Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 07:24

Αεροδρόμιο και λιμάνια Καλαμάτας - Πύλου: Η ανάπτυξη έρχεται με τις ιδιωτικοποιήσεις

Γράφτηκε από την
Αεροδρόμιο και λιμάνια Καλαμάτας - Πύλου: Η ανάπτυξη έρχεται με τις ιδιωτικοποιήσεις

Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, αλλά και των λιμανιών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της Πύλου, θα εντατικοποιηθεί το προσεχές διάστημα με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο α' εξάμηνο του 2013 - ενώ το αποτέλεσμά της θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αναπτυξιακό μέλλον της Μεσσηνίας. Τυχόν ιδιωτικοποίηση των υποδομών αυτών θα αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη τόσο του νομού όσο και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς θα αλλάξουν οι όροι της οικονομικής ανάπτυξης. 

 

Συγκεκριμένα, η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας είναι καθοριστική για την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου γενικότερα, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες μπορούν να το κάνουν πύλη του Μοριά αλλά και εναλλακτική πύλη για την Αττική. Το πρόσφατο δημοσίευμα του "Guardian" για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και το ταξίδι στη Σπάρτη κάθε άλλο παρά άσχετο είναι με την αναπτυξιακή προοπτική του αερολιμένα. 

Εξίσου καθοριστική για το μέλλον του τουρισμού στην Περιφέρεια και το νομό είναι και η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Καλαμάτας και Πύλου. Τα δύο λιμάνια μπορούν να εξελιχθούν σε τουριστικές πύλες για κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής. Παράλληλα, η επικείμενη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της μαρίνας της Καλαμάτας και η αναμενόμενη λειτουργία της μαρίνας στην Πύλο δημιουργεί νέα δεδομένα για το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. 

Βεβαίως δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο αρνητικής εξέλιξης: Για παράδειγμα, αν οι επενδυτές θελήσουν να μετατρέψουν το λιμάνι της Καλαμάτας σε εμπορικό σταθμό, είναι σίγουρο ότι θα συγκρουστούν τόσο με τη δημοτική αρχή όσο και με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη.  

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του αεροδρόμιου και των λιμανιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξουν οι συνθήκες κι οι ισορροπίες  που επικρατούν σήμερα στη Μεσσηνία και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. 


NEWSLETTER