρέπει να είναι πολύ στενή -και είναι. Πλέον μπαίνουμε σε μία εποχή που δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη χωρίς έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στα σιδηροδρομικά έργα η χώρα μας έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια. Κάνουμε, λοιπόν, μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, φιλικό προς το περιβάλλον. Προσπάθεια που σε μια δύσκολη εποχή συμβάλλει και στην ανάπτυξη  και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δεν αφήνουμε όμως πίσω τα οδικά έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι προχωράμε τις διαδικασίες για την αναβάθμιση του Ισθμού, για τη σύνδεση με αυτοκινητόδρομο του Ναυπλίου με το Αργος, αλλά και για το έργο για το οποίο μίλησε ο κύριος Βλάσσης, την παράκαμψη των Λαγκαδίων. Πρόκειται για έργα που θα μελετήσουμε σωστά, ώστε σε συνεργασία η Περιφέρεια και το υπουργείο να καταφέρουμε να βρούμε χρηματοδότηση. Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και για το Γύθειο - Σπάρτη, που είναι κι αυτό ένα έργο στο οποίο ολοκληρώνονται οι μελέτες, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξής του στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ. Ολα αυτά τα έργα τα βάζουμε σε μία σειρά. Αυτό για το οποίο εγώ μπορώ να δεσμευτώ είναι ένα και πολύ απλό: Δεν πρόκειται να ανακοινώνουμε έργα, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Η εποχή που ερχόντουσαν οι υπουργοί και οι πολιτικοί και υπόσχονταν τα πάντα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, πρέπει να τελειώσει. Εμείς θέλουμε να λέμε λίγα, σοβαρά και τα έργα να προχωρούν ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε και, εφόσον έχουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, πάντα με την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών”.

 

ΝΙΚΑΣ: “ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ” 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας καλωσορίζοντας τον υπουργό Υποδομών είπε για τα μεγάλα έργα υποδομών: “Είμαστε μία Περιφέρεια πολύ κάτω από τις δυνατότητες τις οποίες έχει και πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε αυτή η ιστορική περιοχή με την προώθηση μεγάλων έργων να φτάσει στο επίπεδο, το οποίο αντιστοιχεί στις δυνατότητές της. Εμείς έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό για μεγάλα και σπουδαία έργα σε κάθε μία από τις πέντε περιφερειακές ενότητες. 

Για την Κορινθία είναι το θέμα της καταργούμενης σιδηροδρομικής γραμμής των 60 χιλιομέτρων. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμβολή σας να παραδοθεί στην Περιφέρεια η συγκεκριμένη γραμμή. Στο χώρο που καταλαμβάνει θα γίνει ένα μεγάλο οικολογικό πάρκο. Ευχαριστώ εκτός από εσάς και τα στελέχη της ΓΑΙΑΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ. Αυτό το έργο στην Κορινθία θα αλλάξει την περπατησιά της περιοχής. Αναφέρομαι σε αυτό το μεγάλο έργο που σήμερα θα υπογράψουμε το χρησιδάνειο, όπως επίσης και στην αναγκαιότητα άμεσης παράδοσης της μελέτης για τον Κορινθιακό Κόλπο και τα προβλήματα που έχουμε εκεί από τη διάβρωση των ακτών. Για την Αργολίδα ολοκληρώνεται η μελέτη διασύνδεσης των δύο μεγάλων πόλεων της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7. Για την Αρκαδία υπάρχει το μεγάλο ζήτημα εδώ και 40 - 50 χρόνια της παράκαμψης των Λαγκαδίων, όπου πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η μελέτη, να μας παραδοθεί και να εντάξουμε και αυτό το έργο. Για τη Λακωνία είναι ο δρόμος από τη Σπάρτη μέχρι το Γύθειο. Το συγκεκριμένο το μελετά το υπουργείο. Αν μας παραδοθεί εγκαίρως θα ενταχθεί στο ΠΕΠ με την τροποποίηση του φθινοπώρου. Για τη Μεσσηνία έχουμε τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο, όπου προχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε θετική γνωμοδότηση για τη ΜΠΕ, όπως και ο άξονας Καλό Νερό - Τσακώνα.

Για εμάς είναι θέμα κρίσιμο και μεγάλης σημασίας η ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι την Καλαμάτα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη των βιομηχανικών περιοχών της Τρίπολης, του Μελιγαλά, της Καλαμάτας και σε λίγο και της Μεγαλόπολης, χωρίς να έχουμε σιδηρόδρομο και σιδηροδρομικές μεταφορές. Τη γραμμή από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο θα την ενεργοποιήσουμε, πρώτα ο Θεός, μέσα στην επόμενη χρονιά και για αυτό δεσμεύσαμε το ποσό των 15 εκ. ευρώ. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τον ΟΣΕ για τη συντήρηση της γραμμής μέχρι την Καλαμάτα ακόμα και για τη μελέτη κανονικοποίησης της γραμμής. Υπουργέ, θα είμαστε συμπαραστάτες στο έργο σας όχι με τα λόγια αλλά με την πράξη”.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσσης στο σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι είναι ευτυχής συγκυρία για την Πελοπόννησο επειδή κυβέρνηση και Περιφέρεια σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Ο κ. Βλάσσης είπε ότι ήταν χαμένη η προηγούμενη δεκαετία και ότι η σημερινή περιφερειακή διοίκηση πρέπει να αφήσει στο τέλος της τετραετίας το στίγμα με μεγάλα έργα. Τόνισε τέλος την ανάγκη κατασκευής της παράκαμψης των Λαγκαδίων, ώστε να συνδεθεί ο αυτοκινητόδρομος Α7 με την Αρχαία Ολυμπία.

Στη συνάντηση για τα μεγάλα έργα της Πελοποννήσου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, ο εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΣΕ Αθανάσιος Κοτταράς, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλής Νικολάου, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Μαλτέζος, Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αναστάσιος Γκιολής, Θεόδωρος Βερούτης, Στάθης Αναστασόπουλος, Αθηνά Κόρκα - Κώνστα και Χαρίλαος Βυτινιώτης.


NEWSLETTER