Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 09:00

Ξεμπλόκαρε ο δυτικός ενεργειακός διάδρομος: Ανοίγει ο δρόμος για νέες ΑΠΕ στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την
Ξεμπλόκαρε ο δυτικός ενεργειακός διάδρομος: Ανοίγει ο δρόμος για νέες ΑΠΕ στην Πελοπόννησο

 

Μόλις 60 με 80 μέρες απομένουν για την ολοκλήρωση του στρατηγικής σημασίας έργου της επέκτασης του συστήματος 400 kV (Κιλοβόλτ) προς την Πελοπόννησο  και συγκεκριμένα τον δυτικό διάδρομο που διασυνδέει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή μεταφοράς 400 kV Αχελώου - Διστόμου.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του energypress.gr, σύμφωνα με το οποίο: "Τα συνεργεία του εργολάβου έπιασαν δουλειά χωρίς να παρεμποδιστούν από τις αντιδράσεις των μοναχών στα Καλάβρυτα που δεν ήθελαν την ανέγερση των δύο πυλώνων που απέμειναν για την ολοκλήρωση του έργου.

Να θυμίσουμε ότι η επένδυση ύψους 110 εκ. ευρώ είχε κολλήσει για σχεδόν 14 μήνες εξαιτίας των αντιδράσεων της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα ως προς την κατασκευή δύο πυλώνων μεταφοράς. Αν και η απόστασή τους από το μοναστήρι ήταν περίπου μισό χιλιόμετρο, εντούτοις οι μοναχές παρεμπόδιζαν τα συνεργεία επειδή οι πυλώνες «πρόσβαλλαν τον ησυχαστικό χαρακτήρα του μοναστηρίου…». Σύμφωνα με πληροφορίες οι μοναχές δεν αντέδρασαν αυτή τη φορά χάρη στην παρέμβαση του μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου.

Το έργο της επέκτασης του συστήματος 400 kV ήταν κολλημένο επί 12 χρόνια και ξεκίνησε το 2018 για να ολοκληρωθεί το 2020. Η επέκταση του συστήματος 400 kV προς τη Μεγαλόπολη (με τη δημιουργία στη συνέχεια βρόχου 400 kV Πάτρα - Μεγαλόπολη - Κόρινθος) αυξάνει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς προς και από την Πελοπόννησο, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ και θερμικών σταθμών, βελτιώνει σημαντικά το περιθώριο της ευστάθειας των τάσεων για το νότιο σύστημα και εξασφαλίζει την Πελοπόννησο σε οποιονδήποτε συνδυασμό συνθηκών παραγωγής και φορτίου".


NEWSLETTER