Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 09:36

Επίκαιρη ερώτηση Χαρίτση: Διαβεβαιώσεις Καραμανλή για αεροδρόμιο και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

“Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και τα έργα αναβάθμισής του θα προχωρήσουν τάχιστα” διαβεβαίωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, απαντώντας χθες στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση για το αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Ο υπουργός σημείωσε ότι “το αεροδρόμιο και ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη δίνουν τεράστιες προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή”, όταν ο Αλ. Χαρίτσης έθεσε και το ζήτημα του σημαντικού οδικού άξονα της Μεσσηνίας, “αυτό το πολύπαθο έργο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επισημαίνοντας πως θα είναι το θέμα της επόμενης επίκαιρης ερώτησής του.

Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε ότι οι εργασίες αναβάθμισης του αεροδρομίου υπολογίζονται από 60 έως 80 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΥΠΑ, και οι απαλλοτριώσεις στις 500.000 ευρώ, ποσό που παραδέχθηκε ότι είχε δεσμευτεί το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που ζήτησε ο βουλευτής, ο υπουργός απάντησε ότι “η κατασκευή θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και θα μπούμε σε μια διαγωνιστική διαδικασία”.

Αναλυτικά, ο κ. Χαρίτσης στην πρωτολογία του, αφού τόνισε την ιλιγγιώδη εκτόξευση των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας κατά την τελευταία 10ετία, με αύξηση των αφίξεων κατά 400%, επεσήμανε ότι πλέον οι υποδομές του έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους σε ό,τι αφορά τον όγκο επιβατών και πτήσεων που έχει να διαχειριστεί, όπως για παράδειγμα η έλλειψη χωρητικότητας της αίθουσας αναμονής, η επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, του κτηρίου του αεροσταθμού και του περιβάλλοντα χώρου. Παράλληλα έθεσε το ζήτημα της έλλειψης ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας από την ΥΠΑ, θέση που τώρα καλύπτεται από ελεγκτή-στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τέλος, ζήτησε από τον υπουργό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του υπουργείου ως προς τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων για το έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Καλαμάτας, εφόσον ακόμη δεν έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση για την τιμή της μονάδας απαλλοτριώσεων.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ
Στην απάντησή του ο υπουργός Υποδομών ενημέρωσε αρχικά ότι η δικάσιμος που θα προσδιόριζε την τιμή μονάδας των απαλλοτριώσεων ήταν στις 7 Δεκεμβρίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, με νέα ημερομηνία δικάσιμου την 1η Μαρτίου. Παράλληλα, ο υπουργός παρατήρησε ότι για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων υπήγαγε την συγκεκριμένη απαλλοτρίωση στις διατάξεις του άρθρου 7α (σε μεγάλα έργα εθνικής σημασίας οι απαλλοτριώσεις αυτές περνάνε με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου) και εξήγησε πως η διαγωνιστική διαδικασία του έργου θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, ενώ δεσμεύτηκε ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει τάχιστα.

Ως προς την κάλυψη θέσης ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας από την ΥΠΑ, ο υπουργός εκτίμησε ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Πολιτική Αεροπορία η κάλυψη του ελεγκτή από στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ άφησε περιθώρια “εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη” η θέση να καλυφθεί από την ΥΠΑ.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα στις 19 Οκτωβρίου 2019, όπου μεταξύ άλλων είχε δηλώσει “…το επόμενο διάστημα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας κατά τα πρότυπα των υπολοίπων 14 περιφερειακών αεροδρομίων” και “για το ταχύτερα αναπτυσσόμενο περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας, οι διαδικασίες θα είναι ξεχωριστές από τα υπόλοιπα”. “Δηλώσεις που μέχρι σήμερα είναι χωρίς αντίκρισμα εφόσον οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του αεροδρομίου κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς” παρατήρησε ο βουλευτής.

Εθεσε, επίσης, το θέμα των εξελίξεων για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, που όπως ανέφερε αποτελεί αλληλένδετο έργο με την ανάπτυξη του αεροδρομίου, ζητώντας επιτάχυνση των διαδικασιών εφόσον και εκεί παρατηρούνται καθυστερήσεις, κυρίως πλέον από το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ως προς την έγκριση των περιβαλλοντολογικών αδειοδοτήσεων.

Κλείνοντας, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι “η επόμενη ημέρα της πανδημίας θα αναδείξει διεθνώς ένα εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον στον τουρισμό. Συνεπώς οι υποδομές υποδοχής των ξένων επισκεπτών επιβάλλεται να εκσυγχρονιστούν, ώστε να προσφέρουν συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα, αλλά και να συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Υπό αυτό το πρίσμα τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του αερολιμένα Καλαμάτας πρέπει να τηρηθούν, χωρίς πλέον άλλες καθυστερήσεις”.

Στη δευτερολογία του ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι για τον οδικό άξονα δεν θα αλλάξει καμία χάραξη και θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί, ανέφερε πως ωριμάζουν μελέτες που δεν ήταν ώριμες, “διότι υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση από το ‘18 και μετά”, ενώ βλέπουν και το θέμα της περιμετρικής της Πύλου, διότι δεν ήταν μέσα στο ΣΔΙΤ.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι στο αεροδρόμιο Καλαμάτας θα γίνουν επέκταση και αναδιαρρύθμιση του κτηρίου του αεροσταθμού κατά 2.500 τετραγωνικά μέτρα, με δυνατότητα επέκτασης άλλων 2.500 τ.μ., αναβάθμιση και συντήρηση του υπάρχοντος κτηρίου του αεροσταθμού -η τεχνική μελέτη του έργου έχει ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας-, επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 32.000 τετραγωνικά μέτρα, αναβάθμιση του διαδρόμου και τροχοδρόμου, εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού δικτύου και δικτύου φωτεινής σήμανσης και κατόπιν του πύργου ελέγχου.

Κλείνοντας, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι “εμείς ανήκουμε σε μια παράταξη που είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Χαίρομαι που ο κ. Χαρίτσης είναι από τα στελέχη που νομίζω και αυτός κρυφά - κρυφά είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, των λελογισμένων θα έλεγα. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και την αξιοποίηση του αεροδρομίου. Εδώ να σας πω ότι τα αεροδρόμια αυτά ανήκουν στο Υπερταμείο. Λυπάμαι να πω ότι το Υπερταμείο έπεσε κάτω από τον πήχη για τα ζητήματα των 23 αεροδρομίων, αλλά νομίζω ότι και εσείς, κ. Χαρίτση, θα συμφωνήσετε ότι, αν και εφόσον υπάρξει μια πρόταση για περαιτέρω αξιοποίηση του αεροδρομίου, εδώ στη Βουλή να τη συζητήσουμε και με ανοιχτό μυαλό να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το καλό της περιοχής”.

Γ.Σ.